1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Kristjan Randalu esitleb Eestis uut rahvusvahelist triot
Kristjan Randalu esitleb Eestis uut rahvusvahelist triot

Kristjan Randalu esitleb Eestis uut rahvusvahelist triot

randalu trio6.-9. septembrini annab Tallinnas ja Viljandis kokku seitse kontserti pianisti ja helilooja Kristjan Randalu uus trio, milles osalevad Euroopa jazzi absoluutsesse tippu kuuluvad Mats Eilertsen Norrast ja Markku Ounaskari Soomest. Kavas on Randalu uusim looming.

Olles üks aktiivsemaid ja laiema haardega eesti jazzmuusikuid maailmas, on Randalul õnnestunud kokku kutsuda väärikas kooslus, mille liikmed on oodatud esinejad jazzilavadel üle maailma. Mats Eilertsen on üks isikupärasemaid kontrabassimängijaid Euroopas, Markku Ounaskari aga teatakse kui väga tundliku musitseerimisviisiga trummarit. Nii kõrgel tasemel koosseis on Randalu rahvusvahelise tähelennu puhul loomulik areng, sest kuuludes ise Euroopa jazzieliiti ning esinedes maailma tipplavadel, on ka tema lavapartnerid samast kategooriast.

Rändalu Foto: Kaupo Kikkas
Kristjan Randalu
Foto: Kaupo Kikkas

Randalu, Eilertsen ja Ounaskari kohtusid esmakordselt aasta tagasi Oslos jazziajaloo ühes väärikamas Rainbow stuudios, kus on salvestatud muuhulgas ka palju ECMi märgiga välja antud albumeid. Toona kutsus muusikud oma uude kvartetti norra saksofonist Trygve Seim. Ühiselt salvestati kvarteti muusikat ning jõuti äratundmisele, et ka triona mõistavad pianist, kontrabassist ja trummar üksteist suurepäraselt. Nii tegutsetakse juba aastapäevad koos kahes grupis – Trygve Seimi kvartetis “Helsinki Songs” ja Kristjan Randalu triona.

“Meid seob kõlaesteetika,” selgitab Randalu. “Kava tuleb kindlasti kontrastne, sest minu uued lood on nõudlikud ja konkreetsed. Grupid, kus Eilertsen ja Ounaskari mängivad, on reeglina avatuma ja suurema improvisatsioonilise vabadusega. Mõlema oskus panustada maksimaalselt väga erinevates kontekstides kaotamata isikupära ja virtuoossust muudab uue trio tugevaks ja loominguliselt inspireerivaks.”

Kristjan Randalu Foto: Kaupo Kikkas
Kristjan Randalu
Foto: Kaupo Kikkas

Eesti publikul on harukordne võimalus saada osa trio kõige esimestest kontsertidest, kus kõlab Kristjan Randalu uus looming. Muusikud alustavad Viljandis Pärimusmuusika aidas pühapäeval 6. septembril. Sellele järgneb 7.-9. septembrini kuus kontserti jazzisõpradele armsaks saanud Philly Joe´s jazziklubis Tallinnas. Igal õhtul algavad kontserdid kell 19 ja kell 21, mis annab kuulajale hea võimaluse sobitada kontserte oma teiste suvelõpu plaanidega ja soovi korral kuulata muusikuid kasvõi kolmel järjestikkusel õhtul. Eestis kasutatakse esmakordselt sellist lahendust, ehkki maailmas on taoline mitmepäevase tsükliga jazziklubi programm juba aastakümneid tavaks.

Kontserdid

6. september kl 17.00 Viljandi Pärimusmuusika aidas
7. septembril kl 19.00, 21.00 Philly Joe´s jazziklubis
8. septembril kl 19.00, 21.00 Philly Joe´s jazziklubis
9. septembril kl 19.00, 21.00 Philly Joe´s jazziklubis

Piletid müügil Piletilevis ja enne kontserdi algust kohapeal.

Piletid Tallinnas 10 EUR, Viljandis 7-10 EUR.

Head Uudised GoodNews