1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Ita Ever sai elutöö preemia Eakate festivalil
Ita Ever sai elutöö preemia Eakate festivalil

Ita Ever sai elutöö preemia Eakate festivalil

Foto: Kristel Üksvärav
Foto: Kristel Üksvärav

Täna ja homme Tallinnas Salme kultuurikeskuses toimuval 5. Eakate festivali avamisel pärjati auhindadega konkursi „Aastad täis sära ja väärikust“ parimaid. Elutööpreemia sai näitleja Ita Ever, teaduspreemia 89-aastane teadur Jaan Einasto ja põlvkondade vahelise side kategoorias pälvis tunnustuse Hip Hop Grannies tantsuprojekt ja Joel Luht. Kokku anti välja 12 auhinda.

Seekordne Karuohakas läks Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusele seoses tänavuse tantsupeo korraldajate poolt edastatud informatsiooniga,  millest ootamatult selgus, et eakate tantsupeole pääsemise määrab vanusepiir.

Eakate festivali avamisel ütles sotsiaalkaitseminister Helmen Kütt, et on väga sümboolne, et 1. oktoober on nii rahvusvaheline eakate päev kui muusikapäev. „Iga inimene on nagu laul – mõni kiirem, mõni aeglasem, mõni rõõmsam, mõni kurvem. Aga ilusad on kõik,“ ütles Helmen Kütt ja tänas kõiki eakaid. „Suur tänu teile, et olete meie tark-, kuld- ja raudvara. Teie olete need, kellele toetuvad lapselapsed, kes on valmis andma oma panust ja kes ikka oskavad leida võimaluse, kuidas asju korraldada, mitte põhjuseid, mis neid mitte teha.“

Eakate Festival 2014_konkursi Aastad täis sära ja väärikust parimad
Eakate Festival 2014
Konkursi Aastad täis sära ja väärikust parimad

Tänavuse Eakate juubelifestivali programm on suurejoonelisem kui kunagi varem. Festival pakub võimalusi kohtuda erinevate põnevate persoonidega, üles astub ca 40 eakate taidluskollektiiv, avatud on liikumissaal ja Salme kultuurikeskuse ees ootab kõiki festivalikülastajaid värvikirev sügislaat. Laadalt leiab erinevate Eesti ettevõtete tooteid, sh mesi, lambanahad, tikanditega riided, kaltsuvaibad jne; samuti kala, liha, puuvilju, maitsvaid pontšikuid, kohvi jpm.

Konkursi „Aastad täis sära ja väärikust 2014“ laureaadid:

Hip Hop Grannies tanrsuprojekt ja Joel Luht – põlvkondade vaheline side

2013. aastal sündis Reet Linna, grupi vanaemade ja JJ Street tantsukooli eestvedaja Joel Luhti koostöös suur projekt, kus kümmekond energilist ja sätavat vanaaema õppisid ära Hip-hop tantsukava. Kavaga esineti tänavatantsufestivalil JJ-Street Baltic Session raames lausa Nokia Kontserdimaja suurel laval.
Vaata videot siit: https://www.youtube.com/watch?v=gCPmJ5WcZnM

Ita Ever – kategooria: elutöö – tegutsemiskoht: Tallinn

Eakate Festival 2014_festivali korraldaja Eha Topolev
Eakate Festival 2014
Festivali korraldaja Eha Topolev

Naine, keda kõik tunnevad, keda kõik imetlevad. Naine, kes teeb oma tööd südamega ja kiirgab südamesoojust meile kõigile. Naine, kelle teatrielu on olnud särav ja seda sära jagab ta tänase päevani oma vaatajatele. Ita Ever on näide sellest, kuidas vanus ei sea mingeid piire.

Jaan Einasto – kategooria: teadmised – tegutsemiskoht: Tartu

89. aastane Tartu observatooriumi vanemteadur astrofüüsik Jaan Einasto nimetati Gruberi sihtasutuse kosmoloogiapreemia laureaadiks. Gruberi kosmoloogiapreemiaga tunnustatakse nende rollli eest lähikosmose kosmoloogia arendamisel ka Kenneth Freemanni, R.Brent Tully ja Sindey van den Berghi. Täna viibib Jaan Einasto USAs, et vastuvõtta seda rahvusvahelist teaduspreemiat.

Eakate teater – kategooria: kultuur – tegutsemiskoht: Viljandi

Viljandimaa Penisonäride Ühenduse juures tegutseb neljandat aastat Eakate teater. Näietering on Jaan Vuntuse juhtimisel pakkunud silmarõõmu nii oma eakaaslastele kui linnarahvale. 12 pensionieas inimest laulavad, tantsivad, esitavad eesti kirjandusklassika parimaid palu ja naudivad kooskäimist ja esinemist.

Arne Kivistik – aktiivne eakas sportlane/treener – Nõva, Läänemaa

Arne Kivistik on endine TRÜ õppejõud, kogu elu on ta tegelenud suusatamise ja orienteerumisega. Siiani veab orienteerumisüritusi ja osaleb nii Eesti kui rahvusvahelistel eakate võistlustel. On koostanud orienteerumiskaarte, raamatu „Eesti looderanniku maastikuväärtused Noarootsi ja Nõva vallas“ autor. Tema orienteerumiskoolitus „Peraküla kompass“ korraldab nii veteranide kui ka lastele orienteerumiskoolitusi.

Mare Karavin – kategooria: persoon – Hiiumaa

Eakate Festival 2014 Rahvusooper  Estonia tervitus
Eakate Festival 2014
Rahvusooper Estonia tervitus

Kärdal Pensionäride Nõukogu liige, asendamatu inimene Hiiumaa Pensionäride Ühenduse ettevõtmiste korraldamisel ja juhendamisel. Võrratu projektide kirjutada, millest enamus on saanud ka rahastatud. Valmistab ette unustamatuid reise nii elu-olu ja huviväärsustega tutvumiseks kui ka huvi ja õppereise. Aktiivne tervisesportlane (aeroobika, kepikõnd, jalgratas). Talle on tähtis kodulinna ja maakonna elu-olu ja areng.

Aino Randver- kategooria: persoon – Elva

70-aastane kehalisekasvatuse õpetaja, kes nakatab kõiki oma hea tuju, sõbralikkuse ja positiivse ellusuhtumisega. Alati jätkub tal kiidusõnu kõigile. Juhendanud ka paljude aastate jooksul eri vanuses võimlejaid ja tervisesportlasi. Aitab organiseerida üritusi ja osaleb ka ise aktiivselt olgu see siis tervisenädal või jüriöö jooks.

Projekt „Eakas“ – kategooria: uus algatus

Kai Saksa poolt algatatud ainulaadne uuring Eestis ja ehk koguni maailmas, mis keskendub ühe piirkonna eakate inimeste tervisele ja argielule. Uuringusse kaasatakse 3000 eakat. Korraldajad tahavad kindlaks teha, milliseid teenuseid ja kui palju eakad tegelikult vajavad. Praegu selliseid andmeid ei ole. Seetõttu ei pruugi eakatega töötavad inimesed teadagi, mis jääb nende töös vajaka või milliseid teenuseid oleks neile veel vaja pakkuda. Uuringu tulemused on tulevikus vajalikud tervele Eestile.

Seeniorakadeemia – kategooria: teadmised – Tartumaa

Ehe ja uuendusmeelne ettevõtmine Gea Järvala ja Triinu Pertelsi eestvedamisel. Piirkondlik ettevõtmine, kus nelja valla seenioritele pakuti võimalust osaleda elukestvas õppes. Koos käidi üks kord kuus seitsme kuu vältel. Õpetajateks olid oma eriala silmapaistvad esindajad ja teadlased.

Viktor Meškov– kategooria: aktiivne eakas tervisesportlane/treener – Sillamäe

Kõik, mis Sillamäel on seotud malega, on Viktor Meškovi teene. Viktor saab oktoobris 83-aastaseks. 1953. aastal valiti ta Sillamäe malesektsiooni juhiks. 1961 loodi seal Maleklubi, samal aastal avati ka laste ring ja Viktorist sai ka laste treener.

Imbi Junolainen – kategooria: omastehooldus – Tartumaa

Mäksis, Tartumaal elav Imbi Junolainen hooldab sügava liikumispuudega 54-aastast poega. Imbi on liitunud MTÜ Eesti Omastehooldusega ning osaleb aktiivselt erinevatel koolitustel. Hoolimata oma väärikast east suudab ta pakkuda igapäevaselt hoolt ja armastust omasügava puudega pojale. Raske töö on olla omastehooldaja. Hoolimata sellest on Imbi väga rõõmsameelne, virk ja aktiivne pensionär.

Maratonijooksja Leili Teeväli – aktiivne eakas tervisesportlane – Tallinn

Alustas maratonijooksmisega 37. aastaselt. Tänaseks 68-aastane naine on jooksnud elus peaaegu 100 maratoni. Sel aastal läbinud erinevates riikides juba 28 pikka jooksudistantsi.

Eakate festivaliga tähistatakse Eestis rahvusvahelist eakate päeva (1.oktoober). Eakate festivali korraldaja on MTÜ Inkotuba, kes igapäevaselt teenindab eakaid ja puudega inimesi ja kelle teenuseid kasutab enam kui 5000 inimest üle Eesti.

Festivali suurtoetajad on Südameapteek, Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet, Corega, TENA, EMT ja Elion. Festivali partneriteks on Eesti Olümpiakomitee, Rahvusooper Estonia, Ida-Tallinna Keskhaigla.

Konkursi „Aastad täis sära ja väärikust“ auhinnad panevad välja Tallink, Dermoshop, Tallinna Teletorn ja Brasserie&Restoran Teletorn, KalevSPA, Forum Cinemas ja Terviseleht. Soodustusi festivali piletiga pakuvad Lennusadam ja Meremuuseum, Energia Avastuskeskus.

Selleks, et olla jooksvalt kursis festivali arengute ja tegemistega kutsume teid liituma festivali Facebooki lehegawww.facebook.com/eakatefestival

Head Uudised GoodNews