1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Maestro Valter Ojakäärule anti üle Tallinna teeneka kultuuritegelase preem
Maestro Valter Ojakäärule anti üle Tallinna teeneka kultuuritegelase preem

Maestro Valter Ojakäärule anti üle Tallinna teeneka kultuuritegelase preem

Kuna Valter Ojakäärul ei olnud võimalik 15. mail, Tallinna Päeval osaleda pidulikul tseremoonial Raekojas, siis külastasid maestrot tema kodus Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart ja Kultuuriväärtuste Ameti juhataja Aini Härm ning andsid üle preemiaga kaasneva tunnistuse.

Tallinna Linnavalitsus omistas 2013. aasta Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia heliloojale ja publitsistile Valter Ojakäärule, kes tähistas käesoleva aasta 10. märtsil oma 90. sünnipäeva. Tema teened eesti muusikaelu rikastamisel on olnud eriliselt silmapaistvad. Üle poole sajandi on Valter Ojakäär läbi raadio- ja telesaadete, artiklite ja raamatute tutvustanud ja propageerinud džässmuusikat. Valter Ojakääru helilooming („Oma laulu ei leia ma üles”, „Sõit pilvelaeval”, „Meeletu maailm”, „Olematu laul”) on püsinud tänaseni lauljate repertuaaris. Ojakäär on mänginud klarnetit ja saksofoni mitmes ansamblis ja orkestris ning musitseerinud koos legendaarsete muusikutega nagu John Pori või Raimond Valgre.

Aastate jooksul on temalt ilmunud väga palju artikleid ja raamatuid, millest olulisim ja ainulaadseim on neljaosaline Eesti levimuusika ajalugu. Tema koostatud laulikutesari „Laulge kaasa!” on pikkade aastate vältel rikastanud lauluansamblite repertuaari. Valter Ojakäär on tutvustanud aastakümneid levi- ja džässmuusikat ajakirjanduses, raadios ja televisioonis. Tema mitmekülgsed teadmised, lai silmaring ja sõnaseadmisoskus on teinud temast armastatud muusikakommentaatori ja muusikavaldkonna arvamusliidri.

Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia eesmärk on tunnustada tallinlastest teenekate kultuuritegelaste loomingulist tegevust. Preemia antakse pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest kunsti, teatri, filmi, tantsu, muusika, arhitektuuri või kirjanduse alal. Preemia andmisega tunnustatakse loovisiku panust Tallinna kultuuriellu.

Head Uudised GoodNews