1. Avaleht
  2. Film
  3. Eestisse tuleb Viktor Tsoi filmi lavastaja
Eestisse tuleb Viktor Tsoi filmi lavastaja

Eestisse tuleb Viktor Tsoi filmi lavastaja

7.–10. novembrini toimuvad kinos Artis legendaarsele Vene rokkmuusikule Viktor Tsoile pühendatud filmipäevad, mille kavas on nii kultusfilm „Nõel“ kui selle remiks.

Viktor Tsoi (1962 – 1990) oli vene rokkmuusika üks alusepanijaid ja ikoone, kes hukkus autoõnnetuses kõigest 28-aastasena. Tänavu möödus 30 aastat filmi „Nõel“ linastumisest, mis pani aluse peaosa mänginud Tsoi üldrahvalikule kuulsusele.

7. novembril näitab Artis filmi „Nõel“ Eesti publikule esimest korda digitaalselt restaureeritud kujul. Kohal on režissöör Rašid Nugmanov, kes esitleb vaatajaile nii filmi algupärast versiooni kui ka rariteetset autoriversiooni „Nõel. Remiks“, mis jõuab ekraanile 35-millimeetriselt filmilindilt.

Selles filmis mainiti esimest korda Nõukogude kino ajaloos Araali mere ökoloogilist katastroofi ja meditsiiniringkondades levinud ebaseaduslikku uimastiäri. Ajakirja Sovetskii Ekran lugejad valisid Viktor Tsoi 1989. aasta parimaks näitlejaks ja film ise teenis NSV Liidu kinokassades suurimat piletitulu.

Filmipäevade programmis on ka Nugmanovi lühifilm „Yahha“, mis kajastas esimest korda kinoekraanil Nõukogude rokiliikumist, Aleksei Utšiteli lavastatud portreefilm „Viimane kangelane“, mis valmis varsti pärast Viktor Tsoi traagilist hukkumist, ning Kirill Serebrjannikovi „Suvi“, mis räägib NSV Liidu esimese rokilaine kerkimisest ja Tsoi teekonnast ebajumalaks saamiseni.

Rokkbändi Kino muusika on olnud ühtviisi armastatud nii vene- kui ka eestikeelse publiku seas. Ansambli asutaja ja laulja Viktor Tsoi käis elu jooksul mitu korda Eestis ja andis siin ka kontserte.

Viktor Tsoi Filmipäevad edendavad Eestis elavate rahvuste kultuuridevahelist dialoogi ja tõstavad esile narkomaaniavastase võitluse tähtsust. Filmipäevi toetab Tallinna linna Kodurahuprogramm.

5.-10. novembrini on kino Artise fuajees avatud ka Viktor Tsoi loominguga seotud näitus.

Head Uudised GoodNews