1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Head Uudised Kuma Raadio eetris lõid positiivse pooltunni
Head Uudised Kuma Raadio eetris lõid positiivse pooltunni

Head Uudised Kuma Raadio eetris lõid positiivse pooltunni

Heade uudiste portaali looja Monika Kuzmina ja toimetaja Silva Arbus
Heade uudiste portaali looja Monika Kuzmina ja toimetaja Silva Arbus

Neljapäevases Kuma Raadio heade uudiste saates segasid portaali GoodNews positiivsuseloojad Monika Kuzmina ja Silva Arbus kokku ilusate sõnumite kokteili, millele saatejuht Mati Palmet üritas traditsiooniliselt lisada vürtsikamaid komponente. Kaks kaunist eksperimenteerijat proovisid taas meediaväljaannetest leida südantrõõmustavaid uudiseid ja see õnnestus neil suurepäraselt. Saatejuhi poolt tuli soovitus alustada tagantpoolt, sest edetabelit kroonivad tavaliselt ebameeldivamad teated, kuid ilmnes, et säärased sõnumid peavad siiski ka heade uudistega juba algusest ruumi jagama.

Võluv Silva leidis Postimehest võluva sõnumi võluvast vigursuusatajast Kelly Sildarust, kes sai kutse mainekale ekstreemvõistlusele. Uudisele lisab kaalu see, et kutsutuid oli vaid 15 pluss üks vabapääse. Silval tuli saatejuhile pisut selgitada, mida üks vigursuusatamine endast kujutab, kuni Mati taipas: “See on see spordiala, mis algab hetkest, kui suusad on lennus!” Monikal oli kohe käisest võtta teinegi spordiuudis selle kohta, kuidas Eesti jalgpallurid alistasid viikingeid ning naerusuisel reporteril tuli taas Matile selgitada, et viikingid polnud need sarvedega kiivrites tegelased, vaid kõige ehtsamad Norra vutimehed.

Veidi ebapositiivsena jäi kõrvu uudis, et baltimaalased oleksid kõvad säästjad, kui oleks midagi säästa ja siinkohal selgitas Monika, et portaal GoodNews ei eira sugugi negatiivseid sõnumeid, vaid võtab ennekõike fookusesse selle hea, mis meie ümber toimub. Eesmärgiks on vaadata, kas selline heade uudiste seemnete külvamine ka vilju kannab.

4Edasi läkski jutt poliitikale, mida paljud seostavad halvaga, kuid seda saab siiski ajada ka heas võtmes. Monika leitud hambaraviteema algatas väikese poliitikute diskussiooni. Saatejuht Mati avaldas arvamust, et kandideerijad hakkavadki nüüd selle probleemi kohta ajama pikka, segast ja seosetut juttu, mis kusagile ei vii, kuid valijaile jääb lobamokk siiski meelde kui keegi, kes valuküsimuse üles võttis. Raadiomees on juba ära tabanud ka selle, kuidas neljast parlamendiparteist kolm on alustanud juttu neljarealisest Tallinn-Tartu maanteest, mida hakatakse nagunii ehitama ja mis annab põhjust ka nelja aasta pärast sama mesijuttu jätkata. Kuigi stuudios jõuti kokkuleppele, et poliitikud iga kord ei valetagi, läks Monika taas üle nendele päris headele uudistele ja seekord sai ära märgitud pealinna peatselt saabuv jõulukuusk ning 21. novembrist hoo sisse saav Jõuluturg.

Juba pühadelainel olevat sarmikat Monikat rõõmustab see, et Jõuluturul saab igapäevaselt olema päris oma jõuluvana, kes kuulab ära laste soovid ja laulukesed ning pakub neile ka maiustusi. Saatejuht Mati kahtles seepeale, et kui habemik iga päev Raekoja platsil istub, siis jäävad polaarjoone taga põhjapõdrad söömata. Muinasjutumaailma reegleid teadev Monika arvab, et ka jõulumemm on pühade ajal hoolsalt ametis ja teeb vajalikud tööd ära. Siit aga jõuti ühe asjaliku teemani ja selleks on portaali GoodNews algatatud kauni ja soodsa jõulukingi idee. Võhma inimestega kohtumas käinud portaali asutaja Monika meenutas ühe härrasmehe ideeks vormunud lubadust teha korteris suurpuhastus ja teha vajadusel ise hea õhtusöök, mis läks sealsetele daamidele väga hinge. “Kui džentelmen näeb, et naine ei saa söögiga hakkama, teeb ta selle ise paremini valmis!” kõlas Mati kommentaar.

3Silval on rääkida üks hea kingiidee: nimelt kinkis ta oma isale kupongid, millele joonistas eelnevalt ilusa koogi. Kupong töötas nii, et kui isal tuli koogiisu, esitas ta tütrele sellega oma koogisoovi ja Silva tegi seepeale maitsva hõrgutise valmis. Mati mõtted kandusid kohe ajas tagasi nõukaperioodi, mil sportlastele jagatud talongid sai TPI sööklast juustu vastu vahetada või sealsamas rahaks tehtuna nende eest õlut osta. Monika lükkas sellise variandi kui pühadeks sobimatu tagasi.

Heade ideede lummuses Monika luges ette mõned mõtted: kingituseks sobiks enda loodud ja ettekantud laul; alati on omal kohal kallistus “Selle eest, et Sa olemas oled!” või tänukiri kõigist neist mõnusatest asjadest, mida kingisaajas hindad. Saatejuhi küsimus: “Kas laulu peab tingimata ära kuulama?” saab erinevaid võimalusi pakkuva selgituse vaba tahte kontekstis.

Monika pakub välja ka idee oma suguvõsa kokkutuleku ajast, kus võeti poole sajandi vanune ajaleht, asendati tekstis olnud nimed kohaletulnute nimedega ja loeti siis uues kuues lugu taas ette. Muidugi tuleb seejuures vaadata, et mingi sobivus algsete tegelastega olemas oleks ja kogu ürituse ettevalmistamiseks tuleb aega varuda. Mõistagi on sellist ideed kõige lihtsam ellu viia arvutis.

Ühe hea ideena pakkus Silva veel purki enda korjatud pärnaõite või muude ravimtaimedega – kaunistatud klaasanumast on alati tore tervislikku kraami võtta. Samamoodi võib teha ka heade soovidega, mis paberirullikestena purgist võtta on ja alati tuju heaks teevad.

Silva ilusad meenutused tõid kuulajateni hetked tema noorusest, mis sugugi veel möödas pole: need on lihtsalt meenutused hetketest, mil tuli leidlik olla. Ta on teinud kingituseks lapitehnikas pajakindaid ja kunstikooli lapsena joonistanud perepilte. Õrnema soo saatekülaliste vahel läks kohe käsitööjutuks ning selgus, et mõlemaid on ilusate asjade tegemisel aidanud ema ja vanaema – näiteks Silva kootud kinnastest ühel tegi ta alumise, teisel ülemise osa, ülejäänud vastavalt ema ja vanaema. Seejärel tabasid naised saatejuht Mati silmist uskumatuna tunduvad liigutuspisarad, kui too rääkis aastase lapselapse kingitud joonistusest. “Mul pole varem sellist au olnud,” tunnistas mehine raadiomees ja Monika arvas, et pilt tuleks ära raamida. Noor vanaisa nentis kingitust kunstilisest aspektist vaagides, et on sellist loomingut ka ontlikel näitustel kohanud.

Päris hea mõte tundus arutlejatele ka vanast kampsunist kaisukaru tegemine, eriti kui see saab täidetud lapsepõlvest pärit asjadega. Kui Silva arutles võimaluste üle karule ka pea ja käpad tekitada, siis Monika on nõus sellise täidetud kampsuni ka karu tunnusmärkideta kaissu haarama.

5Mati küsimusele, et kas on olnud ka veidraid kingiideid, leidis Monika soovi saada uut ajakirja “Hello!” Heade uudiste portaali looja leiab sellest üdini hea nähtuse tänasel meediamaastikul: uue ajakirja tegijad on seda nimetanud positiivseks väljaandeks, mis tahab tuntud inimestest kirjutada positiivses võtmes. Seega on GoodNews leidnud juba järgijaid. Saatejuht on ka pisut heade uudiste pisikust nakatumas: tema arvates pole meie õnneks Eestis tõeliselt lamedat ajakirja veel olnud, kuigi sellesarnaseid kalduvusi on ta tähendanud. Monika leidis toreda olevat ka Elu24 keskkonna, mis on nõuks võtnud meelelahutusmaailma positiivselt kajastada. Mati lisas loetellu populaarse näosaate ja “Laula mu laulu”. “Positiivsus on popp!” võttis raadiohääl hinnatava arengu ühte lausesse kokku.

Heade uudiste ankur Monika kutsub jätkuvalt välja pakkuma ilusad ja soodsaid kingimõtteid, mida tuleks pakkuda aadressil info@goodnews.ee või portaali Facebook’i lehel. Kümne parima idee vahel loositakse välja sama arv tasuta kingitusi, mille seas on ka aja veetmine spaas, õhtusöök kahele ja muudki toredat.

“Järgmine sutsakas häid uudiseid tuleb nädala pärast, head asja tuleb vähehaaval anda!” lõpetas Kuma saatejuht Mati seekordse pooltunni. Monika lubab järgmisesse saatesse tuua eriti toreda ja popi külalise.

Kuma Raadio heade uudiste saade kõlab kordusena eetris pühapäeval kell 15 ja see lisab pahvaka sooja positiivsustunnet. Seni aga kutsub GoodNews kirja panema ja saatma uusi asjalikke kingituste ideesid.

Kirjuta oma südamlik ja soodne kingiidee GoodNews facebooki ja sul avaneb võimalus ise kingitusi võita!

Kohtumiseni eetris ja arvutiekraanil!

KUULA RAADIOSAATE KORDUST!
[mp3-jplayer tracks=”http://goodnews.ee/raadio/GoodNews Kuma raadios 13.november 2014.mp3″ width=”400px” height=”140px” images=”http://www.goodnews.ee/wp-content/uploads/2013/05/goodnews-raadios.jpg” style=”dark bars100 btransbars” pos=”rel-C” dload=”n” list=”n” autoplay=”n”]

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews