1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Renate astub Vaba Rahva Laulul mugavustsoonist välja
Renate astub Vaba Rahva Laulul mugavustsoonist välja

Renate astub Vaba Rahva Laulul mugavustsoonist välja

19. augustil toimub Vaba Rahva Laul, kus esineb ka Renate. Vaba Rahva Laul on üle Eesti rändav laulupidu, millega tähistatakse Eesti taasiseseisvumispäeva. Laulupidu juhib Veikko Täär. Osalevad lauljad Jassi Zahharov, Siiri Sisask, Koit Toome, Nele-Liis Vaiksoo, Boris Lehtlaan, Valter Soosalu, Oliver Leppik jt. Laval on üle tuhande koorilaulja. Lauljaid saadab Urmas Lattikase ansambel.

Uurisime Renate käest, kuidas ta suhtub patriootlikul kontserdil esinemisse.

Kui kerge või raske on laulja jaoks üles astuda niivõrd patriootlikul kontserdil?

Kuna minu tavapärased esinemised on pigem energilised tantsumuusikaesinemised, siis selline üritus on minu jaoks mugavustsoonist välja astumine. Seetõttu on see ka raskem ja tahan olla esinedes äärmiselt täpne.

Mis teid selliste sündmuste puhul võlub?

Eks see ilmselt see patriootlikkus ole. Sellistel üritustel paistab hästi välja, kuidas rahvas oma kodumaad hoiab. Muidu tänaval ringi kõndides või muidu uudiseid lugedes ei pruugi sellest aru saada. Minule endale on muidugi ka kihvt esitada enda kirjutatud isamaalisi laule, kuna selliste laulude koht just sellistel üritustel ongi ja väga tihti ma neid muidu esitada ei saa.

Kuidas te tavaliselt Eesti jaoks olulisi tähtpäevi tähistate?

Ilmselt kõige enam väljendub see selles, et sellistel tähtpäevadel saab toidulaud veidi uhkemalt ja teistmoodi kaetud. Vabariigi aastapäeval olen ikka vaadanud presidendi vastuvõttu, taasiseseisvumispäeval käinud mõnel üritusel kohapeal.

Kuidas tunda rohkem rõõmu sellest, mis meil siin igapäevaselt toimumas on?

Tuleks kujutada korraks ette, mis oleks siis, kui seda kõike ei oleks – kui poleks meie riiki, keelt ja tavasid. Kui poleks eestlastele südamelähedasi laule ja ühtsustunnet. See ehk aitaks mõista, kui vedanud meil on ja tuleb seda kõike ka edaspidi hoida.

Mis on teie jaoks kõige südamelähedasem eestikeelne laul, mis meie rahvale kirjutatud on?

Ilmselt Eesti hümn, aga tooks välja ka “Isamaa ilu hoieldes” ja “Eestlane olen ja eestlaseks jään”.