1. Avaleht
  2. Film
  3. LAPSEGA KINNO! Norra animafilm “Elias ja sügaviku saladus” tuleb Eesti kinodesse
LAPSEGA KINNO! Norra animafilm “Elias ja sügaviku saladus” tuleb Eesti kinodesse

LAPSEGA KINNO! Norra animafilm “Elias ja sügaviku saladus” tuleb Eesti kinodesse

Elias jõuab juba märtsi lõpus uuesti Eesti kinodesse! Filmiseeria kolmandas osas seisavad põnevad ja naljakad väljakutsed päästepaat Eliase taga lausa järjekorras. Elias ise on võrreldes eelmise filmiga aga kasvanud ja teismeikka jõudnud.

“Ma pole mingi titt!” hüüab Elias raskustega silmitsi sattudes ja tal on õigus.

Film algab tempokalt ning ei möödu viit minutitki, kui Eliasel tuleb rutata laeva päästma – ja seda sügistormisel merel, mis on täis skääre ja ohtlikke karisid. Nii kerkib päästepaat Elias ühtäkki kangelaseks. Ta saab suurest sadamast tööpakkumise, võtab väljakutse vastu ja satub ühtäkki sõpradest eemale, sootuks tundmatutesse sõiduvetesse.

Ka staarina tuleb sul jalad maas hoida.

“Kasuta võimalusi, mis sul on!” näib uus keskkond väiksele päästepaadile ütlevat. “Ka staarina tuleb sul jalad maas hoida”, “Ole ettevaatlik, muidu jookseb sul veel mootor kokku”.

Suursadama kultuurišokk joonistub välja ootamatu kuulsuse, karjääriiha ja armumise taustal. Eliase pikkadesse tööpäevadesse ilmub stress ja linn avab talle peagi enda teise poole – ülbe kaose, kus kiiruspiirangule vilistavad rullnokad lasteaiapaatidest lihtsalt üle sõidavad. Suured laevad aga, mida Elias päästab, on üleolevad, sest Elias on alles noor ja väike.

Ei lähe palju aega, kui Elias avastab grafitikirjutes sadamasoppides lokkava kuritegevuse – õhtuhämaruses smugeldavad suurlinnasulid laevatrümmides midagi, mis päevavalgust ei kannata. Enda üllatuseks leiab Elias sellest kahtlasest nurgatagusest ka laeva, mille päästmise tõttu teda suurde sadamasse üldse kutsuti. Väike päästepaat ei saa sündmusi niisama kõrvalt vaadata ja võtab vastu otsuse kurjategijad peatada. Selleks läheb tal aga oma vanade sõprade abi vaja.

“Elias ja sügaviku saladus” on lihtne ja kaasahaarav krimifilm, mille temaatika ulatub keskkonnakaitsest vana sõpruse ning suurlinna ülbuseni. Linn vastandub külale ja Norra mõistes on see justkui Oslo vs. Bergen.

Režissöör Simen Alsviki detektiivlugu rullub kaasahaaravaks põnevikuks, mille sinistel lainetel kohtab üsna värvikat isiksuste galeriid. Karakterite väljatoomiseks on oma parima andnud Eesti näitlejad Merilin Kirbits, Tarvo Krall, Hanna Rahel Levin, Mart Soonik, Priit Matiisen, Toomas Krall, Andrus Kasesalu ja teised.

Norra stuudios Animando valminud film kestab 73 minutit ja kannab originaalpealkirja “Elias og Storegaps Hemmelighet”. Linateost levitab Eestis Estinfilm.

Ankrud hiivatakse kinodes 30. märtsil.

Vaata videot!

Head Uudised GoodNews