1. Avaleht
  2. Inimene
  3. HINNATUD INIMENE! Peeter Vahtra veab Kohila võrkpalli ülesmäge
HINNATUD INIMENE! Peeter Vahtra veab Kohila võrkpalli ülesmäge

HINNATUD INIMENE! Peeter Vahtra veab Kohila võrkpalli ülesmäge

Peeter 23.02.2015 Kohilas Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtul, kus ta sai Kohila valla vapimärgi
Peeter 23.02.2015 Kohilas Eesti Vabariigi aastapäeva vastuvõtul, kus ta sai Kohila valla vapimärgi

Kui rääkida Kohila Võrkpalliklubist, ei saa üle ega ümber paljude endiste, praeguste ja tulevaste mängijate treenerist Peeter Vahtrast, kelle teeneid Eesti võrkpalli arengus ei saa üle hinnata. Tõsise spordiõpetaja eluloo on ülivõrdes kokku võtnud tema kolleegid ja õpilased ning see on üks sisutihe lehekülg Maarjamaa spordiajaloo ürikutes.

Treeneri tõid Kohilasse õpilased

Peeter Vahtra on Kohila noortega ja Kohila Võrkpalliklubiga seotud alates 2009. aastast, mil Audentese spordigümnaasiumi tema käe alla asus õppima esimene Kohila Võrkpalliklubi kasvandik ning algas vastastikune võrkpallialane koostöö. Peeter Vahtra abivalmidus oli imetlusväärne, ta tuli alati väga hea meelega nii suvistesse kui ka talvistesse laagritesse ja treeningtundidesse näpunäiteid jagama ning tehnilist ja taktikalist nõu andma. Ta oli alati nõus võtma huvilisi oma treeningutele. Selle mehe hing ja süda kuuluvad võrkpallile ning ta on teinud tegi kõik selleks, et aidata Eesti võrkpalli edendada.

Kohila Võrkpalliklubist sirgus järjest andekaid noori, keda Peeter Vahtra spordikooli kutsus, nii läksid sinna Katleen Kangur, Hanna-Loore Õunpuu ja Kertu Laak, kellest viimane õpib seal praegugi. Tänavu sügisel jätkab õpinguid Audenteses Kohila noorim kasvandik, vaid 13-aastane Anni-Ly Abel. Treeningud toimuvad igapäevaselt kaks korda päevas Peeter Vahtra käe all. Järjepidev töö on meie klubi noored viinud  Eesti noortekoondisse, Kertu  on kutsutud ka naiste koondisesse. Õpilaste tõttu muutus koostöö aina tihedamaks, kuni 2013. aasta kevadel sündis otsus luua Kohila Võrkpalliklubi naiskond, mille peatreeneriks Peeter oli nõus asuma.

Võrkpallurite edu on muljetvaldav

Peeter Aasta naiste treeneri auhinnaga
Peeter Aasta naiste treeneri auhinnaga

Peeter Vahtra juhendamisel tõusis Kohila VK naiskond 2013/2014. ja 2014/2015. hooajal Eesti ja Baltikumi tippu, võites nii 2013.aasta Eesti karikavõistlused kui ka 2014. ja 2015.a Eesti meistrivõistlused ning rahvusvahelise Balti Liiga, millest võttis osa 12 naiskonda. Sellise tulemuseni jõuti peatreeneri sihipärase ja järjekindla tööga, ta on nõudlik nii enese kui ka mängijate suhtes, kõik tema treeningud on planeeritud, läbimõeldud ning mängijatele lahti seletatud. Naiskonna keskmine vanus on olnud mõlemal hooajal küllaltki noor, paljud mängijad mängisid või mängivad veel ka noorteklassis, mitmed neist õpivad Audentese spordigümnaasiumis Peeter Vahtra käe all. Kui naiskond alustas, siis lisaks noortele liideti naiskonnaga veel mitmed suurte kogemustega vanemad mängijad, nii moodustus omalaadne komplekt noortest ja kogenematutest ning suurte kogemustega mängijaist, keda oskas Peeter Vahtra kohe alguses panna ühte jalga käima. Selle tunnistuseks on kõik saavutatud tiitlid ja naiskonna äärmiselt hea sisekliima.

Treener peab olema nõudlik ja inimlik

Kohila naiskonna esimene tiitlivõit - Eesti karikavõit Kuressaares 2013
Kohila naiskonna esimene tiitlivõit – Eesti karikavõit Kuressaares 2013

Peeter Vahtra treeneritöö on väga muljetavaldav, tal on kindlad põhimõtted, mida treeningutel järgib, samas on avatud uutele mõtetele, ammutades sageli tarkusi oma paljudelt kolleegidelt laiast maailmast. Harjutustepagas on tal tohutu, igaks olukorraks on varuks omad nipid. Tema põhimõte on: kvaliteet ja täpsus. Lohakust, lihtsalt olemist ei talu ta silmaotsaski, kes on saaliuksest sisse astunud, peab tegema maksimaalselt hästi või üldse mitte. Samas on range pealispinna all peidus väga südamlik inimene, kes elab kaasa nii praeguste kui ka endiste õpilaste rõõmudele ja muredele. Ta on väga abivalmis, mistahes muret võib talle kurta, aitab alati, kui saab või aitab lahendusi otsida. Kõik õpilased hindavad teda väga kõrgelt, on üheselt tunnistanud ta Eesti parimaks treeneriks nii õpetamise kui ka inimlikkuse poolest.

Kaks hooaega on olnud erilised

PeeterKohila spordi- ja võrkpalliarengule on Peeter Vahtra panus märkimisväärne. Oma teadmisi jagab ta meeleldi, on aidanud palju kaasa nooremate võrkpallurite treenimisele, andes vajalikke õpetussõnu nii tehnika kui ka taktika vallas. Meie noored võrkpallurineiud on kahes vanuseklassis kahel hooajal saavutanud 12 tiitlivõistluste medalit, U20 vanus, kuhu kuulus 4 naiskonnas treenivat-mängivat noort, tuli tänavu Eesti meistriks. Ka need tulemused on saavutanud Kohila Võrkpalliklubi Peetriga koostöös. Kohila naiskonnaga saavutatud  edu on viinud Kohila Eesti spordikaardile, on toonud sinna lisaväärtusi, on aidanud väga palju suurendada kohalike elanike huvi spordi ja võrkpalli vastu. Maakonna spordielu on üks tugev meistriliiga naiskond oluliselt rikastanud, tuues maakonda tipptasemel mänge, professionaalseid mängijaid ning ühe parimatest treeneritest. Edasiste plaanide hulka kuulub Kohila Võrkpalliklubil Peeter Vahtraga veelgi suurem koostöö, eesmärgiks on anda Raplamaa õpilastele parimad võimalikud algteadmised ning muuta Kohila tugevaks ja kvaliteetse õppega piirkondlikuks võrkpallikeskuseks, kuhu saavad tulla õppima ja kogemusi saama kõik huvilised. Väga suureks väljakutseks nii treenerile kui ka mängijatele on Kohila naiskonna osalemine eeloleval hooajal lisaks Balti ja Eesti kõrgliigale ka Euroopa karikasarjas (CEV ja Challenge Cup).

Treener statistika prismas

  • Peeter Vahtra on kasvanud Tallinnas, mänginud võrkpalli Tallinna Kalinini rajooni spordikoolis. on lõpetanud Tartu Ülikooli. Treeneriametit peab alates 1987. aastast. On elanud ja töötanud Eestis ja Soomes, juhendanud aastakümneid naiste meistriliiga naiskondi ja erinevaid koondiseid. On hinnatud ja tunnustatud treener nii kodu- kui välismaal.
  • Audentese Spordigümnaasiumi tütarlaste peatreener
  • On treenerina 10-kordne Eesti meister
  • On juhendanud Soome klubisid ja Soome rahvuskoondist
  • 1996/1997 ja 1997/98 hooaegadel Oriveden Ponnistus naiskonnaga Soome naiste meistrivõistlustel võitja ja hõbeda omanik
  • 1996/1997 ja 1997/98 hooaegadel Oriveden Ponnistus naiskonnaga Soome karikavõitja
    Rahvusvahelise turniiri Spring Cup II koht Soome naiste koondistega
  • 1997 ja 1998 Soome juunioride naiskonnaga Põhjamaade MV võitja, Soome Aasta treener 2001.
  • 2007.a viis Eesti tütarlapsed EM-le
  • Tütarlaste (1998./99. aastal sündinud) Eesti rahvuskoondise peatreener
  • Tütarlaste (1996./97. aastal sündinud) Eesti rahvuskoondise peatreener kuni aastani 2015
  • Eesti naiste rahvuskoondise peatreener aastani 2015
  • Kohila naiskonnaga 2013.a Eesti Karikavõitja, 2014.a Eesti meister ja Balti liiga võitja, 2015. a Eesti meister ja Balti liiga võitja
  • 2014. aastal Eesti juunioride U19 koondis Euroopa MV 12. koht
  • 2014. ja 2015.a Kohila Aasta treener
  • 2015.a sai ta Kohila Vapimärgi omanikuks.

Arvamus
Ingrid Kangur, 
kolleeg

Tean Peeter Vahtrat juba palju aastaid, kuid lähemalt tundma olen õppinud teda viimasel kahel aastal, kui olen olnud tema kõrval naiskonna 2. treener. Peetri näol oleme Kohilasse saanud hindamatu inimese, parima peatreeneri. Meie omavaheline koostöö on nii hea, et paremat oleks raske ette kujutada, oleme väga head sõbrad, meie vaated nii treeningutele, elule on väga sarnased, mis tuleb meie ühisele tööle suureks kasuks. Ta on ääretult töökas, sihikindel, teab täpselt, kuhu tahab välja jõuda ja teab, mida selleks teha. Treeningutel on märksõnadeks tihe, intensiivne ja kvaliteetne töö. On ühtaegu nõudlik, samas paindlik ja väga südamlik, suhtub mängijatesse ääretult inimlikult, elab nende muredele kaasa, rõõmustab koos nendega.

Peetril on äärmiselt suured kogemused erinevate naiskondade ja koondiste treenimisest nii Eestis kui ka Soomes, neile kogemustele, teadmistele ja enda intuitsioonile toetudes on ta suutnud meie naiskonna treenituse ja valmisoleku tähtsateks mängudeks kogu hooaja vältel viia maksimaalselt kõrgele tasemele. On väga laia silmaringiga, oskab mängijatega rääkida nii ajaloost, poliitikast kui ka elust ja inimestest. Teda hindavad kõrgelt nii kolleegid kui ka kõik tema endised õpilased Audentesest (seal on ta õppejuht ja noorte treener alates 2002. aastast, on kasvatanud lugematu hulga mängijaid nii Eesti koondisele kui ka välismaistele klubidele).

Peeter on väga hea kaaslane nii tööl kui ka vabal ajal, loodame, et meie koostöö jätkub veel väga palju aastaid.

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews