1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Dokumentaal moegeeniusest jõuab Eesti publikuni
Dokumentaal moegeeniusest jõuab Eesti publikuni

Dokumentaal moegeeniusest jõuab Eesti publikuni

Nädala pärast startiv moefilmide festival MoeKunstiKino toob nii Tallinnas kui Tartus kinoekraanile dokumentaali “McQueen”, mis on terviklikeim ja põhjalikeim moedisainer Alexander McQueenist valminud linateos. Filmile teeb enne seansse sissejuhatuse kodumaine moelooja ja illustraator Britt Samoson.

“See on kahtlemata kõige olulisem sel aastal valminud moeteemaline dokumentaalfilm ning mul on siiralt hea meel, et saame seda ka Eestis näidata,” kinnitab festivali juht Helen Saluveer. “Nii eredaid tähti satub moemaailma harva ning seetõttu on oluline neid sähvatusi ka aastate pärast mäletada.”

Festivali korraldajad võtsid ühendust filmi režissööri Ian Bonhôtega, kelle sõnul tuli teemale läheneda äärmise delikaatsusega. 2010. aastal endalt elu võtnud moelooja paljud lähedased on siiani leinas. “Kõige rohkem üllatas mind vahest see, kui paljud inimesed teda ikka veel taga igatsevad: sõbrad, perekond ja moetööstuse inimesed,” tunnistas Bonhôte. “Rääkisime väga paljudega, kes eelistasid ise kaamera ette mitte jääda, kuid jagasid meiega lahkelt infot ja videomaterjali, mis aitas meil teha McQueenist tõetruud portreefilmi.”

“Mõju, mida McQueen kogu maailmale avaldas, on üsna hämmastav,” leiab ka Britt Samoson. “Mina oma ringkonnas ei teagi disainereid, kes ei oleks saanud temast ühel või teisel moel puudutatud.”

Film “McQueen” peegeldab moelooja loomingu metsikut ilu, julgust ja elujõulisust. See on intiimne pilguheit radikaalse ja lummava moegeeniuse ühtaegu piinatud ja lennukasse maailma, mille mõju moemaailmale on olnud mõõtmatu.

Head Uudised GoodNews