1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Tartu ülikool tänab talentide päeval andekaid noori
Tartu ülikool tänab talentide päeval andekaid noori

Tartu ülikool tänab talentide päeval andekaid noori

Noored bioloogiaolümpiaadil Foto: TÜ teaduskool
Noored bioloogiaolümpiaadil
Foto: TÜ teaduskool

Homme tänab TÜ teadusprorektor Marco Kirm möödunud aastal rahvusvahelistel koolinoorte teadusolümpiaadidel Eestit esindanud TÜ teaduskooli õpilasi ja nende juhendajaid Tartu ülikoolist. Tänuürituse ja sotsiaal- ja haridusteaduskonna teadlaste loengutega tähistatakse ka üle-euroopalist talentide päeva, millega pööratakse tähelepanu noorte ja laste annete arengu toetamisele ning selle olulisusele ühiskonna edendamisel.

2011. aastal alguse saanud üle-euroopalisel talentide päeval pööratakse tähelepanu Euroopa andekatele noortele. TÜ teaduskooli direktori Viire Sepa sõnul mõistetakse üha enam, et noortest talentidest sõltub Euroopa konkurentsivõime.

„Kahjuks on ikka veel palju talente, kes jäävad kas sotsiaal-majanduslike olude või mittekohase haridussüsteemi tõttu leidmata ja nende noorte potentsiaal välja arendamata,“ tõdes Sepp, avaldades aga heameelt, et Euroopa on täna käimas ühte sammu, et tagada noortele talendi arendamiseks võrdsed võimalused.

„Teaduskooli juhendajate pühendunud tööd ning Eesti õpilaste avarat maailmavaadet ja huvi eri valdkondade teadmiste vastu näitavad pea enam kui pooltuhat medalit, mille teaduskoolist indu saanud noored rahvusvahelistelt teadusolümpiaadidelt koju on toonud,“ sõnas Tartu ülikooli teadusprorektor Marco Kirm.

Kirm rõõmustab, et Tartu ülikool saab olla üheks toetajaks noorte talentide koolitamisel ja rahvusvahelistel teadusolümpiaadidel käimisel. Siinkohal ei saa jätta tänamata haridus- ja teadusministeeriumi, kes on läbi aastate andnud finantsilist tuge ning loonud seeläbi tingimused andekate noorte arenguks üle kogu Eesti.

2013. aastal osalesid teaduskoolis ettevalmistuse saanud Eesti võistkonnad 15 rahvusvahelisel olümpiaadil ja võistlusel.

„Rahvusvahelised olümpiaadid avavad uksed maailma tippülikoolidesse, nii õpib meie eelmise aasta võistkondade liikmeid lisaks Tartu ülikoolile ja Tallinna tehnikaülikoolile veel ka MIT’is, Yeale’i ja Cambridge’i ülikoolis, Londoni Imperial College’is ja mujal,“ rääkis Sepp, tuues näiteks Harvardi ülikoolis õppiva Tallinna reaalkooli vilistlase Sandra Schumanni, kes pälvis Kolumbias toimunud rahvusvahelisel matemaatikaolümpiaadil pronksmedali.

Silmapaistvamaid tulemusi saavutasid 2013. aastal Veeriku kooli lõpetanud ja hetkel Hugo Treffneri gümnaasiumi 10. klassis õppiv Eva-Maria Tõnson, kes võitis Iraanis toimunud loodusteaduste olümpiaadil pronksmedali ja Luksemburgis Euroopa Liidu loodusteaduste olümpiaadil võistkondliku kuldmedali. Tallinna reaalkooli lõpetanud ja Tartu ülikoolis õpinguid jätkav Janno Veeorg võitis Austraalias informaatikaolümpiaadil pronksmedali ja Kolumbias matemaatikaolümpiaadil pronksmedali. Mõlemad pärjati 2013. aasta õpetajate päeva galal ka „Aasta õpilase“ tiitliga.

Andekate õpilaste tänuüritusele on kutsutud 45 õpilast ja 30 juhendajat. Tänuüritusel jagavad oma muljeid Center for Applied Rationality (CFAR) seminaril käinud Jaan Tallinna stipendiumi esimesed laureaadid. Jaan Tallinn asutas möödunud aastal TÜ SA teaduskooli fondi juurde sithtfondi loodus- ja täppisteaduste olümpiaadidel osalenud teaduskooli õpilaste ja vilistlaste õppereiside toetamiseks.

Head Uudised GoodNews