1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Lauri Leesi esitati Tallinna vapimärgi kandidaadiks
Lauri Leesi esitati Tallinna vapimärgi kandidaadiks

Lauri Leesi esitati Tallinna vapimärgi kandidaadiks

Lauri Leesi

Tallinna linnavalitsus otsustas teha linnavolikogule ettepaneku omistada Lauri Leesile linnapoolse erilise austusavaldusena vapimärk.

Linnavolikogu otsuse eelnõu kohaselt antakse tänavu Tallinna vapimärk Prantsuse Lütseumi direktorile Lauri Leesile – kauaaegsele koolijuhile, õppekirjanduse koostajale ja Eesti haridusvaldkonna arvamusliidrile.

Lauri Leesi (68) on olnud Prantsuse Lütseumi direktor alates 1992. aastast. Tööd haridusvaldkonnas alustas ta 1970. aastal Tallinna I Keskkooli prantsuse keele õpetajana ja töötas seejärel aastaid keeltekoolis prantsuse keele õpetajana.

Lauri Leesi panus Eesti hariduselu arendamisel ning prantsuse keele ja kultuuri propageerimisel on olnud märkimisväärne. Ta on üks vähestest arvamusliidritest Eesti haridusvaldkonnas, aktiivne ja julge kaasakõneleja hariduskorralduslike protsesside probleemides, samal ajal väärtustades Eesti hariduses saavutatud head õpetuslikku ja pedagoogilist taset.

Lauri Leesi eestvedamisel taasavati 1992. aastal Tallinna Prantsuse Lütseum, mis nõudis suurt tööd kooli kontseptsiooni loomisel, hoone saamisel ja õpetajate leidmisel. Koolist on aja jooksul kujunenud populaarne ja riigi parimate õpitulemustega gümnaasium. Lauri Leesi on tänapäeva Eestis ainuke koolijuht, kes on koostanud rohkesti õppekirjandust nii prantsuse keele, vene keele kui emakeele õpetamiseks.

Taotluse Leesile Tallinna vapimärgi andmiseks esitas abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Vapimärk antakse autasustatavale kätte linnavolikogu esimehe ja linnapea poolt Tallinna Raekojas Tallinna linna päeval 15. mail.

Tallinna vapimärk omistatakse füüsilistele isikutele linnapoolse erilise austusavaldusena. Vapimärke on antud alates 1997. aastast, seni on välja antud 20 vapimärki.

Tallinna vapimärgi kavalerid on muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ning Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar, ajakirjanik Urmas Ott, president Arnold Rüütel, Eesti vabadusvõitluse ajaloo, ideede ja rahvuslike põhiväärtuste propageerija Jüri Uppin, lastekirjanik Ellen Niit (Kross), Vana Baskini Teatri kunstiline juht Eino Baskin, helilooja Arvo Pärt ja Tallinna Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

Head Uudised GoodNews