1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Esimene eesti naine alistas 8000-meetrise mäe tipu
Esimene eesti naine alistas 8000-meetrise mäe tipu

Esimene eesti naine alistas 8000-meetrise mäe tipu

Foto: erakogu

Täna, 13. mai 2013 hommikul tõusid Eesti mägironijad Anu ja Uko Nõulik 8201-meetrise Cho Oyu tippu. Selle saavutusega sai Anu Nõulikust esimene eesti naine, kes on alistanud 8000-meetrise mäe.

„Täna öösel juhtus väga palju,“ kirjutasid Anu ja Uko Nõulik oma vahetuid muljeid Go Traveli reisiblogis. „Ilm oli öösel ilus, aga väga külm: –40 kraadi, lisaks 8–11 m/s lõõtsuv tuul. Mäel on väga vähe lund, ainult jää ja kivid ning see teeb ronimise raskeks. Hommikul jõudsime platoole, kus oli vaja liikuda veel umbes kolm tundi, aga selle ajaga muutus ilm oluliselt. Peale tuli pilv ja kui hakkasime tagasi tulema, ka lumetorm, mis endiselt kestab. Nii et tipust Everesti ei näinud ja sellest on kahju.“

Ekspeditsioon sai alguse 10. aprillil, mil abielupaar lendas Tallinnast Nepaali ning seejärel reisis Tiibetisse (1845 m). 14. aprillil ületati Nepaali-Hiina piir ja õhtuks jõuti Tiibetisse Nyalami (3700 m), kus veedeti 2 päeva aklimatiseerudes. Matk jätkus autoreisiga Tingrisse (4800 m) ja sealt edasi jalgsi mäkketõusuga Cho Oyu baaslaagritesse.

Tõus tipu poole algas 9. mail. Viimasesse, kolmandasse baaslaagrisse kõrgusel 7530 m jõudsid Nõulikud tormi kiuste 11. mai õhtuks. Ilma paranedes alustati 12. mai öösel viimast tõusu. Tipp alistati 13. mail kohaliku aja järgi kell 9.30 hommikul.

Seni ainus tõsisem vahejuhtum leidis aset 5. mail, mil Anu kukkus 6800 m kõrguselt serrakilt laskudes peaköie otsast lahti. „Õnneks jäi õhulend lühikeseks,“ kirjutab Uko Go Traveli blogis. „Anu sai koheselt kassid seina löödud ja haaras vanast köiest kinni, see pidas. Järgmine ankur oli lähedal, Anu suutis end kohe selle ümber haakida ja edukalt laskuda.“ Kukkumisruumi oli õnnetuse hetkel koguni kuni 1,2 kilomeetrit

Ekspeditsiooni kulust teada anda ning kodustega sidet pidada said mägironijad reisibüroo Go Traveli antud satelliittelefonide abil. Teateid saab kronoloogilises järjekorras lugeda Go Traveli reisiblogi kommentaaridest aadressil http://blog.gomaailm.ee/eesti-naine-8000-m-korgusele-13-aprill, ronijate teekonda saab vaadata ka Google’i kaardil: http://goo.gl/maps/JI0xt.

Tagasi Eestisse saabub mägironijate paar plaanide kohaselt 26. mail.

Head Uudised GoodNews