1. Avaleht
  2. Film
  3. Forum Cinemas
  4. PILLET PUUDUTAB! Film „Tõde ja õigus“
PILLET PUUDUTAB! Film „Tõde ja õigus“

PILLET PUUDUTAB! Film „Tõde ja õigus“

Film „Tõde ja õigus“ – suurepärane, 5+ näitlejatele, kogu film oli sisukas, suured talvised loodusplaanid olid väga vajalikud, sai natuke hinge tõmmata, sest sisu oli väga tihe.

Kooliajal sai loetud, kuid siis olin ikka täiesti laps ja uskusin rohkem seda, kuidas õpetaja seda aitas tõlgendada, et ikka on hea kõvasti tööd teha, et Andres on auväärne mees ja Pearu sobimatu kuju. Täna, kui mu taustaks on ka psühholoogia, siis on mõtted hoopis teised.

Andres ja Pearu, Tõde ja Õigus, Persona ja Vari – ehk ühe mehe kaks poolt. Ja eesti mees on siiani lojaalne Andresele, teeb palju tööd ja kui enam ei jaksa, siis läheb Pearu kombel kõrtsi, või joob kodus. Empaatia on enamasti täiesti olematu.

Krõõt – tark naine, tegi tööd, armastas oma meest, kuid väljapääsu leidis suremises, sest kui lastest ainult poja sünnitamine on midagi väärt, siis sellest draamast ei jätkunud välja tulemiseks jõudu. Ta korra proovis Andresega rääkida, aga jäi alla.

Juss – kiusamise ohver, väga õrna hingega, ootas oma Mari, tegi kõiki kodutöid, kuid murdus teiste poolt häbistamise tõttu.

Mari – tegi tööd, oli Andrese teine valik, et ehk ei saanud kindlust naise ja abikaasana, kannatas kõik ära. See on eesti naise arhetüüp ja kellele on naine lojaalne siiani – kannatab ära, loodab, kuid ei astu sellest ringist välja, ei muutnud ise midagi. Mari oli ka väga sensitiivne, nägi Jussi unes ja sai aru, et surnud ei salli ebaõiglust ja Juss võttis oma lapsed enda juurde surnute riiki.

See film võiks olla kohustuslik ülikoolis, just psühholoogia tudengitele, arhetüüpidest arusaamiseks. Väga soovitan siia õpetama tulnud välismaa lektoritel enne tutvuda eestlaste juurtega, saab palju rutem põhiprobleemidest aru.

Paariteraapias kohtan enamasti Andres – Mari tüüpi paare. Töökas mees, kes ei saa üldse aru, mida naine tahab, tal pole aimugi, et ta midagi valesti teeb või mis probleem naisel on. Naine on kannataja, eesti naine on selles meister, ta kannatab abielu nimel välja armastuse puudumise ja tähelepanuta jäämise.

Ja kui naine enam ei jaksa, siis on abiks igasugune esoteerika ja eneseabi õpetused, naine sukeldub valimatult sellesse, lõpetab oma suhte mehega, vahel võib isegi koju elama jääda, aga oma hinge eest asub ta hoolitsema. Abiks seegi!

Selline sünge, Tammsaarelik elulaad, on õnneks lahustumas juba nooremate inimeste sees ja koos leiame lahendusi, julgege rohkem rääkida ja olge avatud uuendustele.

Pille Teearu – psühhoteraapia, nõustamine

Head Uudised GoodNews