1. Avaleht
  2. Film
  3. Daniel Day-Lewis! Meie generatsiooni parima näitleja äraöeldud rollid
Daniel Day-Lewis! Meie generatsiooni parima näitleja äraöeldud rollid

Daniel Day-Lewis! Meie generatsiooni parima näitleja äraöeldud rollid

Ajakiri Time nimetab teda maailma parimaks näitlejaks. Daniel Day-Lewis on müstiline geenius, kellest räägitakse legende: küll ta ei pese ennast, et rolli sisse elada, küll ehitab oma kätega kanuu („Viimane mohikaanlane“). Igatahes on ta ainus mees, kes on võitnud parima peaosalise Oscari kolmel korral! Ta annab väga harva intervjuusid ja on rollivalikul äärmiselt pirtsakas.

Kuna täna 20.00 TV1000 Premium kanalil esilinastuv „Nähtamatu niit“ jääb Daniel Day-Lewise sõnul tema viimaseks näitlejatööks, uurisime, millistele kuulsatele rollidele on ta kahjuks (või õnneks) ära öelnud.

Pulp Fiction

Tarantino soovis algusest peale Vincent Vega rolli John Travoltat, aga filmi produtsent polnud nii kindel, sest Travolta karjäär oli tollal madalseisus. Daniel Day-Lewis tutvus käsikirjaga ja väidetavalt soovis rolli väga (kui uskuda Tarantino intervjuud Vanity Fair’iga), aga lõpuks jäi ikkagi legendaarse lavastaja sõna peale ja muu on juba ajalugu.

Sõrmuste Isand

Kuigi lõpuks läks Aragorni roll Viggo Mortensenile, kes mängis seda täiuslikult, polnud ta kaugeltki režissöör Peter Jacksoni esimene valik. Potentsiaalsete osatäitjate hulgas olid Stuart Townsend, Russell Crowe, Nicolas Cage ja isegi Vin Diesel. Nimekirja tipus troonis Daniel Day-Lewis, kellele pakuti rolli korduvalt, kuid kes selle ka sama kindlalt tagasi lükkas. Ta pole ka kunagi suure eelarvega kassahittide fänn olnud.

Batman

Täpsemalt „Batman igaveseks“. Pärast Michael Keatoni ja Tim Burtoni lahkumist esimese kahe filmi järel, otsis Warner Brothers osatäitjaid lähedalt ja kaugelt. Üks nimi, kes sõelale jäi, oli Daniel Day-Lewis. Info on pärit Alec Baldwini vennalt Billylt, kelle sõnul oli ta „ootelistis“ koos Daniel Day-Lewise, Ralph Fiennes ja lõpuks valituks ostunud Val Kilmeriga. Mõte Daniel Day-Lewisest ühel ekraanil Jim Carrey mängitud Mõistatajaga täidab iga filmisõbra südame seletamatu rõõmuga.

Sid & Nancy

Ei ole kindel, kes kellele ära ütles, aga kuulujutud räägivad, et Day-Lewis oli Sidi rollist väga huvitatud. Sellest sai aga hoopis Gary Oldmani läbimurre filmimaailma.

Daniel Day-Lewise nimel oli selleks ajaks mitu tunnustatud filmi ja filmi lavastaja arvas, et ta oleks rollis väga hea olnud: „Temast jääb mulje kui hingestatud isiksusest ja küllap oleks ta ka romantilise aspektiga hakkama saanud. Gary aga oli autentne Bermonsey (Londoni piirkond) poiss ja ta mõistis hästi meeleheitlikku vajadust iga hinna eest lõuna Londonist pääseda.“

Kusjuures mõlemad olid 2018. aastal nomineeritud parima meesnäitleja Oscarile. Oldman filmiga „Süngeim tund“ ja Daniel Day-Lewis just „Nähtamatu niidiga“. Taaskord osutus valituks Oldman.

James Bond

Kui aus olla, siis mitte keegi pole 100% kindel, kas Daniel Day-Lewisele seda rolli ametlikult pakuti. Igatahes 2013. aastal, kui kaheldi Daniel Graigi naasmises pärast „Skyfalli“, nimetas viimaste Bondi-raamatute autor teda ideaalseks osatäitjaks. Väidetavalt vastas tema välimus ideaalselt Ian Flemingu algsele salaagendi kirjeldusele. Me teame, et Daniel Graig naases 2015. a Bondi rolli, aga võime ette kujutada Danielit sädelevas ülikonnas, relv ühes ja kuiv martiini teises käes maailma kõige lahedama mehena…

Philadelphia

Filmi autor oli šokeeritud, kui Daniel Day-Lewis, kellele pakuti peaosa selles võimsas draamas Denzel Washingtoni kõrval, rollist filmi „Isa nimel“ kasuks loobus. See valik tõi talle parima meespeaosalise Oscari nominatsiooni, kuid osutus üheks kolmest korrast, kui ta sellest ilma jäi. Irooniliselt võitis tol aastal parima meespeaosa Oscari Tom Hanks „Philadelphia“ eest.

Intervjuu vampiiriga

Kui Daniel Day-Lewis „Isa nimel“ filmis, oli ta oma rollile nii keskendunud, et keeldus uute käsikirjade lugemisest. See ei kohutanud vampiirifilmi produtsenti, kes helistas talle peaaegu iga päev, mitmeid kuid järjest. Lõpuks valiti siiski rolli Tom Cruise.

Terminator

Täpsemalt „Terminaator: Lunastus“ – seega isegi mitte üks headest osadest! Lavastaja kirjeldas protsessi nii: „Ma otsin tõsiseltvõetavaid näitlejaid. Meil juba on üks oma generatsiooni parimaid näitlejaid, Christian Bale, John Connori rolli jaoks. Ma sooviks Daniel Day-Lewist, aga ma pole kindel, kas talle sellised filmid meeldivad.“ Lõpuks mängis teist peaosalist Sam Worthington (Avatar), kes -olgem ausad- pole päris Daniel Day-Lewis.

Head Uudised GoodNews