1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Heino Tartes pälvis rahvakultuuri sihtkapitali preemia
Heino Tartes pälvis rahvakultuuri sihtkapitali preemia

Heino Tartes pälvis rahvakultuuri sihtkapitali preemia

Foto: ETMM fotoalbum

25. jaanuaril jagas Eesti Kultuurkapital välja aastapreemiad. Rahvakultuuri sihtkapitali preemia pälvis Kagu-Eesti lõõtspillitraditsioonide tulihingelise elushoidja ja arendaja Heino Tartes.

“Heino Tartese algatatud ja eestveetava lõõtspillialase tegevuse tulemusena on esialgu Põlvamaal, kuid ka kogu Eestisse laienemas uus, peamiselt noortest koosnev koolkond lõõtspillimängijaid ja Põlval välja kujunenud Kagu-Eesti lõõtsapealinna maine,“ toodi välja Põlva Maavalitsuse esildises kandidaadi ülesseadmisel.

Heino Tartes õpetab lõõtspilli ja käesolevast aastast ka rahvakannelt Põlva Muusikakoolis, tema õpilastest on juba tuntud pillimehed Toomas Ojasaar ja Henrik Hinrikus. 2007. aastal asutatud Põlva Lõõtsakoolis on tema käe all pillimängu õppinud üle saja täiskasvanu kogu Eestist.

Heade pillide puuduse leevendamiseks asus Heino Tartes ka ise lõõtspille valmistama. Tänaseks on aktiivses kasutuses juba poolsada tema poolt või osalusel valmistatud lõõtspilli. Samuti on Heino Tartes tuntud lõõtspillide häälestajana.

Alati oodatud rahvapillimehe tegevuse kõrval on ta koostanud ja 2007. aastal välja andnud kogumiku „Põlvamaa lõõtsamängijad 1892-2007”, analoogse kogumiku Võru maakonna kohta ning kaks CD-d. Tema algatusel ja eestvedamisel on valmistatud mitu lõõtsamängu õppevideot

Lõõtspill oli teise, 2010. aastal Põlvas toimunud ajaloolise Võrumaa Uma Peo sümbolpill. Lõõtspilliteemaline oli ka 2011. a suvel Põlvas toimunud Peipsiäärsete maakondade laulupeo nädal.

Traditsiooniliste rahvakultuurisündmuste kõrval on algatatud ka uusi ja juba traditsiooniks kujunevaid ettevõtmisi. Nii on Heino Tartes olnud kahe Põlvas toimunud lõõtsapeo Harmoonika kunstiline juht. Nende pidude kõrgpunktiks on kujunenud lõõtsade koondorkestri esinemine, kus möödunud suvel lõi kaasa 62 lõõtsamängijat. Alustatud on 2013. a rahvusvahelise lõõtsapeo ettevalmistamist, see toimub 19.-20. juulil.

Ülaltoodu on vaid osa Heino Tartese rahvamuusikaalasest aktiivsest ja tulemuslikust tegevusest. Maakonnaportaal ühineb kõigi õnnitlejatega!

Kokku jagas Eesti Kultuurkapital reedel Vene Teatris toimunud galaõhtul välja viiskümmend preemiat, neist kolm elutööpreemiat.

Head Uudised GoodNews