1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. Kolm uut BBC kvaliteetsarja jõudsid Eesti televaatajateni
Kolm uut BBC kvaliteetsarja jõudsid Eesti televaatajateni

Kolm uut BBC kvaliteetsarja jõudsid Eesti televaatajateni

Eesti televaatajateni jõudsid BBC hinnatud krimisarjad “Varjude org”, “Järve saladus” ja “Luther”, mida näeb reklaamipausideta ja eestikeelse tõlkega voogedastusteenusega Viaplay.

Viaplay Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuhi Tanel Taali sõnul on Briti krimisarjad Eesti televaatajate seas kõrgelt hinnatud juba aastaid. “Lisandunud kolme BBC sarja kvaliteeti näitavad kiitvad arvustused kriitikutelt, publiku kõrged hinded filmiportaalides ning võidetud auhinnad mitmelt poolt maailmast,” lausus Taal.

Suurbritannias mitmeid nimekaid auhindu võitnud krimisari “Varjude org” (“Happy Valley”) peategelane on 47-aastane vanemkonstaabel Catherine Cawood Lääne-Yorkshire’i krahvkonnast Põhja-Inglismaal. Kaheksa aasta eest kaotas ta tütre, naise poeg emaga ei suhtle, ta on lahutatud ning elab koos oma uimastisõltlasest õe Clare’iga, kellega ühiselt kasvatatakse lahkunud tütre poega Ryanit. Ent vaatamata trööstitule eraelule jääb naine ametis kindlameelseks, seda ka raskete juhtumite valguses, millega tal tegemist tuleb.

Peaosas on Eestiski näidatud sarjast “Viimane tango Halifaxis” tuntud Sarah Lancashire, kellele sekundeerivad “Dowtown Abbeys” mänginud Siobhan Finneran ja Kevin Doyle ning “Sõja ja rahu” Briti versioonis vürst Andrei Bolkonski rolli teinud James Norton. Filmikriitikud on mainekas portaalis Rotten Tomatoes andnud seriaalile hindeks maksimaalse 100%, vaatajate hinnang on maksimumilähedane 96% ning portaali IMDB keskmine hinne 8,5 10st. Viaplays näeb “Varjude oru” mõlemat senivalminud hooaega, kokku 12 osa.

Oscari-võitja Jane Campioni loodud võimsas põnevikus “Järve saladus” (“Top of the Lake”) uurib Robin Griffin  12-aastase raseda Tui Mitchami kadumist. Mida enam Robin tüdruku kohta teada saab, seda enam tuleb päevavalgele ebameeldivaid saladusi naise enda minevikust. Peaosas on 2014. aastal rolli eest Kuldgloobuse võitnud Elisabeth Moss, kes on tuntud ka seriaalidest “Mad Men” ja “Presidendi meeskond”. Koos temaga on ekraanil terve plejaad kuulsusi, näiteks Holly Hunter (“The Piano”), Peter Mullan (“Sõjaratsu”, “Tyrannosaur”), David Wenham (“Sõrmuste isand”, “Populaarsed vaenlased”, “Kariibi mere piraadid”)  ja Thomas M. Wright (“Everest”).  Kriitikute hinnang sellele sarjale on portaalis Rotten Tomatoes 94% ja vaatajate oma 97%, IMDB keskmine hinne ulatub 7,6-ni.

Kolmandas uues sarjas “Luther” on samanimeline peainspektor järeleandmatu ja vägivaldne mees, keda kannustavad vaid tema enese kinnisideed. Abikaasa mõrvast murtuna naaseb ta ametisse sünge ja raskemeelsena ning uuritavate roimade jõhkrus rõhub mehe hingele. Ta asub tööle eriti raskeid kuritegusid uurivasse üksusesse. Kuid see ei pruugi olla seesugune uus algus, nagu Luther loodab. Sarja looja Neil Cross ütleb, et Lutheri tegelaskuju loomisel ammutas ta inspiratsiooni nii Sherlock Holmesist kui Ameerika vaatajale hästi tuntud mõrvauurijast Columbost. Sari on kandideerinud 11 korral telemaailma kõige mainekamale auhinnale Emmyle ning selle peaosatäitja Idris Elba (“Thor”, “Prometheus”, “Mandela: pikk tee vabaduseni”) võitis 2012. aastal Kuldgloobuse. Kriitikud hindasid sarja portaalis Rotten Tomatoes 90% ja vaatajad 92%-ga, filmiportaali IMDB keskmine hinne on aga 8,6 10st.

Head Uudised GoodNews