1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Kadri Salumaa: See võib tunduda kui klišee, aga ma ei tea, milline inimene ma oleksin ilma JJ-Street’ita
Kadri Salumaa: See võib tunduda kui klišee, aga ma ei tea, milline inimene ma oleksin ilma JJ-Street’ita

Kadri Salumaa: See võib tunduda kui klišee, aga ma ei tea, milline inimene ma oleksin ilma JJ-Street’ita

Foto: JJ-Street
Foto: JJ-Street

Mõni päev tagasi lasi JJ-Street avalikkuse ette uue video sellest, kuidas nende vägevad tüdrukud tantsivad end soojaks algavaks uueks hooajaks. Need neiud on Eestis kõige kauem tänavatantsuga tegelenud. GoodNews.ee võttis kätte ning uuris JJ-Street Crew kolmelt tüdrukult, Kadri Salumaalt, Gerly Tuurilt ja Mari Venskilt, nende elust ja olemisest pärast JJ-Street’iga liitumist.

Miks sai valitud just tänavatants?

Kadri: Esialgu läksin trenni pigem kooli looja Joeli ja tema tantsijate, mitte niivõrd tänavatantsu enda pärast. Nägin nende esinemist 2004. aastal Go Live üritusel ning minu soov oli sel samal laval esineda. Hiljem, trennis käies, hakkasin aru saama ka stiilist: kui palju on võimalik tantsuliselt areneda, tutvuda uute inimestega ning kui hea tunde tekitab trennis kuuldud muusika. Selle kõige tõttu olen endiselt jäänud tänavatantsu juurde. Muide, aastaid hiljem esinesin sealsamas lauluväljaku laval, kus esinemisest olin unistanud.

Foto: JJ-Street
Foto: JJ-Street

Mari:  Tänavatantsu ei valinud ma teadlikult. Tulin seitse aastat tagasi juhuslikult oma sõbrannaga trenni kaasa ega teadnud, millega tegu. Kuna tänavakultuur on mind paelunud juba väiksest peale, ei läinudki kaua, kui JJ-Street Tantsukooli treeningutes osalema hakkasin. Eelkõige meeldisid mulle need avatud, usaldusväärsed ja positiivsed inimesed organisatsiooni sees.

Gerly: Tulin trenni sellepärast, et sõbranna juba käis. Kuulsin temalt pidevalt, et lisaks tantsule toimus kogu aeg JJ-Street Tantsukoolis põnevaid koosviibimisi ja ise tahtsin ka muidu rohkem trenni teha.

Kui noorelt alustasite?

Kadri: Olin 13-aastane.

Mari:  16 olin. Saan nüüd kohe 23.

Gerly:  Olin 17-aastane, kui alustasin.

Mida tänavatants teile annab?

Kadri: Tänavatants pole olnud minu jaoks kindlasti lihtsalt huviala. Keskkooli ajal ei käinud ma ühelgi koolipeol ega klassiekskursioonil. Ma olin alati trennis kohal, sest olin leidnud selleks hetkeks keskkonna, kus tohutult arenesin. Tänu tantsule sain aru, mida tähendab pühendumine, millised meeldivad väärtushinnangud sealt kaasa tulevad ning olin loonud enda jaoks positiivse mina-pildi.

Mari:  Just see hea tunne ja võimalus veeta aega väärt inimestega on see, mis mind tantsima paneb. Muidugi ei saa mööda vaadata sellest muusikast. Olen muusikaga seotud juba 6ndast eluaastast alates ja see koos tantsuga on lahutamatu osa minu elust.

Kõige olulisem minu jaoks ei ole seotud aga tantsuga. JJ-Street Tantsukool on andnud mu elule väga palju lisaväärtusi. Olen siin õppinud ja saanud kogemusi erinevatest ettevõtmistest ja võimalustest, mis mind isiklikult kasvatanud on. Ja see ongi see, mille eest olen väga tänulik.

Foto: JJ-Street
Foto: JJ-Street

Gerly: Tooksin välja kolm peamist asja: Tänavantsuga on hea enda emotsiooni edasi anda ja ka end välja elada; Pidevalt ennast arendades avaneb palju võimalusi end proovile panna; Saan uusi sõpru ja tuttavaid üle kogu maailma.

Kas tantsimine tekitab ka erilise feeling‘u?

Kadri: Feeling on tantsimises 100 protsenti garanteeritud. Mulle meeldib, et tants on alati siiras ja ei valeta kunagi –  näed, mis tuju on inimesel ning kui palju ta tegelikult pühendub.

Kas tänavatants on elustiil? Kuidas see elu mõjutab? Mida tähendab sinu jaoks JJ-Street?

Mari:  On. See, et mul on võimalus tegeleda sellega, mida armastan, on suurepärane. Teised nimetavad treeneriametit tööks, kuid minu jaoks see ei ole ainult töö. See on lõbu! Muusika, inimesed, tants ja kultuur on olnud võimaluseks muuhulgas paljudele riskigrupi noortele. Nii ka minule. See on viis veeta aega heade inimestega, tehes häid asju.

Kadri: See võib tunduda kui klišee, aga ma ei tea, milline inimene ma oleksin ilma JJ-Street’ita. Olen saanud tohutult võimalusi enese arendamiseks, pannud end proovile erinevates situatsioonides, võistelnud ja esinenud nii Eestis kui välismaal, reisinud paljudes riikides, saanud koolitusi tipptantsijatelt, õppinud tundma erinevaid valdkondi. Mis kõige tähtsam – olen leidnud enda ümber inimesed, kes mind toetavad ja mõistavad.

Millised on lemmikud tänavatantsuüritused ja -kohad?

Gerly: JJ-Street Baltic Session Tallinnas, Camp of hip-hop Eestis, Funkin Stylez Saksamaal.

Kas treenitakse tihti ja kas tantsu tuleb ette ka väljaspool treeninguid?

Mari:  Mõtetes teen trenni iga päev, kuid kuna lihased ka taastuma peavad, siis treenin 4-5 päeva nädalas. Treeninguid viin läbi umbes 5 päeva nädalas. Väljaspool treeninguid ma ei tantsi, v.a kodus, bussi peale kõndides või muid igapäevategevusi tehes. Selles tantsukoolis on  suurepäraste võimaluste hulk väga suur. Näiteks annan ma treeningtunde mitmes Eesti linnas koos oma tublide abitreeneritega. Lisaks on mul võimalus korraldada erinevaid üritusi ja kohtuda uute ja põnevate inimestega.

Mis arvad, kas tegeled tänavatantsuga veel ka küpses eas?

Gerly: Loomulikult, sest tants hoiab kaua noorena, heas vormis ja kogu aeg saab ennast edasi arendada. See ei saa kunagi valmis nagu Tallinngi.

Mida ütleksid innustuseks noortele, kes tahaksid tänavatantsuga tegeleda, kuid ei julge seda ette võtta?

Kadri:  Kui mina oleksin hetkel nende noorte asemel, siis võtaksin tantsukingad kohe kapist välja ja valmistuksin sügiseseks hooajaks. Julguse ning oskused saavutategi just trennisaalis, kus teil on võimalus end väljendada, muutuda enesekindlaks, saada uusi sõpru. Uskuge, ka mina alguses arvasin, et see on võimatu, kuid 184 cm pikkune hall hiireke Kadri Salumaa leidis oma koha pärast mitmeid aastaid trennist Eesti võimsamas tänavatantsugrupis JJ-Street Crew.

Kuidas tuleks end ette valmistada, kui ees ootab esimene treening tänavatantsus?

Gerly: Võta kaasa mugavad riided ja jalatsid, hea tuju ning palju sõpru!

Kellele on tänavatants mõeldud?

Mari: Tänavatants on mõeldud kõigile. Tantsukooli põhisihtrühmaks on 7-18-aastased noored, kuid meil on ka 18+ treeninguid ning lisaks mudilaste treeningud.

Ära unusta vaadata videot!

Usutles Silva Arbus

Head Uudised GoodNews