1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. 25. juubelit tähistava Jazzkaare peaesineja on Pat Metheny Unity Group
25. juubelit tähistava Jazzkaare peaesineja on Pat Metheny Unity Group

25. juubelit tähistava Jazzkaare peaesineja on Pat Metheny Unity Group

Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar saab kevadel 25-aastaseks. 18. – 27. aprillini toimuva juubelifestivali peaesineja on kitarrikuninga Pat Metheny Unity Group. 20 Grammyga pärjatud artist lõpetab festivali kontserdiga 27. aprillil Nokia Kontserdimajas.

Pat Metheny Unity Groupi kontserdi piletid lähevad müüki 28. oktoobril.

Pat Metheny Unity Group koosseisus Chris Potter, Antonio Sanchez, Ben Williams ja Guilio Carmassi kontsert paneb punkti Jazzkaare juubelifestivalile. Kitarrist Pat Metheny, praeguse jazzmuusika üks kuulsamaid ja edukamaid muusikuid, on võitnud 20 Grammy auhinda üheteistkümnes erinevas kategoorias. Tal on seljataga enam kui nelja aastakümne pikkune muusikukarjäär ning erinevalt paljudest oma põlvkonna muusikutest ei vaata Metheny nostalgitsedes tagasi vaid ikka edasi.

Jazzkaare festivali kunstiline juht Anne Erm ütleb, et Pat Metheny on tema üks unistuste artiste: “Olen püüdnud teda Eestisse esinema meelitada juba viimased 20 aastat ja nüüd, festivali Jazzkaare 25. juubeliks, saime nõusoleku.”

Muusikakriitik Immo Mihkelson märgib, et jazz on Methenyle olnud muutuste muusika ning artist on otsijana püsinud lakkamatus muutumises. Ta on avatud meelega muusik, kelle tegevus on mõjustanud suuresti jazzmuusika arengut ning kes on mitme põlvkonna muusikute eeskuju, erandiks pole ka eesti jazzmuusikud.

“Muusikuid, kes paljudele inimestele äratuntavalt oma väljapaistva andega maailma on muutnud, ei ole palju. Üks neist on kindlasti Pat Metheny,” ütleb Viljandi kitarrifestivali korraldaja kitarrist Ain Agan.

Metheny läbimurre rahvusvahelisele areenile toimus aastal 1975 ilmunud debüütalbumiga “Bright Size Life”. Aastate jooksul on ta lugematu arv kordi võitnud parima jazzkitarristi tiitli mainekate ajakirjade DownBeat, JazzTimes ja portaali All About Jazz publiku ja kriitikute küsitlustes, mitmed ta albumid on pälvinud Kuldplaadi staatuse.

Pat Metheny Unity Group, millega Pat Metheny tuleb oma pika karjääri jooksul esmakordselt Eestisse, tähistab naasmist jazzmuusika peavoolu ja selle muusika põhiväärtuste juurde. Peaaegu 30 aastat pole Metheny kitarri kõrval kõlanud tenorsaksofoni, mille hääl konkureeriks kitarristiga. Vastus küsimusele “Miks nüüd?” peituvat nimes “Chris Potter”. Metheny ütleb, et ta on selle saksofonisti musitseerimise suur fänn, teda paelub Potteri julge mäng, kõla ja improviseerimise fantaasiaküllasus. Trummar Antonio Sanchez on Pat Metheny’ga koos musitseerinud viimased kümmekond aastat. Bassist Ben Williams, muide Christian McBride’i õpilane, on suurepärane muusik ja hea kaaslane. Unity Groupi uuel albumil lööb kaasa ka multiinstrumentalist ja helilooja Giulio Carmassi. Selle koosseisu värske album jõuab müügile veebruaris 2014.

Pat Metheny Unity Group annab seekordsel Euroopa turneel 33 kontserti.

Tallinnas esineb ansambel 27. aprillil kell 19 Nokia Kontserdimajas.

Head Uudised GoodNews