1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Auhinnatud ekstreemfotograaf Jaanus Ree avab oma esimese fotonäituse
Auhinnatud ekstreemfotograaf Jaanus Ree avab oma esimese fotonäituse

Auhinnatud ekstreemfotograaf Jaanus Ree avab oma esimese fotonäituse

Surfar Tariifal  Foto: Jaanus Ree
Surfar Tariifal
Foto: Jaanus Ree

Sellel reedel avab oma esimese isikunäituse “Moment” auhinnatud fotograaf Jaanus Ree. Ekstreemspordile keskenduv fotonäitus on avatud 2. septembrini  Tallinna vanalinnas asuvas Fotomuuseumis.

Jaanus Ree on Eesti Kunstiakadeemias õppinud 29-aastane fotograaf, kes keskendub spordile. Tema foto rulatajast Simple Sessioni harjutuspäeval jõudis Red Bull Illume rahvusvahelisel fotokonkursil 50 parima sekka – kokku osales võistlusel 6400 fotograafi pea 30 000 tööga. Konkursil Aasta pressifoto 2013 oli Jaanus Ree nominent portreefoto kategoorias. Jaanuse töö ei piirdu vaid Eestiga – pildistama on teda kutsutud nii Türki, Kanaaridele, Itaaliasse, Lätti, Soome, Hispaaniasse kui ka Lõuna-Aafrikasse.

Fotonäituse “Moment” läbilõikeks on Jaanus Ree läbi aastate parimad tööd alates 2007. aastal Tariifal pildistatud purjelaudurist kuni sel aastal Sardiinias pildistatud ralliautoni.

Sardiinia ralli  Foto: Jaanus Ree
Sardiinia ralli
Foto: Jaanus Ree

“Moment on sõna, mis iseloomustab hetke. Hetke, mil pilt tehtud on. Samas on moment teatud inimgrupile joovastust tekitav – sarnaselt nagu ta tekitab joovastust ja adrenaliini sportlasele läbi tema lemmikala. Nii ka minule endale seda hetke püüdes, pildistades,” kommenteeris Ree fotonäituse pealkirja. “Kuni selle kevadeni polnud Tallinnas ühtegi sobivat galeriid,” põhjendas Ree, miks esimene isikunäitus alles nüüd püsti saab. Lisades, et esimest näitust ei tahtnud ta viia pubidesse ning kunstigaleriidesse tema tööd just ka ei istu.

Jaanuse tööde kaubamärgiks on purjelauasurf, rula, BMX, motosport, lumelaud, breiktants ja parkuur. Lisaks pildistas Jaanus sel suvel 1100-kilomeetrisel teekonnal Laulu- ja Tantsupeo tuletoomist.

Tallinna Linnamuuseumi filiaal Fotomuuseum on huvitav kooslus Põhja-Euroopa arhitektuuriloos haruldastest õigusemõistmisega seotud hoonetest ja ühest kaasaja kõige moodsamast kunstiliigist – fotograafiast. Fotomuuseum asub Raekoja taga (Raekoja t. 4/6) endises Raevanglas.

Head Uudised GoodNews