1. Avaleht
  2. Film
  3. HÕFF I Eesti žanrifilmid hakkavad HÕFFil võistlema
HÕFF I Eesti žanrifilmid hakkavad HÕFFil võistlema

HÕFF I Eesti žanrifilmid hakkavad HÕFFil võistlema

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival selgitab esimest korda välja parima Eesti žanrifilmi.

Konkurss on ajendatud kodumaise žanrifilmi esiletõusust.

„Eesti žanrifilmil on seljataga imeline aasta, kui sai selgeks, et ka Eestis on hulganisti vapraid filmitegijaid, kes mitte ainult ei vänta olude kiuste žanrifilme, vaid äratavad sellega huvi ka mujal maailmas,” ütles HÕFFi juht Helmut Jänes.

Näiteks sai just 2019. aasta HÕFFilt tuule tiibadesse Oskar Lehemaa lühiõudusfilm „Karv”, mis võitis Euroopa fantaasiafilmide konkursil Hõbedase Mélièsi auhinna ja valiti ka maineka Sundance´i filmifestivali kavva. Miguel Llansó ulmefilmi „Jeesus juhatab sind kiirteele” on aga linastatud juba rohkem kui 50 rahvusvahelisel festivalil.

Kaader filmist “Jeesus juhatab sind kiirteele”

Konkursi kavas on kuus 2019. aastal esilinastunud pikka filmi: „Jeesus juhatab sind kiirteele” (rež Miguel Llansó), „Kiirtee põrgusse” (rež Urmas Eero Liiv), „Kõhedad muinaslood” (rež Mart Sander), „Vanamehe film” (rež-d Mikk Mägi ja Oskar Lehemaa), „Õiglus” (rež Toomas Aria) ja „Ükssarvik” (rež Rain Rannu).

Kaader filmist “Kiirtee põrgusse”

Juba kultuslikuks nimetatud õhinapõhist märulifilmi „Õiglus” on laiemal publikul võimalik näha esimest korda.

Eriliseks teeb konkursi seegi, et parima linateose valivad välja Haapsalu gümnasistid, Läänemaa ühisgümnaasiumi viimaste klasside õpilased Katarina Sits, Pia Margaret Reinberg, Rasmus Valdmann, Mattias Metsalu ja Robin Pae. Eesmärk on värske ja eelarvamustevaba hinnang ühelt žanrifilmide peamiselt sihtrühmalt.

Katarina Sitsi sõnul loodab ta näha sisukaid ja kaasahaaravaid filme. „Ootan konkurssi suure põnevusega, seda enam, et siin on filme, mida ma olen tahtnud juba ammu vaadata,” ütles ta.

Kõik filmid linastuvad internetiplatvormi Elisa Stage vahendusel ja seansse täiendavad virtuaalsed kohtumised autoritega. Konkursile on võimalik kaasa elada kõigil Eesti elanikel sõltumata nende sideoperaatorist.

Konkursile paneb punkti vestlusring „Siin me oleme!”, mille teemaks on kodumaise žanrifilmi võimalikkus, selle olevik ja tulevik.

15. Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub tänavu 8.–10. maini internetis. Vaatajate ette jõuab 22 pikka ja 13 lühikest õudus-, fantaasia- ja põnevusfilmi rohkem kui kümnest riigist. Kogu kava avalikustab HÕFF 30. aprillil.

 

Head Uudised GoodNews