1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Birgitta festivali programm on kõigi aegade atraktiivseim
Birgitta festivali programm on kõigi aegade atraktiivseim

Birgitta festivali programm on kõigi aegade atraktiivseim

Hanna-Liina Võsa
Hanna-Liina Võsa

Tänavune arvult üheteistkümnes Birgitta festivali toimub 7.–15. augustini Pirita kloostri varemetes, kus näeb maailmas aktuaalseid teatritegemise vorme ja tänapäeva teatritehnikat, tutvustati täna toimunud pressiüritusel.

Võimsaks avaetenduseks on kavandatud Haydni oratoorium „Loomine“, kus on kaastegevad ka Taani lavakaskadöörid. Maailma loomise müsteeriumi liidavad ühtseks tervikuks Iisraeli päritolu lavastaja Ran Arthur Braun, Latvija koor, Tallinna Kammerorkester ja dirigent Risto Joost ning vokaalsolistid. Ran Arthur Braun on varasemalt lavastanud nii Birgitta festivalil kui ka Estonia teatri tarvis. Lavastuse kohta ütleb ta ise, et see on maailma loomine ja Eedeni aia sünd otse publiku keskel. „Tegu on interaktiivse muusika- ja draamaetendusega, kus tantsud, akrobaatilised trikid ja muusika ühinevad visuaalfüüsiliseks poeesiaks,“ kirjeldab Braun.

Birgitta festivali pressiesitlus Mustpeade majas
Birgitta festivali pressiesitlus Mustpeade majas

Festivali suurimad kontrastid ongi avaõhtu „,Loomine“ 7. augustil ja lõpuetendus „Passion of Broadway“ 15. augustil. Viimase lavastab Broadway laulja Douglas Webster, kes eelmisel festivalil sai Bernsteini „Missa“ peaosa täitmise eest nii publiku kui ka kriitikute lemmikuks. Webster kutsus solistiks maailmaklassi külalisstaari Barbara Hendricksi. Eestist osalevad meie muusikalitähed Hanna-Liina Võsa ja Koit Toome, Soomest liituvad Marion Melnik ja Angelika Klas-Fagerlund. Dirigent tuleb USAst, videokunstnik Peterburist, orkester, kostüümikunstnik, koreograaf, tantsijad ja koor aga Eestist.

Järgmine kontrastidepaar on saja aasta vanune koreograafia klassikalisele balletile Moskvast ning kaasaegse tantsu kaks verivärsket näidet Iisraelist. Kavas on veel „Šeherezade“ ja „Polovetside tantsud“ (8. august). Need värvikad ja eksootilised balletid sobivad vaatamiseks kogu perele. Iisraeli etendused „Wonderland“ ja „Killer Pig“ (14. august) näitavad Iisraeli tänase tantsukunsti kaht palet. Esimene on teatraalne, rahvusliku muusikaga eneseirooniline elupildike, teine meisterlik ja abstraktne kunstiteos – nende kaasaegse tantsu au ja uhkus.

20. sajandi legendaarse filmimehe Federico Fellini nägemust orkestrantide ja dirigendi suhetest ning tööst kogeb lavateoses „Orkestriproov“ (9. august). Lavastus on hea näide muusikalise huumori žanrist ja ühtlasi jätkuks festivali eelmistel aastatel etendunud taolistele publikumenukatele lavastustele. Kõlavad katkendid Verdi, Dovizetti, Rossini ooperitest, aga ka Nino Rota filmimuusikast. Suursündmus on see, et dirigendirollis Giuseppe Verdi lapselapselapselaps Simone Fermani Itaaliast.

Taaskord on laval koostöö Promfestiga ajatus lavastuses Verdi ooperist „Aida“ (12. august). Lavastajana debüteerib modernne lavakunstnik Madis Nurms ja dirigeerib Promfesti juht Erki Pehk.

Festivalil näeb seda, mida statsionaariteatrites ei pakuta. Muusikateater on oma olemuselt väga rikas ja huvitav valdkond ning Birgitta festival toob sellest publiku ette nii ajaloolisi kui ka uuenduslikke näiteid, mis festivali nii Eestis kui ka lähiriikides ainulaadseks.

Birgitta festival on kujunenud Tallinna kultuurisuve tunnusfestivaliks, kus eri aastatel näidatakse muusikateatri erinevaid vorme.

Täpsem informatsioon: www.birgitta.ee

Head Uudised GoodNews