1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. ÕHTULEHE VIDEOINTERVJUU! Multitalent Tarvo Krall: tööaeg kaheksast viieni pole minu rida
ÕHTULEHE VIDEOINTERVJUU! Multitalent Tarvo Krall: tööaeg kaheksast viieni pole minu rida

ÕHTULEHE VIDEOINTERVJUU! Multitalent Tarvo Krall: tööaeg kaheksast viieni pole minu rida

Foto: Õhtuleht, Robin Roots

Anu Saagim kutsus hommikusöögile Tallinna kesklinna Nipernaadi suveterrassile näitleja, muusiku, korteriühistu aktivisti, rõõmurulli, erinevate teatrikoolide asutaja ja lihtsalt laheda vennikese Tarvo Kralli (49).

Ka Tarvo Kralli võib võrrelda Nipernaadiga, kes on elu jooksul pidanud lugematul arvul ameteid ja ei püsi pudeliski paigas, eriti veel siis, kui suvi ukse ees terendab.

Meeleolukat videointervjuud vaata Õhtulehe veebist!

Suvelavastuses „Armastus on ajaviide“ proovivad Tarvo Krall ja Aarne Soro lennata 

Kose valla Ravila mõisa krahv August Peter Friedrich von Manteuffel polnud küll nii hull nagu ta nimi tõlkes kõlab – Meeskurrat. Aga tehnikafriigist naistemehena, kes alles tasapisi rahvavalgustajaks ümber kasvas, andis ta ainest legendideks. Nüüd valmib suvelavastus, mis jõuab vaataja ette juulis. Ikka sealsamas Manteuffeli kodumõisas. Pealkiri intrigeerib: „Armastus on ajaviide“.

Talurahvasõbralikkuse, tavatute huvide ja eluviiside poolest (kuri)kuulsast krahv Manteuffelist pajatav näidend põhineb nii krahvi enda kirjutistel kui ka tema uurijate koostatud biograafiatel. Lisaks on kasutatud pärimust kirjandusmuuseumi rahvaluulearhiivi kogudest ja teadustöid nii krahvi kui ka tema aatekaaslaste kohta. Faktid on mõistagi fantaasiaga tembitud. Kindel tõde on krahvi huvi leiutamise ja masinate ehitamise vastu – nii püüdis Manteuffel konstrueerida lennumasinat, olles seega üks meie kandi lennunduse pioneeridest.

Sõnal armastus on lavastuses mitu kihti: armastus mehe ja naise vahel, armastus leiutamise vastu, armastus luule ja kirjanduse vastu, armastus eestlaste vastu. Krahv elas ja tegutses kirega, lähtudes oma isiklikest tõekspidamistest ja normidest, mis erinesid toonasest peavoolust kõvasti. See pani kaasaegsed tema suunas kõõrdi vaatama ja nii jäi talle üsna kiirelt külge hüüdnimi Hull Krahv.
Küllap kujundas Manteuffeli pöörast karakterit ka vaba ja tormakas lapsepõlv.

Teda kasvatanud vanavanemad viibisid pigem Tallinnas ja jätsid krahvikese omapäi, ümber enam-vähem ainult eesti teenijad ja talurahvas. Sealt siis ka eesti keele ja olme hea tundmine, aga ka hilisem huvi eestlasi kasvatada, õpetada väärtusi, neile kirjutada. Krahvi noorusiga oli aga rikas nii seikluste kui ka armastuse poolest.

Kose vallas Ravila mõisapargis 12. juulil kell 19 esietenduva näidendi „Armastus on ajaviide“ kirjutas Loone Ots, lavastas Erki Aule, kunstnikutöö pärineb Jaak Vausilt ja muusikaline kujundus Peeter Rebaselt. Osades Aarne Soro, Tarvo Krall, Maarius Pärn, Erki Aule, Kati Ong, Ragne Veensalu, Andres Õis, Vaino Napp ja Piret Aavik. Kohal on krahvi lastekolmik. Ohtralt ilu lisab naiskoor Krõõdake. Ka imemasinad sõidavad, lendavad ja purskavad nagu vaja.

Pileteid saab Piletilevist, Piletimaailmast ja Ravila mõisast. Suvetükki mängitakse veel 13. juulil, 18.–20. juulini, 25.—27. juulini ja 29. juulil. Algus ikka kell 19. Mõisapark ja kohvik avavad uksed juba kell 18.

Head Uudised GoodNews