1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Aasta põllumees 2013 on parim piimakarjakasvataja Tõnu Post
Aasta põllumees 2013 on parim piimakarjakasvataja Tõnu Post

Aasta põllumees 2013 on parim piimakarjakasvataja Tõnu Post

Foto: Sven Arbet (Maaleht)

Täna toimunud konverentsil Toompeal kuulutati Aasta põllumeheks 2013 Kõljala põllumajandusliku osaühingu juhataja TõnuPost Pihtla vallast Saaremaalt.

Saaremaa põllumees Tõnu Post on tõstnud nii punase kui holsteini karja aastalüpsi ligi 11 000 kg-ni lehma kohta, pälvides viimati ka parima karjakasvataja tiitli. Nii kõrge tulemus on tähelepanuväärne juba seetõttu, et 500-pealises piimakarjas on enamus eesti punane kari, kellelt kõrgeid tulemusi saada on märksa raskem, samuti toimub söödatootmine vähem viljakatel Saaremaa maadel. Kunagi varem pole Saaremaa karjakasvatajad nii kõrgeid tulemusi saavutanud.

Tasakaalukalt majandades on Tõnu Post aastatega rajanud Pihtla valda moodsa Haeska farmikompleksi, mis laiub mitmel hektaril. Siia on ehitatud uus vabapidamislaut, aastaid on tegeletud oskusliku karjaaretusega, söödatootmine on korras, keskkonnanõuded täidetud ja eeskujulikult majandavas põllumajandusettevõttes saab alalist tööd ligi 30 inimest.

Hiljuti omandas Post raskustesse sattunud Valjala põllumajandusühistu, tõustes maid ja tootmisi ühendades Saaremaa suurimaks põllumeheks. Nüüd on ühendatud ettevõttes 800 piimalehma ja maid haritakse kokku 2500 ha. Ettevõtte laienemine võimaldab majandada veelgi ökonoomsemalt, uuendada teraviljatehnoloogiat ja teha suuremaid investeeringuid. Tõnu Post on ka Saaremaa põllumeeste liidu esimees ja Saaremaa piimakombinaadi nõukogu liige.

Maaleht ja Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad aasta põllumehe konkurssi 13. aastat, nüüd tunnustati esmakordselt kõrge tiitliga Saaremaa põllumeest.

Head Uudised GoodNews