1. Avaleht
  2. Inimene
  3. MIS ON MEDITATIIVNE TERAAPIA? Brenda Randroo: keegi pole meid õpetanud meid vaatama enda sisse, leidma ja tõestama midagi enda sees
MIS ON MEDITATIIVNE TERAAPIA? Brenda Randroo: keegi pole meid õpetanud meid vaatama enda sisse, leidma ja tõestama midagi enda sees

MIS ON MEDITATIIVNE TERAAPIA? Brenda Randroo: keegi pole meid õpetanud meid vaatama enda sisse, leidma ja tõestama midagi enda sees

Brenda RandrooLegendaarse Osho meditatsioonid on juba aastate eest Eestisse jõudnud ning leidnud siin palju huvitundjaid ja järgijaid. Brenda Randroo on üks neist inimestest, kes sattus sellele teele tervendaja Veet Mano toel ja on nüüd ka ise meditatsiooniõpetaja.

Alustate peagi Taevas ja Maa Keskuses meditatiivseid teraapiaid. Mis teraapiatega on täpsemalt tegu?

Selle meditatiivse teraapia nimi on “Tuletades meelde unustatud keele, rääkides oma KehaMõistusega”. Loojaks on Osho ja see oli viimane meditatiivne teraapia, mille Osho lõi, enne kui ta siit ilmast lahkus. Ma usun, et juba selle nimi ütleb, milles see teraapia seisneb.
Suhelda kehaga, rääkida temaga, kuulata tema sõnumeid – see on olnud tuntud praktika vanas Tiibetis.

Tänapäeva meditsiiniteadus on alles nüüd hakanud tunnistama, mida müstikud on alati teadnud: et keha ja mõistus ei ole eraldiseisvad üksused, vaid on sügavalt seotud. Mõistus saab mõjutada keha seisundit, just nagu keha seisund saab mõjutada mõistust. Kasutades hüpnoosi, saad taas ühenduse oma keha-mõistusega, sõbrunedes temaga. Seejärel alustad tervendavat protsessi, suheldes oma alateadvusega, olles ise sügavas lõõgastuses.

Meditatiivne teraapia on otseselt seotud autonoomses närvisüsteemis tasakaalu loomisega ning seda meetodit saab kasutada kõige jaoks kehas või mõistuses, mis on loomulikust tasakaalust väljas.
See protsess on tervendava toimega, taastades tasakaalu kehas, emotsioonides, mõistuses ning samuti ka käitumismudelites. Teraapia on väga lõõgastav ning mitmed inimesed on näiteks pärast kursuse läbimist saanud tunduvalt kergemini magama jääda ning nende unekvaliteet on muutunud paremaks.

Kes on sellele teraapiale oodatud?

Oodatud on kõik, kes soovivad kogeda selle teraapia mõju. Ei pea olema mingit konkreetset füüsilist, emotsionaalset või muud sellist probleemi. See on kaunis viis ka lihtsalt iseenda kehamõistusega ühendust saada, tulles endale lähemale, saades iseendaga sõbraks ning tänades oma keha, et ta on kõik need aastat sinu jaoks töötanud.

Millega peab inimene arvestama, milleks valmis olema? Mis kohapeal toimuma hakkab?

Teraapia kestab 7 järjestikku päeva, iga päev 1 tund. Lisaks toimuvad kahel päeval ka Osho aktiivsed meditatsioonid: Osho Dünaamiline ja Osho Kundalini meditatsioon, millel osalemine ei ole kohustuslik, aga on soovitav.

Kas eestlane mõistab lõpuni, mis on meditatsioon?

Ma ei oska seda niimoodi öelda, usun, et kõigil on oma arvamus ja tunnetus meditatsiooni olemusest. Meditatsioon on midagi niivõrd individuaalset, et iga inimese kogemus meditatsioonist on erinev. Meditatsiooni eesmärk on minna kaugemale mõistusest ja kogeda iseenda põhiolemust. See on meetod, et tõsta oma teadlikkuse taset, liikudes mõistusest kaugemale, saades teadlikuks nii iseenda põhiolemusest kui kogu ümbritsevast.

Alates lapsepõlvest on meid õpetatud ainult uurima ja tõestama asju välismaailmas. Keegi pole meid õpetanud meid vaatama enda sisse, leidma ja tõestama midagi enda sees. Seega me võõrandume iseendast, proovides tuttavaks saada teistega. Iseenda mõistmise puudumine on üks peamiseid põhjuseid, miks meie suhted teistega ei pruugi toimida nii, nagu me sooviksime, ning miks meie elus on tihtipeale segadus või pettumused. Meditatsioon toob sind tagasi iseendaga ühendusse.

Kuidas te ise mediteerimise juurde jõudsite?

Mina jõudsin, nii nagu mitmed teised inimesed, meditatsiooni juurde alles niiöelda viimasel hetkel, kui stressitase oli niivõrd kõrgele jõudnud, et see mõjutas minu füüsilist, vaimset ja emotsionaalset heaolu. Tundsin, et minu elust oli täiesti kadunud Õnne tunne. Ärkasin hommikul üles ega suutnud algavast päevast rõõmu tunda, vaid pigem ootasin, millal see päev õhtusse saab. Samas oli mul sügaval sisemuses kogu aeg selline teadmine, et elu ei saa olla selline, pean muutma midagi enda elukvaliteedis. Lugesin Osho raamatuid, kuid meditatsioonideni veel ei jõudnud, see kõik ju nõudis minu aega, tahet osaleda ja õppida meditatsioonitehnikaid. Seda aega aga ma enda jaoks ei võtnud. Viibides sellises kurnatuse tundes ongi raske ennast esialgu liikuma panna, sest elu tundub ainult kohustustest koosnevat ja igasugune tegevus tundub kui järgmine kohustus.

Kui ma aga jõudsin sellesse etappi oma elus, kus mul ei olnud enam midagi kaotada, sest sellisena ma enam oma elu elada ei tahtnud, siis läksin Moskvasse Veet Mano seminarile, teades, et Veet Mano on Osho õpilane ja seminaril õpetatakse mitmeid Osho meditatsioone.

Miks just Osho meditatsioonid? 

Miks ma just Osho meditatsiooni soovisin õppida, oli seetõttu, et olles lugenud tema raamatuid, sain aru, et tegemist on inimesega, kes oli väga praktilise ja sügava intelligentsiga. Ta lähenes meditatsioonile teaduslikult, tuues sisse Lääne teaduse ja Idamaade tarkuse ning arvestades tänapäeva inimese mõistuse haaret. Siis see tundus mulle sobiv.

On teie elus ka midagi muutunud?

Pärast Veet Mano seminari Moskvas, olles kogenud ja õppinud mitmeid erinevaid Osho meditatsioonitehnikaid, toimus kohene muutus minu enesetundes. Siis ei olnudki enam mingit kahtlust, et kas meditatsioonidega edasi minna. Elu muutus põnevaks, aina rohkem ja rohkem õppisin ja õpin vaatlema ennast kõrvalt: reaktsioone, käitumismustreid, harjumusi, emotsioone, oma mõistust, kuidas see mind viib minevikku või tulevikku, kuidas tekib stress ja kurnatus. Vaadeldes seda, ei samastu enam sellega, ei lähe kaasa selle mõistuse mänguga, vaid lihtsalt märkan seda.

Meie mõistus on niivõrd kaval, suurepärane mehhanism, aga see ei ole meie endi poolt loodud. Mõistust on võimalik mõjutada, raamidesse panna. Mõistust on kujundanud meie vanemad, ühiskond, preestrid jne. Minnes mõistusest kaugemale, leiame jälle üles oma olemuse; saame olla kontaktis oma intuitsiooni, inspiratsiooni, sisemise intelligentsiga. See teekond ongi minu jaoks väga põnev.

Olen olnud meditatsiooni teel nüüdseks 4 aastat ja mu elu on suurepärane! Loomulikult on ikka minu elus raskeid momente, pingelisi hetki, kohustused ja nii edasi, aga olen ise muutunud ja nad ei tekita mulle enam stressi. Suhtun nendesse teisiti ja ka need on muutunud huvitavateks väljakutseteks.

Olen ka viibinud mitmeid kordi Osho Rahvusvahelises Meditatsioonikeskuses Indias, et minna edasi enda meditatsioonis ning saada põhjalik väljaõpe, et aidata ning juhendada teisi inimesi sellel teel. See koht omab minu jaoks väga suurt tähendust! Seepärast otsustasime rajada Osho Meditatsioonikeskuse ka Eestisse, mis on rahvusvahelise keskuse haru, et inimestel, kellel ei ole võimalik Indiasse minna, saaksid Osho meditatsioone ning teraapiaid siin kogeda. Lisaks kohalikele juhendajatele, külastavad meie keskust iga kuu erinevad välisjuhendajad Osho Rahvusvahelisest keskusest.

Head Uudised GoodNews