1. Avaleht
  2. Film
  3. Lars von Trieri uus film “Maja, mille Jack ehitas” valiti Cannes’i filmifestivali põhiprogrammi
Lars von Trieri uus film “Maja, mille Jack ehitas” valiti Cannes’i filmifestivali põhiprogrammi

Lars von Trieri uus film “Maja, mille Jack ehitas” valiti Cannes’i filmifestivali põhiprogrammi

Lars von Trier

Kogu oma loometee vältel vägagi vastakaid emotsioone üles kütnud Taani režissööri Lars von Trieri uus film “Maja, mille Jack ehitas / The house that Jack built” jõuab ka Eesti kinodesse. Veel enne, juba maikuus, näeb psühholoogilist õuduspõnevikku aga Cannes’i festivalipublik. Film valiti Cannes’i filmifestivali põhiprogrammi.

Enda ebaõnnestunud natsinalja tõttu seitse aastat Cannes’is persona non grata staatuses olnud Trieri jaoks on see muide juba kümnes kord enda filmiga palmioksafestivalile jõuda. Seekordne teos, “Maja, mille Jack ehitas”, viib vaataja 1970-ndate USA-sse. Nagu pealkirjast järeldada, on peategelaseks Jack – Matt Dilloni kehastatav üliintelligentne sarimõrvar, kes ise peab enda kuritegusid pigem kunstiks. Kriminaalpolitsei jõuab mehele üha tihedamalt kannule, kuid sellegi poolest pühendub Jack enda verisele harrastusele järjest suuremalt.

Jacki tegelaskuju jõuab vaatajani mentaalses detailplaanis, Bruno Ganzi kehastatava tundmatu Verge’iga peetud vestluste kaudu, kellele peategelane usaldab enda probleeme, mõtteid, intiimseid kirjeldusi ja ohtlike manöövrite detailset põhjendamist, mis seguneb peaaegu et lapsiku enesehaletsusega.

Ja nagu poleks Quentin Tarantino enda draamamärulis “Kill Bill” tulnud toime Uma Thurmanita, ei suutnud seda ka Trieri “Maja, mille Jack ehitas”, kus Thurman mängib nimetut naist. Filmi operaator on Manuel Alberto Claro. Pealkiri kujutab endast aga viidet briti lastesalmile “This is the house that Jack built. / This is the malt that lay in the house that Jack built. / This is the rat that ate the malt / That lay in the house that Jack built. / This is the cat that killed the rat / That ate the malt that lay in the house that Jack built”.

Aastal 2000 pälvis Lars von Trier Cannes’is peapreemia, ja seda filmiga “Tantsija pimeduses,” mille peategelast kehastab Islandi lauljatar Björk, kes kirjutas linateosele ka muusika. Samuti on Cannes’is käinud Trieri filmid “Kuriteo element” (1984), mis pälvis tehnika grand prix’, “Europa” (1991), mis sai nii žürii eriauhinna, tehnika grand prix’ kui ka parima kunstilise panuse auhinna, “Laineid murdes” (1996), mis pälvis samuti žürii eriauhinna, “Idioodid” (1998), “Dogville” (2003), “Manderlay” (2005), “Antikristus” (2009) ja “Melanhoolia” (2011). Juba 71. korda peetav Cannes’i filmifestival toimub tänavu 9–18 maini.

“Maja, mille Jack ehitas” valmis Taani ja Rootsi stuudiote Zentropa ning Filmi Västi koostöös. Film jõuab ka Eesti kinodesse detsembris-jaanuaris. Eestis levitab linateost Estinfilm.

Head Uudised GoodNews