1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Kultuurifestival Särin on loovuse ja elu tähistamise pidu
Kultuurifestival Särin on loovuse ja elu tähistamise pidu

Kultuurifestival Särin on loovuse ja elu tähistamise pidu

Aivar Surva Kvartett on Särina ajal esimest korda publiku ees

Kultuurifestivali Särin peakorraldaja, näitleja, muusik ja loovorganisatsioonide looja Maili Metssalu peab mitmekesisust oluliseks: “Tänavune kultuurifestival Särin on loovuse ja elu tähistamise pidu. Festivali korraldamise idee sündis inimeste ja paiga kooslusest ja väikese alternatiivse kultuuriklubi loomisest Raplasse. See potentsiaal, mis kokku sai, oli nii suur, et pani unistama terve festivali loomisest.”

Programmist leiab muusikat, teatrit, kirjandust, kunsti ja filmi 

Esimesel aastal toimus Särin muusika- ja teatrifestivalina ning sel aastal laienes kultuurifestivaliks. Rapla hakkab sel aastal särisema 15.-16. septembril ning toob publikuni mitmekesise programmi. Programm koosneb muusikast, kirjandusest, kunstist, filmidest ja teatrist ning vältab läbi kahe sisuka päeva. Oodatud on kõikides vanustes inimesed, sest programm on koostatud piisavalt mitmekesisena, et kõik leiaksid endale meelepärast meelelahutust ja vaimutoitu. Festivaliala hoov on mitmekesise ja värske toidu koduks.

Koos on kergem 

Programmiliselt on oma abikäe festivali korraldajatele ulatanud ka Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskus Kairi Orgusaare ja Riin Palloni eestvedamisel, kelle poolt Särina ajaks loodud näitus on tipptasemel liikuvate, interaktiivsete ja vaatajaga suhtlevate teoste väljapanek. Kirjandusprogrammis toob kirjanik, tõlkija ja luuletaja Mathura Raplas publiku ette lugude- ja luuletundjad siit samast ja üle meregi. Näitleja ja lavastaja Loore Martma kostitab vaatajaid eestimaalase suure lemmiku ehk teatriga ning Särinal toimub ka tema uhiuue luulelavastuse “See Uluja Tuul” esietendus. Selles lavastuses saavad kokku Mathura kirjandusprogramm ja Loore teatriprogramm, sest tegemist on nende kahe loomingu sulandumisega üheks tervikuks. Rapla päritolu režissöör Jürgen Volmer pakub vaatajale aga filme, mille autoriteks on siinsel maal kasvanud filmiinimesed. Muusikaprogrammi koostaja on festivali juht Maili Metssalu ise ning koostanud selle nii, et kuulajad jõuaksid nii siseilma radadele rändama kui ka hoogsalt tantsima. Seda pakuvad jazzi, folgi, progerocki, popi kui ka alternatiivmuusika artistid.

Loovnatuuride kasvulava 

“Rapla on erakordne loovnatuuride kasvulava. Siinsed õpetajad ja juhendajad on loonud aastakümnete jooksul noortele parimad tingimused enda arendamiseks ja neid südamega julgustanud. Praeguseks ongi nii, et Raplas elavatest või selle pisikese linnaga seotud artistidest saab kokku tuua terve festivali ja programmi jätkub veel mitmeks aastaks. See festival on ühtlasi tänu noortesse uskumise ja oma aja ja armastuse jagamise eest!” lisab Maili Metssalu.

Rohkem infot leiab SIIT

 

Head Uudised GoodNews