1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. 7 fakti seiklusfilmist “Pii elu”
7 fakti seiklusfilmist “Pii elu”

7 fakti seiklusfilmist “Pii elu”

Reklaamivabasse voogedastusteenusesse Viaplay jõudnud “Pii elu” on lummav seiklusfantaasia kummalise nimega noormehest, kes veedab laevahuku järel 227 päeva päästepaadis koos kahesajakilose tiigriga.

Siin on 7 fakti sellest linateosest, mis võitis 2013. aastal tervelt neli Oscarit ning kaks Kuldgloobust.

 

 

  1. Kitsasse päästepaati surutuna näeb teismeline Pii filmis kurja vaeva, et vältida näljase tiigri rünnakuid. Colby Kolledži keskkonnauuringute professori ja tiigrite eksperdi. Philis Nyhuse sõnul jätab aga elukas inimese tõenäoliselt rahule, kui tal on piisavalt toitu, ta on ametis muude asjadega või liiga nõrk liikumiseks. Kodus ei ole tiigriga hakkamasaamist siiski mõtet proovida.
  2. Richard Parkeri nime kandev tiiger kisub päästepaadis samuti laevahukust pääsenud sebra tükkideks. Päriselt söövad tiigrid nagu raisakotkadki pigem kergelt roiskunud liha, toitudes ühest suuremast korjusest isegi kuni nädala, mis kuumas ja niiskes kliimas on selleks ajaks juba lagunema hakanud.
  3. Pii ja Parker maabuvad lopsakal saarel, mis muutub öösiti lihasööjaks. Colorado ülikooli ökoloogiaprofessori John Patricku sõnul ei ole see tõest väga kaugel, kuna lihasööjavetikad on täiesti olemas. Näiteks tavaliselt täiesti ohutu vetikas pfiesteria suudab biokeemilise muudatuse tõttu toota ka surmavat mürki, mis massiliselt kalu tapab.
  4. Pärast pääsemist jutustab Pii filmis oma loo Jaapani transpordiministeeriumi töötajatele, kes seavad kahtluse alla noormehe väite, et banaanidest ehitatud parv püsib vee peal. Tegelikult püsib küll, kuna vesi on banaanidest tihedam.
  5. Kas on merel võimalik hulpida 227 päeva nagu Pii seda filmis tegi? 1813. aastal pääses Jaapani ranniku lähedal laevahukust kapten Oguri Jukichi koos kahe meeskonnaliikmega, kes olid merehädas tervelt 484 päeva enne, kui nad siis juba California ranniku lähistelt üles korjati.
  6. Kas reaalselt on võimalik nii pikalt toidu ja veeta üle elada nagu Pii seda filmis tegi? Keha kaotab umbes liitri vett päevas ning kui seda ei asendata, ei pea keegi üle nädala vastu. Toiduta on tõenäoliselt võimalik hakkama saada umbes 45 päeva, aga kui inimene kaotab juba kolmandiku kehakaalust, siis ei ole surm enam kaugel.
  7. Kas “Pii elu” võtetel kasutati ka päris loomi? Enamus neist loodi siiski arvutianimatsiooni tulemusel digitaalselt, nende seas verejanuline tiiger, ent ainsa päris loomana osales seitsmel võttel hüään. Küll aga tuli tormistseenide ülesvõtmiseks ehitada maailma suurim bassein, millel pikkust üle 75 meetri. Taifuuni imiteerimiseks kasutati väga võimsaid puhureid ning veekahureid.

Karin Laurima

Head Uudised GoodNews