1. Avaleht
  2. Film
  3. TREILER! Film „Väikese põhjapõdra Ailo suur seiklus“ jutustab uskumatu loo põhjapõdravasika ellujäämisest
TREILER! Film „Väikese põhjapõdra Ailo suur seiklus“ jutustab uskumatu loo põhjapõdravasika ellujäämisest

TREILER! Film „Väikese põhjapõdra Ailo suur seiklus“ jutustab uskumatu loo põhjapõdravasika ellujäämisest

Film „Väikese põhjapõdra Ailo suur seiklus“ jutustab uskumatu loo põhjapõdravasika ellujäämisest pikal teekonnal läbi Lapimaa. Lugu väikse ja kaitsetu Ailo hakkama saamisest katsumustega enda esimesel eluaastal on väärtuslik õppematerjal üldhariduskoolide algklasside ja põhikooli esimeste astmete õpilastele. See on film maalilisest tundrast ja selle elanikest, kuid samuti ka üles kasvamisest ja iseendaga hakkama saamisest.

On talve lõpp Euroopa äärealadel, teisel pool polaarjoont. Pärast üht kuud pimedat ja jääkülma polaarööd tõuseb lõpuks jälle päike. Ja karjast mahajäänuna sünnib keset külmunud männimetsa väike metsik põhjapõder Ailo.

Enda teel satub ta aga vastakuti metsiku maailmaga, sest kuigi ta on sündinud ohutu orava ja tillukese kärbi valvsa pilgu all, hulguvad boreaalsed kiskjad jälitusvalmilt alatasa kusagil hämaruses ning haistavad saaki.

Nende hulka kuuluvad kaljukotkas ja kaljukass, euraasia ilves ja polaarrebane ning hunt ja pruunkaru. Nii tuleb Ailol koos enda emaga lihtsalt edasi liikuda, vältida lõkse ja võimalikult ruttu kari üles leida.

Ent ülesanne on raske, sest Ailo on vaid mõne päeva vanune ega püsi veel päris kindlalt jalulgi. Pärast mitmepäevast matka ilmub kaugusest lõpuks nähtavale majesteetlikult ürgne ja pisut pikaldane põhjapõdrakari.

Ailo ja ta ema ühinevadki oma liigikaaslaste heatahtliku grupiga, et liikuda nende kaitse all edasi viljakate maade suunas, kus Ailo saaks suuremaks kasvada.

Nad jõuavad kohale. Ailo mängib väikeste põhjapõtradega, keda on vahepeal kümnete kaupa juurde sündinud, ja näeb suuresarvelisi isasloomi karja võimu nimel võitlemas. Ailo õpib vältima kiskjaid, ootama ettevaatamatute noorloomade järel ja põgenema sääseparvede eest jäistesse vetesse. Vaid mõne kuu jooksul tuleb tal valmistuda enda seikluse ohtlikemaks etapiks: naasmiseks kiltmaadele, kus ootavad äärmuslikud talveolud. Just seal kõrgel, pimedate liustike igikestvas öös, lõpebki põhjapõtrade ränne.

Pikk rännak on Ailo viinud lumistelt mägedelt sadade kilomeetrite kaugusele Põhja-Jäämere-äärsetele karjamaadele. Läbi hoomamatult suure ja külmunud taiga, läbi jäävangis olevate männi- ja kasemetsade ning maalilistest fjordidest kõrgete mäetippudeni kulgevat uskumatut teekonda raamib tuhandete aastate tagune ürginstinkt.

Kuid nüüd, ohustatuna globaalsest soojenemisest ja tsivilisatsioonist, jääb Ailo retk Põhja-Euroopa põhjapõtradele võib-olla viimaseks rändeks. Inimasustus on looduse osadeks tükeldanud ja metsikuid põhjapõtru ähvardab taandumine kodustatud tingimustesse.

Lapimaal kulgevat rännakut portreteeriva 86-minutilise filmi režissöör on Guillaume Maidatchevsky. Linateos on toodetud 2018. aastal Soome firma Matila Röhr Productionsi ja Prantsuse stuudio Borsalino Productionsi koostöös.

Eesti- ja venekeelse dublaaži tegi Estinfilmi tellimusel filmistuudio Industrial Production. Eestikeelset teksti loeb Toomas Lõhmuste. Tõlkis Kerdi Kuusik-Oengo, dublaažirežissöör on Oleg Davidovitš ja produtsent Mati Sepping.

Filmi levitab Estinfilm. Filmi kinolevi algab alates 15. märtsist.

Head Uudised GoodNews