1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. C-JAM osaleb Eesti muusikaekspordi suurprojektis Hiinas
C-JAM osaleb Eesti muusikaekspordi suurprojektis Hiinas

C-JAM osaleb Eesti muusikaekspordi suurprojektis Hiinas

C-Jam25. oktoobrist alustasid meie muusikud Hiina suurlinnades maratonkontserdisarja. Pretsedenditult suurim välisfestival viib seeläbi Eesti muusika hiinlasteni, kui oktoobri- ja novembrikuus korraldatakse sealsetes suurlinnades Balti riikide muusikat tutvustavat tuuri. Tegu on Eesti kultuuri teadaolevalt mahukaima ja kõrgetasemelisema rahvusvahelise tutvustusega. Balti kultuurifestivaliks ristitud esinemiste sari kestab kuni 22. novembrini.

Suurejooneline Eesti muusikute esitlus maailma ühel tähtsamal muusikaturul, kus on hõlmatud mitu Hiina suurimat linna, sai alguse sealsete kontserdikorraldajate delegatsiooni visiidist Eestisse möödunud aasta juulis Eesti Kontsert kutsel. Kõik esinejad valiti showcase’idelt, mis jätsid Hiina kolleegidele väga hea mulje meie interpreetide tasemest.

Festivali peamiseks eesmärgiks on kujundada Balti riikide ning Hiina muusikute ja kontserdikorraldajate edasist koostööd. Järgmisel aastal toimuvad mitme Hiina juhtiva muusikakollektiivi esinemised juba Balti riikides.

Ehkki festival on Balti riikidele justkui ühine, moodustavad sellest suuresti üle poole Eesti muusikute etteasted. Festivalil astuvad üles filharmoonia kammerkoor, kellade ansambel Arsis, Rein Rannap ja tšellokvartett C-JAM, kellega koos esineb ka kohalik Erhude kvartett, esitades Hiina heliloojate poolt ühisansamblile seatud Eesti ja Hiina muusikat.

Kokku annavad Eesti esinejad ülitihedas kavas järjest 20 kontserti. Festivalile valitud Läti ja Leedu esinejate etteasteid ei tule nii palju kokku kahepealegi mitte. Rõhuasetus on sõnal „valitud”, sest esinejatest, kes pääsevad sealse publiku ette,  tegi valiku kõrge Pekingi delegatsioon. Ka Hiina jaoks on see esimene selletaoline muusika- ja teatrikultuuri tutvustus.

Riigi poolt toetataval ettevõtmisel on kollektiivid peaesinejaks korraga kahel sealsel tähtsamal kultuurifestivalil – Shanghai rahvusvahelisel kultuurifestivalil ja Pekingi niinimetatud sügisfestivalil erikülalistena. Need kaks samasse ajavahemikku jäävat sündmust on Hiina kultuurikalendri prestiižsemad iga-aastased tähtüritused. See peaks aitama esinejatel sealse publiku tähelepanu võita. Vähemalt hiinlased ise loodavad küll, et esimene festival ei jää ainukeseks.

Ka Eesti Kontsert ei tee saladust, et Hiina, mida nad nimetavad maailma üheks juhtivaks muusikaturuks, tekitab neis ühekordsest festivalist palju suuremat huvi. „Festivali oluliseks eesmärgiks on ette valmistada Balti riikide ning Hiina muusikute ja kontserdikorraldajate edasist koostööd,” rääkis üritust siitpoolt korraldav Madis Kolk. „Näiteks C-JAM’i musitseerimisel Hiinas osaleb Erhude kvartett, kellega koos esitatakse sealsete heliloojate poolt ühisansamblile seatud Eesti ja Hiina muusikat. Järgmisel aastal toimuvad mitme Hiina juhtiva muusikakollektiivi esinemised juba Balti riikides.”

Eesti filharmoonia kammerkoor annab kuus kontserti: Pekingis, Shanghais, Tianjinis, Jinanis, Xuzhous ja Guangzhous.
Arsise kellade ansambel annab samuti kuus kontserti: Pekingis, Shanghais, Jinanis, Xuzhous, Guangzhous ja eraldi veel Hongkongis.
C-JAM’il on kontserdid Pekingis, Shanghais, Jinanis ja Guangzhous. Samades linnades esineb ka sooloetteastetega Rein Rannap.

Hiina 24 miljoni elanikuga majanduspealinna Shanghai linnateatri fuajees paistab silma väga oodatud Balti kultuurifestival: reas on kõigi esinejate suured plakatid, millest pooled tutvustavad Eesti muusikuid.

Shanghai teatridirektori Li Yao sõnul on alles viis aastat tagasi valmis saanud 1000-kohalise saaliga hoone väga populaarne. Kuivõrd seal toimuvad Eesti muusika kontserdid on ühtlasi Shanghai iga-aastase kultuurifestivali osa, on üritused saanud juba hulganisti kohalikku kajastust ja pileteid on väga hästi ostetud ning avaldas usku, et tal pole kahtlustki, et kõik piletid müüakse lõpuni välja. Hiina publik on eriti huvitatud uudsusest ja üllatustest. See kehtis ka esinema kutsutud muusikute valiku puhul, mille tegemisest ta mullu Eestis käies osa võttis. „Just üllatuslikkus on see, mida me tahame,” märkis Li Yao. „Teie esinejate puhul on huvitav see, et traditsioone segatakse julgelt uudsusega.”

10.11  C-JAM’i kontsert Pekingis, PLA Military Music Hall
11.11  C-JAM’i kontsert Jinanis, Lishan Theater
13.11  C-JAM’i kontsert Shanghais, Shanghai City Theatre
14.11  C-JAM’i kontsert Guangzhou’s, Xinghai Concert Hall

Head Uudised GoodNews