1. Avaleht
  2. Inimene
  3. JOOGA! Joogaõpetaja Merike Villard: leia üles oma sisemine rõõm ja maailm rõõmustab koos sinuga!
JOOGA! Joogaõpetaja Merike Villard: leia üles oma sisemine rõõm ja maailm rõõmustab koos sinuga!

JOOGA! Joogaõpetaja Merike Villard: leia üles oma sisemine rõõm ja maailm rõõmustab koos sinuga!

Merike Villard Foto: Karin Vassil
Merike Villard
Foto: Karin Vassil

Dharamsaali Kundalini joogaõpetaja Merike Villard puutus joogaga esmakordselt kokku tänu Gunnar Aarma raamatule “Jooga: filosoofia, meditatsioon ja mantra”. Kuigi jooga sügavuste avastamiseni läks mõned aastad aega, siis raamat pani seemne idanema. Tänaseks on Merike läbinud mitmeid kursusi, praktikaid ning lõpetanud rahvusvahelise Kundalini jooga õpetajate Karam Kriya kooli. Merike on kindel, et iga inimese hingamismuster räägib tema elukvaliteedist ja kõige olulisem on inimene iseendale. Seepärast peaks iga inimene leidma rohkem aega iseendaga olemiseks. Merike naudib Kundalini joogat kui oma isikliku energiavälja tasakaalustamise tööriista ja enesetervendamise üht võimalust.

Millal ja kuidas jõudis teie tee Kundalini joogani?

Joogaga puutusin esimest korda kokku 90-ndatel, mil ülikoolis oli vaja filosoofia eksamiks valmistuda ning eeltööks valgusajastu filosoofide kohta referaat kirjutada. Eksamimaterjali kõrvale lugesin sõbra käest saadud Gunnar Aarma raamatut “Jooga: filosoofia, meditatsioon ja mantra”. See lugemine tundus nii põnev ja teistmoodi, võrreldes minu varasema lugemisvaraga. Mäletan, et sidusin Aarma raamatust mõne mõttegi oma eksami eeltöö sisse. Vaatamata sellele, et jooga sügavuste avastamiseni jõudsin aastaid hiljem, pani see raamat seemne idanema ning algust tegin oma esimeste meditatsioonide ja hingamisharjutustega.

Sisemistes otsingutes jõudsin Kundalini joogani ligi 7 aastat tagasi. Kui sa midagi otsid, siis see midagi otsib ka sind. Olin ainult mõned kuud praktiseerinud Kundalini joogat, kui minu õpetaja Katre Rajur nägi minus tulevast õpetajat. Endal mul seda äratundmise julgust veel ei olnud. Küpsesin õpetaja õpinguteni kahe järgneva aasta jooksul, mil järk-järgult minu ellu tulid varahommikused ishnaanid ja sadhanad. Ishnaani on lihtsustatult öeldes varajaste hommikute alustamine külma duššiga, mis aitab uueks päevaks end üles laadida ja toetab energeetilist tasakaalu kehas, et terve olla. Tegelikult ma ei mäletagi oma viimast gripilaadse haigusega kohtumist. Ilmselt jäävad need ishnaanieelsesse aega. Sadhana on Kundalini joogide igapäevane varahommikune spirituaalne praktika, meele ja keha distsipliin hinge teenimiseks. Sadhana hoiab meele puhta ja tasakaalus ning annab energiat terveks päevaks.

Rahvusvahelise Kundalini jooga õpetajate Karam Kriya kooli ukse avasin 2012. aasta kevadel Eestis ning sulgesin 2013. aasta suvel Londonis. Alates 2013. aastast olen praktiseerinud Kundalini jooga õpetajana. Oma esimesed eratunnid andsin Inglismaal ning Eestisse tagasi tulles olen jätkanud iganädalaste grupi- ja eratundidega.

25851870533_31275f4171_k

Kuidas on teie ellusuhtumist muutnud antud elustiiliga tegelemine?

Kundalini jooga on olemuslikult suhe ja tähendab ühendust hinge, meele ja füüsilise kehaga, see tähendab ühendust iseendaga. Iseendaga tegelemiseks on maailm erinevaid võimalusi ja tööriistu täis. Kundalini jooga on üks võimalikest, mis on aidanud mul oma isiklikku maailma nii seest kui väljast avardada. Andnud mulle oskuse olukordades olla ja väljuda teadlikumalt, mõista suurt pilti ja üksiolemist, toonud ellu rohkem selgust ja lihtsust. Inimeseks olemise teekonnal on ette tulnud ka komistamisi, kahtlusi, enesesse uskumise rabedust ja erinevate emotsioonidega kohtumisi. Olen õppinud end armastama nii nagu olen igas muutuvas hetkes, sest igas päevas olen teel, iga päev on erinev. Luban endal eksida selles, mida kunagi varem teinud ega kogenud ei ole, sest ainult tehes midagi saan kasvada ja elada elusamat elu. Elu ise on täis vastaspoolusi. Nii nagu on öö ja päev, nii on must ja valge, mõistmine ja mittemõistmine …

Mina ja minu elu sünnib läbi iseenda mõistmise. Kõik suhtumised ja vaatenurgad tekivad läbi minu. Ainult läbi iseendaga kontaktis olemise saan olla teadlikult kontaktis ja kohal end ümbritseva maailmaga. Olles rännakul harmoonia ja tasakaalu poole eneses, olen õppinud tundma oma andeid ja puudusi. Teadvustanud endale oma ebatäiuslikkust ja erilisust, sest just sellisena olen ma suures pildis maailmale vajalik.

25849840404_ed9570f1a2_k

Kui öelda inimestele paar nippi või nõuannet kuidas olla õnnelikum ja rahulolevam, mis need oleksid?

Kõik saab alguse hingamisest. Hingamine on Kundalini jooga üks olulisemaid tööriistu ja on otseselt seotud inimese mõtete ja emotsioonidega. Erinevad emotsioonid tekitavad erinevaid hingamismustreid. Omades kontrolli oma hingamise üle, oman kontrolli oma meelemängude üle. Idamaades arvatakse, et inimese eluiga on paika pandud hingetõmmete järgi. Mida aeglasemalt hingata, seda tervemat ja pikaealisemat elu elad.

Õnnelik ja iseendaga rahulolev inimene on oma tunnetega kontaktis. Võtan endale aega olla iseenda ja oma tunnetega. Luban endal tunda erinevaid tundeid, õpin neid enda jaoks sõnastama ja seejärel lahti laskma. Hingan oma tunded ja mõtted, mis mind enam ei teeni vabadusse tänutundes, et olen saanud võimaluse kogemiseks ja õppimiseks. Minu mõtted ja tunded on minu elu nägu ja minu elu on minu mõtete ja tunnete nägu. Vastutus esimese sammu astumisel iseendale lähemale, lasub minul endal. Kõige algus on tühjus, kuid see saab alati millegagi täidetud. Minu otsusest sõltub, millega ma oma elu täidan.

26357388342_848639d111_k

Mis on teie jaoks Kundalini jooga juures kõige põnevam või erilisem?

Ükski joogaliik ei ole parem või halvem. Kõikide joogaliikide eesmärk on kundalini ehk loovenergia äratamine. Kundalini jooga teeb eriliseks see, et tema ülesehituses sisalduvad nii füüsilised- kui ka hingamisharjutused, meditatsioonid ja mantrate loitsimised. Kundalini jooga on igapäevane joogavorm, mis sobib kõigile ega nõua millestki loobumist. Mina naudin Kundalini joogat kui oma isikliku energiavälja tasakaalustamise tööriista ja enesetervendamise üht võimalust. Juba 1937.aastal ütles meditsiinidoktor ja Nobeli preemia laureaat, Albert Szent-Györgyi, et “inimeste ravimine energiat arvesse võtmata on nagu surnud mateeria ravimine.” Professor William Tiller Stanfordi ülikoolist on kindel, et “tulevikumeditsiin põhineb keha energia valitsemisel.” Elu Kundalini joogaga teebki põnevaks see, et mul on oskus, mille abil saan võtta vastutuse oma tervise ja meelerahu eest.

pixlr_20160417164833409

Millega tegelete hetkedel, kui te ei viibi parasjagu joogasaalis?

Minu elu väljaspool joogasaali on väga mitmekesine. Paar aastat tagasi tegin erialaselt kannapöörde ning vahetasin juriidilise töö kolmanda sektori heategevusprojektide vastu, millega toetatakse vanemlikku hoolt vajavaid noori (asendus- ja turvakodu lapsed), et nende haridustee pooleli ei jääks või hobitegevus rahalise ressursi puudumise tõttu ainult unistusepilve ei takerduks. Lisaks veel erinevaid kogemisi ja tegemisi, et pakkuda nendele noortele tavaperes kasvanud noortega võrdväärseid võimalusi silmaringi avardamiseks ja teadlikkuse kasvuks. Olen valinud endale töö, milles kasvada.

Kundalini jooga teekonnaga paralleelselt algasid minu hiina meditsiini õpingud dr Rene Bürklandi juhendamisel. Praktiseerin hiina võimlemist qi gongi, olen läbinud tui na massaaži kursused ja omandanud Taani tervendava valuravi meetodi AcuNova tarkuse. Hetkel õpin lihtsat ja ainulaadset Shindo meetodit kasutama, et ennast ja oma lähedasi tervenemise teel toetada. Shindo on Jaapani lõdvestus- ja venituskunst, mis on hea täiendus minu igapäevasele joogapraktikale. Lisaks eelnevale naudin purjetamist, matkamist ja rulluisutamist.

Soovin sulle, armas hing, avatud meelt ja usaldust vaadata maailma läbi armastava pilgu. Ma soovin sulle julgust, et avada oma süda ja võtta vastu küllus läbi lihtsuse — naerata! Naerata ja elu naeratab sulle vastu! Leia üles oma sisemine rõõm ja maailm rõõmustab koos sinuga! Naeratus ravib ja rõõm toidab südant. Ole sa hoitud teekonnal, millel oled valinud käia!

Joanna Müür

Head Uudised GoodNews