1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Tartu ülikooli teadur pälvis maineka autasu
Tartu ülikooli teadur pälvis maineka autasu

Tartu ülikooli teadur pälvis maineka autasu

Mart Kuldkepp  Foto: norden.ee
Mart Kuldkepp
Foto: norden.ee

Rahvusvaheline Balti-uuringute edendamise assotsiatsioon (Association for the Advancement of Baltic Studies) tunnustas Tartu ülikooli skandinavistika osakonna teadurit Mart Kuldkeppi alustava teadlase preemiaga (Emerging Scholar Award) Eesti poliitiku Aleksander Kesküla biograafia uurimisel.

Eesti ajaloos on Aleksander Kesküla tuntud kui 1905. aasta revolutsiooni üks radikaalseimatest liidritest. Rahvusvahelist kuulsust on ta kogunud aga eelkõige kui inimene, kes 1914. aastal juhtis Saksa kindralstaabi tähelepanu Leninile ning tegutses edaspidigi vahendajana sakslaste ja bolševike vahelises koostöös, mille eesmärk oli korraldada Venemaal revolutsioon.

Ent samal ajal püüdis Kesküla saavutada ka oma isiklikke poliitilisi eesmärke Läänemereregioonis: tõmmata Rootsi Saksamaa poolel Esimesse maailmasõtta, lasta Saksa-Rootsi ühisvägedel vabastada Venemaa alt Eesti ja Soome ning luua sõja järel põhjamaine föderatsioon, millesse lisaks autonoomsele Eestile ja Soomele pidid kuuluma ka Rootsi ja teised Skandinaavia riigid ning mille eesotsas pidi olema Rootsi kuningas.

Kesküla isikut ja tegevust puudutavad materjalid jagunevad paljude eri riikide mäluinstitutsioonide vahel ning nende leidmine ja võrdlemine on kallis ja aeganõudev ülesanne. Tänu varasematele toetustele on Kuldkepp saanud uurimistööga tegeleda Eestis, Rootsis, Soomes, USAs ja Saksamaal.

„Tänu alustava teadlase preemiale saan ma pühenduda uurimistöö jätkamisele Berliinis, kus on ilmselt kõige rohkem mulle huvipakkuvaid allikaid,“ ütles Kuldkepp, kes lisas, et loodab Balti-uuringute edendamise assotsiatsiooni toel lõpetada töö Saksamaa arhiivides ja astuda suur samm edasi Kesküla biograafia lõpliku valmimise poole.

Head Uudised GoodNews