1. Avaleht
  2. Film
  3. TREILER! Film, mis paneb mõtlema, kui kaugele oled sa oma soovide nimel valmis minema?
TREILER! Film, mis paneb mõtlema, kui kaugele oled sa oma soovide nimel valmis minema?

TREILER! Film, mis paneb mõtlema, kui kaugele oled sa oma soovide nimel valmis minema?

Pärast “Täiuslike võõraste” täiuslikku kassaedu paiskas Itaalia režissöör Paolo Genovese kinolinadele hämara draamakomöödia “Kohvik nimega ‘Koht'”, mis jõuab alates 6. aprillist ka Eesti vaataja ette.

Ristmikunurgal on kohvik nimega the place – kirjutatud küll väikeste tähtedega, aga see-eest punaselt. Ja selles kohvikus istub päevast päeva samas lauas sama mees, salapärane, habetunud ja hüpnootiline.

See mees ei tee muud, kui pakub erinevatele inimestele sama asja: soovide täitmist.

Aga loomulikult ei ole ta mingi kuldkalake, sest erinevalt kuldkaladest on tal paksult täis kirjutatud märkmik ja kalduvus lepinguid allkirjastada.

– “Räägitakse, et te pidada inimestel aitama saada seda, mida nad tahavad?”
– “Ütleme nii, et ma pakun neile võimalusi.”

Dialoog veenab samavõrd, kui tekitab küsimusi. On ta koletis või ainult toidab koletisi – hingesoppide salasoove? On ta paadunud psühholoog? Sahkerdajast pihiisa? Moraali koormustestija? Saatan isiklikult? Ebaselge.

Kohviku suitsuvineses õhustikus teeb režissöör Genovese metafoorset sügavkündi, pööritades pinnale inimeste õudkummituslikke olemusi. Kui “Täiuslikud võõrad” avas me kaaskodanike varjukülgi, siis “Kohvik nimega ‘Koht'” šokeerib sünkmustade hingede kaardistamisega.

Itaallased lobisevad palju. Ja ka espressolõhnase kohviku tuunjas keskkonnas on palju vestlust, mis paneb korralikult proovile nii osatäitjate näitlejameisterlikkuse kui ka pildirežissöör Fabrizio Lucci fantaasia. Vaataja aga peab toime tulema tinaraske küsimusega: “Kui kaugele oled sa oma soovide nimel valmis minema?” Kui kaugele? Quanto lontano, dai?

Muutuda ilusamaks, veeta öö pornostaariga, päästa poeg, saada nägemine tagasi… see on ainult väike osa inimeste unistustest, mis soovimänedžeri märkmikku jõuavad.

Vastus on aga alati lakooniline: “Si può fare” – “See on tehtav”. Paraku on kõigel hind ja soovi täitumine tuleb lunastada. Raha siin ei maksa ning ainus käibevaluuta on tegu: varastada hiigelsumma, panna pomm, vägistada kedagi. Diil on lollikindlalt lihtne – kui maksad, saad teenuse –, teostus ise kompab aga sageli hullumeelsuse piire. Teed või ei tee? Valik on sinu. Ja valida on raske.

– “Kas te palute kõigil midagi halba teha?”

– “Ainult mõnedel.”

Suuretes plaanides avanevad suured kõhklused. Kes valetab, kes läheb ülesande täitmisel liiale – variante on sama palju kui tegelasi. Inimliku allakäigu tuulepöörisest on samas alati väljapääs, kui seda vaid tahta. Vaataja aga läheb koju hämmastusest paksu peaga, mida ummistab dilemma: mida oleksin teinud mina?

Itaalias Medusa Filmi stuudios toodetud “Kohvik nimega ‘Koht'” jõuab Eesti kinodesse alates 6. aprillist. Linateos kannab originaalpealkirja “The place” kestab 104 minutit ja seda levitab Eestis Estinfilm.

Head Uudised GoodNews