1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Abipolitseinikuna 20 aastat tegutsenud vabatahtlikud saavad tunnustuse
Abipolitseinikuna 20 aastat tegutsenud vabatahtlikud saavad tunnustuse

Abipolitseinikuna 20 aastat tegutsenud vabatahtlikud saavad tunnustuse

Abipolitseinikuna 20 aastat tegutsenud vabatahtlikud saavad tunnustusePaides toimub täna abipolitseinike institutsiooni 20. aastapäeva puhul pidulik konverents ja samas tunnustatakse 1994. aastast abipolitseiniku staatuses tegutsenud enam kui poolsadat vabatahtlikku.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaheri sõnul on abipolitseiniku institutsiooni tugevnemisega üha enam levimas mõtteviis, et kodukandi turvalisus on paljuski inimeste endi kätes.

„Hajaasustusega piirkondades on paratamatu, et riigi abi jõuab kohale hiljem kui üleaedne. Seetõttu võiks igas kogukonnas olla keegi, kes teab turvalisusest rohkem ning oskab ohuolukorras käituda. Aastapäeval täname ja tunnustame inimesi, kes on abipolitseinikuna kogukonna paremasse käekäiku pikaajaliselt panustanud ning otsime viise, kuidas vabatahtlikke veelgi enam kaasata,“ ütles Vaher.

Siseminister Hanno Pevkur märkis, et abipolitseinike teema on 20 aasta jooksul koos Eesti riigiga arenenud ja kasvanud. Nii nagu paljudes riikides peetakse seda täiesti elementaarseks, et inimesed panustavad oma kodukoha turvalisusse, nii kasvab ka Eestis abipolitseinike olulisus kogukonna turvalisuse loomisel. „Omalt poolt tegeleme järjepidevalt sellega, et tagada abipolitseinikele piisavat motivatsiooni ja varustust. Oleks kena, kui selle aasta lõpuks on vähemalt üks aktiivne abipolitseinik 1 500 elaniku kohta ja et suureneks iseseisva pädevusega abipolitseinike arv,“ tutvustas minister vabatahtlike tegevuse arendamise tulevikuplaane.

Siseministeerium valmistab praegu ette abipolitseiniku seaduse muutmise eelnõu, mis lihtsustab abipolitseinikuks astumist ja väljaõpet. Abipolitseinikule annab seadusemuudatus võimaluse panustada rohkem ennetustöösse sellistes valdkondades, nagu liiklus, vägivald, sõltuvusained, varavastased kuriteod, korruptsioon või ohud internetis. Vabatahtlike kaasamine ennetustegevusse tähendab, et vabatahtlik saab abipolitseinikuna viia koolides läbi õpilastele suunatud koolitusi sõltuvusainete tarvitamise ohtlikkuse kohta, õpitubasid lasteaialastele liiklusturvalisuse kohta või osaleda noortelaagrite korraldamises. Ühtlasi lihtsustatakse abipolitseinikule esitatavaid nõudeid, näiteks ainult ennetustegevusse panustavalt abipolitseinikult ei nõuta füüsilise testi sooritamist.

Abipolitseinike juubelikonverents märgib 20 aasta möödumist esimese abipolitseiniku seaduse vastu võtmisest 1994. aastal. Toonase seadusega loodi abipolitseiniku staatus ning seaduslikud alused vabatahtlike kaasamiseks avaliku korra kaitsmisse ja turvalisuse loomisse.

Eestis on 800 abipolitseinikku, kes panustasid möödunud aastal turvalisuse tagamisse kokku 85 000 töötundi. Viimase aastaga on abipolitseinike meeskonnaga liitunud ligi sada inimest. Kõige rohkem tegutsevad abipolitseinikud reageeriva abijõuna politseitegevuses ja ennetustöös.

Head Uudised GoodNews