1. Avaleht
  2. Film
  3. TREILER I Aasta edukamaid lühifilme koondav kassett “VÄRSKE VERI: Parimate kavatsustega” on esimene Eesti filmiprojekt, mis esilinastub internetis
TREILER I Aasta edukamaid lühifilme koondav kassett “VÄRSKE VERI: Parimate kavatsustega” on esimene Eesti filmiprojekt, mis esilinastub internetis

TREILER I Aasta edukamaid lühifilme koondav kassett “VÄRSKE VERI: Parimate kavatsustega” on esimene Eesti filmiprojekt, mis esilinastub internetis

23. aprillil esilinastub viiest värskest lühifilmist koosnev kassett “VÄRSKE VERI: Parimate kavatsustega”. Esmakordselt Eestis toimub pidulik esilinastus Netikino vahendusel ning tund aega hiljem jõuavad lühifilmid ühtse kassetina Elisa, Telia ja Netikino voogedastusplatvormidele. “VÄRSKE VERI: Parimate kavatsustega” toob publiku ette viimase aasta jooksul rahvusvahelistel festivalidel tuuritanud ja tähelepanu pälvinud Eesti lühifilmid.

“Värske veri: Parimate kavatsustega” oleks pidanud esilinastuma kinodes nüüd aprillis. Selleks, et pakkuda filmihuvilistele uusi kodumaiseid filme ka valitsevas eriolukorras, otsustasime katsetada teistsugust levimudelit ning tuua sel korral VÄRSKE VERE vaatajateni just läbi voogedastusplatvormide. Olles nii esimene online’is esilinastuv filmiprojekt Eestis,” selgitab VÄRSKE VERE idee autor ja üks kasseti eestvedajatest, produtsent Marianne Ostrat. Filmikasseti esilinastus toimub 23. aprillil kell 17 Netikinos ning 48 tunni jooksul näeb filmide ees vestlust režissööridega, mille viib läbi auhinnatud režissöör Tanel Toom. Kella 18st saab filmikassett vaadatavaks ka Telias ja Elisa Elamuses.

Idee “VÄRSKE VERI” sai alguse 2018. aastal, kui selle nime all toodi esmakordselt kinodesse kuus värsket lühimängufilmi uutelt Eesti režissööridelt. Nende hulgas oli ka 2018. aasta EFTA võitja “Jää”. Sellega koos tekkis idee vaadata kaugemale ja asuda arendama brändi, mille alt ka edaspidi aasta edukamaid ja huvitavamaid lühifilme kinno ja laiema publiku ette tuua. Nii teemegi seda nüüd teist korda ja mõtted liiguvad juba ka kolmanda komplektiga seoses,” ütleb produtsent Marianne Ostrat.

Kõigi seekordsete filmide peategelastel on enda või teiste eludega seonduvad parimad kavatsused, kuid tihtilugu läheb nii nagu elus ikka.

Tänavu ilmavalgust nägeva kogumiku auhinnatuim ja enim rahvusvahelist tähelepanu pälvinud film on Oskar Lehemaa lühiõudukas “Karv”, mille peategelane on kiilanemise tõttu komplekside küüsis vaevlev Leo (Sten Karpov), kes võtab kasutusele müstilise juuksekasvuseerumi, mis põhjustab tema kehas groteskseid moondumisi. “Karv” linastus Ameerika olulisimal filmifestivalil Sundance, pälvis auhinnad prominentsetel žanrifilmifestivalidel Fantastic Fest ja Fantasia, samuti HÕFFil ning on praeguseks valitud 30 filmifestivalile.

Kasseti teine enim tunnustust pälvinud film on Kerli Kirch Schneideri võrokeelne must komöödia “Virago”, mis on inspireeritud Lõuna-Eesti eluolust, kus kaasaegne karm reaalsus põimub müstilisega. Film räägib loo virāgōdest – naistest, kes omavad nii kangelaslikke kui vaenulikke iseloomujooni. “Virago” naispeategelast kehastab Tiina Tauraite, kes püüab päästa küla tabanud needusest oma abikaasat (Juhan Ulfsak). “Virago” on praeguseks osalenud seitsmel rahvusvahelisel filmifestivalil – nende hulgas A-klassi kuuluval Varssavi Rahvusvahelisel Filmifestivalil.

2018. aastal “Heleni sünnipäevaga” EFTAle nomineeritud ning ka eelmises VÄRSKE VERE kassetis osalenud režissööri Tanno Mee Lübeckis Põhjamaade Filmipäevadel esilinastunud uue romantilise komöödia “Uued algused” kangelanna (Riina Maidre) otsib elus oma kohta, kolides ühest paigast teise abiliseks alati üks ja sama kolimismees, keda kehastab Janek Joost. VÄRSKE VERE kogumiku raames leiab aset Andres Keili verivärske düstoopia “Karl ja Carla” maailma esilinastus. Film vaatab huumoriga lähitulevikku, kus ühiskonna ülereguleerimine on viinud ootamatute tagajärgedeni igapäevastes inimsuhetes; peategelasi kehastavad Sten Karpov ja Elina Purde.

Chintis Lundgreni maailma olulisimal animafilmide festivalil Annecy’s esilinastunud ning PÖFF Shortsi rahvusliku võistlusprogrammi võitnud “Toomas teispool metsikute huntide orgu” on vaimukas ja pikantne animafilm kuumast ja hakkajast hundist nimega Toomas. Kui Toomas kaotab töö, hakkab ta salaja gigolona elatist teenima, et oma pere ülal pidada.

Osatäitjad: Janek Joost, Rasmus Kaljujärv, Ülle Kaljuste, Sten Karpov, Alo Kõrve, Riina Maidre, Elina Purde, Tiina Tauraite, Juhan Ulfsak jt.

Režissöörid: Andres Keil, Chintis Lundgren, Oskar Lehemaa,, Tanno Mee, Kerli Kirch Schneider.

Produtsendid: Jaak Kilmi, Chintis Lundgren, Diana Mikita, Marianne Ostrat, Evelin Penttilä.

Tootjad: Alexandra Film, Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, NAFTA, Pimik, Stellar Film

VAATA TREILERIT!

LISAINFO LEIAD SIIT!

Esilinastus 23. aprillil kell 17 Netikino.ee; kell 18 Elisa Elamus, Telia ja Go3.

Head Uudised GoodNews