1. Avaleht
  2. Film
  3. 6 patriootlikku filmisoovitust vabariigi aastapäevaks
6 patriootlikku filmisoovitust vabariigi aastapäevaks

6 patriootlikku filmisoovitust vabariigi aastapäevaks

Joondu, valvel, kuueks loe! Reklaamivaba voogedastusteenuse TVPlay Premium otsis videoteegist välja kuus vabariigi aastapäevaks sobilikku filmi, just paraadiülekande ja presidendi vastuvõtu vahepeale ning hilisemakski. Siin need patriootlikud linateosed on.

Kahe Oscari võitja “Tänapäeva apokalüpsis” (1979), IMDB hinne 8,5 (kõigi aegade parimate filmide edetabelis 51. kohal)

Vietnam aastal 1969. Eriüksuslaste läbipõlenud kapten Willard (Martin Sheen) saadetakse džunglisse salaoperatsioonile, mille eesmärgiks on üles otsida ja tappa kolonel Kurtz (Marlon Brando), kes on enda ümber koondanud isikliku sõjaväe. Kui Willard džunglisse jõuab, satub ta aegamööda selle mõju alla, üritades siiski end ümbritseva hullusega võidelda. Ta kaaslased langevad narkootikumide küüsi ning tapetakse üksteise järel. Teekonda jätkates muutub Willard üha sarnasemaks sellele mehele, keda ta tapma saadeti.

Mullu kaks Oscarit pälvinud “Süngeim tund” (2017), IMDB hinne 7,4 10st

“Süngeim tund” on dramaatiline ja inspireeriv lugu neljast nädalast aastal 1940, Teise maailmasõja alguspäevil. Ajal, mil Winston Churchill (Gary Oldman) on astumas Suurbritannia peaministri ametisse, seisab ta silmitsi ühe raskeima ja otsustavaima hetkega oma elus – kuidas pidada rahuläbirääkimisi Natsi-Saksamaaga ja kaitsta samas vankumatult oma rahva ideaale ning vabadust. Hitleri natsiarmee laastab peatumatult Lääne-Euroopat ning ka Ühendkuningriiki ähvardab Saksamaa sissetung. Situatsioonis, kus rahvas on sõjaks ettevalmistamata, kuningas olukorra suhtes skeptiline ja parteikaaslased õõnestamas tema positsiooni, peab Churchill sel ajaloo süngeimal tunnil oma südika juhtimise ja veenmisjõuga inimesi ühendama lootuses muuta maailma ajaloo kulgu.

“Pääsekoidik (2006), IMDB hinne 7,3 10st

Film põhineb tõsielusündmustel Vietnami sõja ajast. Ameerika lenduri ja tema saatusekaaslaste vangistusest põgenemise lugu.

“Vabad mehed” (2017), IMDB hinne 7,3 10st

Telesarja “Vabad Mehed” teisest hooajast väljakasvanud film räägib kapten Kullist (Ain Mäeots), kes saadetakse talle endale vastumeelselt kaitseväe kordusõppustele. Seal saab ta endale rühma, kellega püüab iga hinnaga saavutada võitu, mis tuleb sõna otseses mõttes läbi vere ja pisarate. Tal on kaaslaseks veebel Sander Torm (Anti Reinthal), kellega on neil Afganistani päevilt vanad kanad kitkuda. Sarjast tuttavad noored on sedapuhku jäätud kahe suure sõjaväelase egode vahele ja tänu sellele tuleb neil rinda pista reaalsete ohtudega, mis päädib pagulaste smuugeldajate tagaajamisega.

“Me olime sõdurid” (2002), IMDB hinne 7,2 10st

Filmis meenutatakse 1965. aasta novembris aset leidnud kolmepäevast lahingut Põhja-Vietnami armee ja USA 7. üksuse vahel. Mel Gibson kehastab kolonel Harold Moore’i, kes pidi viima 400 kogenematut sõdurit lahingusse Drangi orus, mis sai peagi tuntuks kui „Surmaorg“. Peagi avastasid nad aga, et on jalgpalliväljaku suurusel alal 2000 vaenlase sõduri piiramisrõngas. Kangelaslikkus oli kohustuslik ning Moore ja ta kaaslased keeldusid rasketele kaotustele vaatamata alistumast.“

“1944” (2015), IMDB hinne 7,1 10st

Elmo Nüganeni mängufilm “1944” käsitleb 1944. aasta sõjasündmusi Eestis. Tegevus hargneb Sinimägede lahingutest juulis kuni Sõrve sääre vallutamiseni Punaarmee poolt novembri lõpus. Sõda näidatakse mõlema osapoole – Saksa armees ja Punaväes sõdivate eestlaste silme läbi. Valikuid tuleb langetada mitte ainult sõduritel, vaid ka nende lähedastel.

Head Uudised GoodNews