1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Absurdiooper ärakaranud ninast jõuab New York Metropolitan Operast otseülekandes Eesti kinodesse
Absurdiooper ärakaranud ninast jõuab New York Metropolitan Operast otseülekandes Eesti kinodesse

Absurdiooper ärakaranud ninast jõuab New York Metropolitan Operast otseülekandes Eesti kinodesse

Sel laupäeval leiab Forum Cinemas kinodes aset otseülekanne New York Metropolitan Operast, kus lavastub Dmitri Šostakovitši legendaarne absurdiooper „Nina“.

„Nina“ põhineb Gogoli lühijutustusel ametnikust, kelle nina ära kaob. Kuigi mees jõuab peatselt oma nina jälile, ei soovi nina omaniku juurde enam naasta. Nina on nimelt vahepeal karjääriredelil ja seega ka sotsiaalses hierarhias kõrgemale rühkinud ning ei pea madalama astme bürokraadi nägu enam piisavalt väärikaks.

Eesti ooperipublikul oli võimalus näha „Nina“ etendust 2012. aastal Birgitta Festivalil, kus see toodi lavale Pokrovski nimelise Moskva Kammermuusikateatri esituses. Etenduse maaletooja, Tallinna Filharmoonia direktori Marko Lõhmuse sõnul valis festivali kunstiline juht Eri Klas „Nina“ välja just seetõttu, et legendaarse muusikalavastaja Boris Pokrovski lavastus mõjus jätkuvalt värskena ning oli ülipopulaarne ka pärast aastakümneid Moskva teatri repertuaaris olemist. „„Nina“ mõjus uuenduslikuna juba siis, kui Šostakovitš selle kirja pani, aga selle põhiteema „ninast“, mis oma peremehest iseseisvat elu elama hakkab, on ju aktuaalne ka tänapäeval,“ tõdes Lõhmus.

Ooper kujutab endast kombinatsiooni nüansirikkast muusikast, hoogsast lavalisest tegevusest ning ekraaniprojektsioonidest, mis monteeritud Nõukogude Venemaa filmiarhiivi materjalist. Metropolitani uuslavastuses on erilist rõhku asetatud unikaalsele lavakujundusele, kujunduse eest on suures osas vastutanud etenduse lavastaja ja produtsent William Kentridge isiklikult. Etenduses naaseb Metropolitan Opera lavale brasiillasest bariton Paulo Szot, kelle näitlejameisterlikkust on tunnustatud ka Tony ja Laurence Olivier’i auhindadega.

Verinoor Šostakovitš komponeeris tänagi ebakonventsionaalsena mõjuva „Nina“ 1929. aastal ning pärast selle esmalavastumist jäeti nõukogude ametnikkonda pilav tükk pea pooleks sajandiks teatrite repertuaarist kõrvale. „Nina“ uusversioon jõudis Metropolitan Opera repertuaari koostöös d’Aix en Provence’i muusikafestivali ja Lyoni Rahvusooperiga.

„Nina“ jõuab Eesti publikuni otseülekandes New York Metropolitan Operast laupäeval, 26. oktoobril kell 20.00 Tallinnas Coca-Cola Plazas, Tartu Ekraanis ja Narva Astris. Linastuse salvestatud kordused leiavad aset pühapäeval, 27. oktoobril kell 12.00 ning esmaspäeval, 4. novembril kell 19.00.

Ooperi viimase, 4. novembri linastuse eel, kell 18.30 toimub sissejuhatav vestlusring, milles teose üle arutlevad Eesti ooperilaulja ja omanimelise muusikute fondi looja Pille Lill ning Tallinna Filharmoonia direktor Marko Lõhmus.

Etendus on vene keeles, inglisekeelsete subtiitritega.

Lisainfo ja piletid SIIN!

http://www.forumcinemas.ee/Event/299742

Head Uudised GoodNews