1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Haaberstis avatakse kakuamipüüki tutvustav näitus
Haaberstis avatakse kakuamipüüki tutvustav näitus

Haaberstis avatakse kakuamipüüki tutvustav näitus

Foto allikas: Lääne-Tallinna Keskhaigla
Foto allikas: Lääne-Tallinna Keskhaigla

Täna kell 14 avatakse Haabersti hooldusravikliinikus (Ehitajate tee 137) fotonäitus, mis jutustab loo Jaapanist pärit räimepüügiviisi ehk kakuamipüügi kohta.

Üheteistkümnest pildist koosneva näituse kakuamipüügist on kokku pannud kaks kalanduse hobiuurijat Eestist –  Arne Saluste ja Pille Tuvik, kellest viimane töötab Lääne-Tallinna Keskhaiglas klienditeeninduse juhina.

Pille Tuviku ja tema elukaaslase Arne Saluste sõnul aitab fotonäitus tutvustada kakuamipüüki neile, kes sellest veel midagi ei tea, ning tuletada seda meelde neile, kelle teadmised hakkavad vajuma unustuste hõlma.

„Mõned aastad tagasi avastasime, et Eestis hakkab puupaatide aeg kohe läbi saama. Lähima kümne aasta jooksul põletatakse jaanilõketes viimased puupaadid ja peagi saab kakuamipüügist üksnes mälestus,“ räägib Pille Tuvik harulduseks muutunud kalastusviisi kohta. „Üsna pea võib ainult raamatutest lugeda, et kunagi oli aeg, kus mehed olid rauast ja paadid puust.“

Kakuami tuleneb jaapani keelest, kus „kaku“ tähendab lahtise ümbriku kujuga viienurkset kasti ning „ami“ nooti või mõrda. Eesti keeles nimetatakse kakuamit ka kastmõrraks.

Et saada parem ülevaade sellest, milline kakuami välja näeb ja mis on kakuamipüügis erilist, oodatakse huvilisi  Haabersti hooldusravikliiniku fuajeesse uudistama kolmapäeval avatavat fotonäitust.

Avamisel saab näha ka samal teemal tehtud dokumentaalfilmi „Elu lainetel“ (režissöör Riho Västrik). Varasemalt on kakuamipüüki tutvustatud ka telesaates „Osoon“.

Head Uudised GoodNews