1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Esimesed 48 vabatahtlikku merepäästjat saavad tunnistused
Esimesed 48 vabatahtlikku merepäästjat saavad tunnistused

Esimesed 48 vabatahtlikku merepäästjat saavad tunnistused

Esimesed 48 vabatahtlikku merepäästjat saavad tunnistused6. märtsil antakse Politsei- ja Piirivalveametis üle esimesed vabatahtliku merepäästja tunnistused, mille saajateks on inimesi Eestimaa erinevatest kohtadest.

„ Meil on hea meel, et järjest enam on inimesi, kes on keerulises olukorras valmis oma abikätt ulatama. Tunnistusi saamas on inimesed, kes on leidnud aega oma teadmiste täiendamiseks ja on tegelikult juba meiega koostööd teinud. Vabatahtlikud ei saa igal hetkel meid asendada, kuid asendamatuks abiks on nad eelkõige neis kohtades, kus piirivalve alaliselt kas kohal ei ole või asub õnnetuse juhtumise ajal sündmuskohast kaugel. Sellistel puhkudel on vabatahtlikud, kes kohalikke mereolusid väga hästi tunnevad, meile hindamatuks abiväeks,“ kommenteeris Rando Kruusmaa, kes on PPA peadirektori asetäitja piirivalve alal.

Inimene, kes on valmis merepääste juhtumite puhul abi pakkuma ja soovib olla tunnustatud vabatahtlik merepäästja, peab vastama mitmetele tingimustele. Ta peab kuuluma vastava tegevusalaga MTÜ-sse, omama kehtivat tervisetõendit ja olema sooritanud füüsilised katsed. Lisaks peab tal olema läbitud merepääste baasõpe ja iga kolme aasta tagant on vaja läbida täiendõpe. Samuti ei tohi see usaldusväärne inimene omada kehtivat kriminaalkaristust.

Inimesele, kes vastab kirjeldatud nõuetele, väljastatakse vastav vabatahtliku merepäästja tunnistus, mis kehtib neli aastat.

Esimeste vabatahtliku merepäästja tunnistuse saajate hulgas on esindatud MTÜ Eduka Elukorralduse Edendajate Ühendus (Vilsandi Vabatahtlik Päästekeskus), MTÜ Kaberneeme Klubi, MTÜ Muhu Merepääste Selts, MTÜ Naissaare Päästeselts, MTÜ Purtse Vabatahtlik Merepääste, MTÜ Pärnu Lahe Merepääste Selts ja MTÜ Pärnumaa Merepääste (Paatsalu küla).

Politsei- ja Piirivalveametil on sõlmitud merepäästetöödele kaasamiseks tsiviilõiguslikud koostöökokkulepped kokku 17 vabatahtliku merepäästeühinguga, kes on üles näidanud valmisolekut reageerida merepääste juhtumitele. Lisaks on sõlmitud kümne ühinguga heade kavatsuste protokoll, mis on ülesehituselt eellepinguks nimetatud tsiviilõiguslikule lepingule ning eesmärk on arendada merepäästealast koostööd. Koostöö osas on esindatud on nii Eesti Vabatahtlikku Mere- ja Järvepääste kui ka Päästeliitu kuuluvad ühendused.

Head Uudised GoodNews