1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. JUBA TÄNA! Täna algab Pärnu Muusikafestivali juubelifestival
JUBA TÄNA! Täna algab Pärnu Muusikafestivali juubelifestival

JUBA TÄNA! Täna algab Pärnu Muusikafestivali juubelifestival

Täna algab Pärnu Muusikafestivali juubelifestival koos mainekate artistide, kontsertsalvestuste ja esiettekandega. Uuendusena on võimalik kontsertidest osa saada veebivahenusel, Pärnu Muusikafestivali TV kaudu, mille kvaltiteetse heli eest hoolitseb Klassikaraadio.

“Kogu olukord ja lühike ettevalmistusperiood on olnud mitmekordselt väljakutsuv, aga saab öelda, et see on andnud ka kõigile palju inspiratsiooni ning üks erakordse energiaga festival on täna algamas,” ütles festivali peakorraldaja Kristjan Hallik.

Halliku sõnul tehakse juubelifestivalil kokkuvõte eelnevate festivalisuvede programmist ja pööratakse uudisteoste ja Järvi Akadeemia meitriklassidega pilk tulevikku. Festivalil saavad plaadistuse Jüri Reinvere ja Tõnu Kõrvitsa heliteosed.

Festival sai traditsioonilise alguse Järvi Akadeemia meitriklassidega 13-15. juulil.

Dirigeerimise meitriklassides osaleb rekordarv Eesti dirigente ning osa kohtumisi teistel kursustel toimub ajale kohaselt veebis, “Läbi kümne aasta on suvine akadeemia toonud kokku andekad muusikud üle ilma, loonud meie noortele uusi võimalusi ja rikastanud muusikaelu,” lisas Hallik. Rahvusvahelist dirigeerimiskursust juhendavad Paavo Järvi, Kristjan Järvi ning Neeme Järvi ja Leonid Grin analüüsivad dirigente otseülekannete kaudu. Noortele instrumentalistidele annavad Järvi Akadeemias meistrikursusi kõrgelt hinnatud muusikud ning pedagoogid nii Eestist kui ka välismaalt.

Järvi Akadeemia galakontserdid, kus meitriklassides osalejad üles astuvad, on 15.07 Jaani kirkikus. ning 17. juulil Pärnu kontserdiamajas.

16.07 õhtul toimub Pärnu kontserdimajas avakontsert, kus lavale astub Tallinna Kammerorkester Paavo Järvi juhatamisel, soleerib Kalle Randalu klaveril.

17.07 õhtul toimub Järvi Akadeemia dirigentide juhatatud kontsert, kus Tüüri 2. viiulikontserdi solistiks on Triin Ruubel. Seoses lokaalsema planeerimisega on seekord kursustest osa võtmas rekordarv eesti dirigente.

18.07 tähistatakse terve päev ja üle Pärnu suvepealinna muusikafestivalide 50. aastapäeva. Tasuta kontserdid on erinevates kontserdipaikades Ammende villas, Café Piano’s, Raehoovis, Elisabeti kirikus ja Endla teatris ja Maitsete uulitsa festivalil Supeluse tänaval.

18.07 õhtul toimub Pärnu kontserdimajas festivalisuvede 50. aastapäevale mõeldud galakontsert. Lavale astuvad 
Pärnu Linnaorkester, Järvi Akadeemia Noorte Sümfooniaorkester ja Eesti Festivaliorkester, dirigeerivad Paavo Järvi, Kristjan Järvi ja Kaspar Mänd. Orksetrite ees soleerivad Kristjan Randalu klaveril, Allar Kaasik tšellol, Monika Mattiesen ja Maarika Järvil flöötidel.

50. aastapäeva juubeligalal esitatakse muuhulgas ka Jüri Reinvere teos kahele flöödile, keelpilliorkestrile ja löökpillidele Eesti Festivaliorkestri ettekandes, Paavo Järvi juhatusel.

19.07 Tänavu on Eesti Festivaliorkester kodupubliku päralt. Esimesel kontserdil on kavas Lepo Sumera tšellokontsert, soleerib Theodor Sink. Dirigeerib Paavo Järvi, kes on salvestanud kõik Sumera sümfooniad.

Eesti Festivaliorkestri 19. juuli kontserdil kõlab Eesti Festivaliorkestri ettekandes, Paavo Järvi dirigeerimisel Tõnu Kõrvitsa heliteose “Kuuvalgusele” esiettekanne. 23. juulil toimub teose plaadistus.

20.07 on kavas kammergala – Pärnu Muusikafestival 10.

Laval kõlavad meenutused festivalide meeldejäävamatest kammerkavadest muusikatähtede ettekandes nagu Florian Donderer, Matthew Hunt, Olli Mustonen ja Triin Ruubel.

20.07 toimub Ööülikooli saate avalik lindistus Paavo Järviga.

22.07 toimub esimene Eesti Festivaliorkestti lõppkontsert Paavo Järvi juhatamisel. Soleerib Olli Mustonen klaveril.

23.07 toimub teine lõppkontsert ning taas on kodupubliku ees Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi juhatamisel. Viiulil soleerib Alena Baeva.

Festivali jooksul ilmub mahukas kogumik-raamat Pärnu muusikafestivalide ajaloost. Esimest aastat on võimalus kogu programmist osa saada septsiaalselt loodud Pärnu Muusikafestivali TV kaudu, mille pilti toodab 5 erinevat filmimeeskonda ning mille kvaliteetse heli eest hoolitseb Klassikaraadio.

Pärnu Muusikafestival on üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale Eestis, mis ühendab Järvi Akadeemia ehk õpitoad noortele muusikutele, kõrgetasemelise kontsertprogrammi ja Paavo Järvi juhtimisel tegutseva Eesti Festivaliorkestri, mis on tuuritanud väärikates kontsertmajades üle Euroopa, sh BBC Promsil Albert Hallís ning on alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus.

Sellesuvises kontserdikorralduses arvestatakse Terviseameti poolt esitatud avaliku ürituse nõuetega. Publikut saab saalis olema vähem ning vastavalt hajutatud paigutusele on istumine ja liikumine ümberplaneeritud, samuti tagatakse desinfitseerimisvahendid. Riskirühma kuuluvatel inimestel soovitatakse valida võimalus festivalist osa saada loodava Pärnu Muusikafestivali TV vahendusel.

KONTSERDIKÜLASTAJA MEELESPEA

  • Pärnu Muusikafestivali kontsertidel kehtib publiku hajutatuse reegel.
  • Saali uksed avatakse 30 minutit enne kontsertide algust.
  • Avatud on teenindusega garderoob.
  • Külastajatel palutakse kohale minna piisava ajavaruga ning pärast kontserti saalist väljumisel hoida omavahel distantsi.
  • Kontserdisaali sisenemisel ja väljumisel palutakse jälgida saaliteenindaja juhiseid, liikumine toimub ridade kaupa, saaliteenindaja avab ise ukse ja annab märku, kui võib liikuda.
  • Fuajeedes on olemas desinfitseerimisvahendid
  • Palutakse ostmisel eelistada e-piletit. Pärnu kontserdimaja kassa on avatud juhul kui pileteid on veel saadaval.
  • Haigustunnustega on kontserdi külastamine keelatud. Soovi korral ostetakse piletid tagasi, palutakse pöörduda tagasiost@piletilevi.ee
  • Riskirühma kuuluvatel isikutel (vanemaealised ja kroonilisi haiguseid põdevad inimesed) palutakse võimalusel vältida sündmusel osalemist. Soovituse täitmise eest vastutab eelkõige iga inimene ise, hinnates enese tervislikku seisukorda. Soovi korral ostetakse piletid tagasi.
  • Piletile märgitud istekoht ei ole kehtiv. Klienditeenindajad paigutavad inimesed kohtadele vastavalt hetkel kehtivatele Terviseameti nõuetele. Istekohti muudetakse samaväärselt Teie esialgselt ostetud istekohaga.
  • Kõrvuti saavad istuda vaid perekonnaliikmed, kes on ostnud pileti kahele. Istekoha omavoliline muutmine ei ole lubatud
  • Palutakse kõigilt külastajatelt mõistvat suhtumist ja praegu kehtestatud reeglitest kinnipidamist.

Pärnu Muusikafestval soovib meeldivaid elamusi!

Pärnu muusikafestival on Eesti üks hinnatuim klassikalise muusika festival, mis on kasvamas üheks olulisemaks orkestrifestivaliks kogu Euroopas. Pärnu muusikafestivali fookuses on eelkõige orkestrimuusika, mille olulisim kandja on spetsiaalne kõrgetasemelise koosseisuga festivaliorkester, kuhu tulevad mängima oma ala tipud kõikjalt maailmast. Festival on toimunud aastast 2009 ning oma kõrge taseme saavutanud tänu Neeme Järvi ja festivali kunstilise juhi, Paavo Järvi, suurele pühendumisele.

Eesti Festivaliorkester tuli Paavo Järvi käe all esimest korda kokku 2011. aastal, kandes toona nime Pärnu Festivaliorkester. Eesti Festivaliorkester koosneb parimatest Eesti orkestrantidest ja välisriikides karjääri tegevatest Eesti muusikutest ning Euroopa tipporkestrite liikmetest. Orkester on esindanud Eestit mitmetes tuntud muusikamajades ning esinenud BBC Promsil Albert Hallis. Kodupubliku ette astub orkester igal suvel, Pärnu Muusikafestivalil.

Järvi Akadeemia on Pärnu Muusikafestivali lahutamatu osa. Järvide perekond on alati pidanud eesti noorte muusikaharidust endale väga oluliseks ning südamelähedaseks teemaks ning seetõttu pandigi alus Pärnus toimuvatele laiahaardelistele meistrikursustele.

Järvi akadeemia koosneb kolmest osast: dirigeerimiskursusest ning kursustest keelpilli- ja puhkpillimängijatele. Rahvusvahelist dirigeerimiskursust juhendavad Neeme Järvi, Paavo Järvi, Kristjan Järvi ning Leonid Grin. Noortele instrumentalistidele annavad meistrikursusi kõrgelt hinnatud muusikud ning pedagoogid nii Eestist kui ka välismaalt.

Head Uudised GoodNews