1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. TV3 SEITSMESED! RAHUSAADIK EESTIS! Auväärne Tiibeti munk kutsub sallivusele, dialoogile ja näost näkku suhtlemisele
TV3 SEITSMESED! RAHUSAADIK EESTIS! Auväärne Tiibeti munk kutsub sallivusele, dialoogile ja näost näkku suhtlemisele

TV3 SEITSMESED! RAHUSAADIK EESTIS! Auväärne Tiibeti munk kutsub sallivusele, dialoogile ja näost näkku suhtlemisele

Tenzin RinpocheSel nädala Tallinnat külastav Tiibeti munk ja õpetlane Tenzin Priyadarshi Rinpoche on rahusaadik, kelle mentoriks on Nobeli rahupreemia laureaat ja Tiibeti vaimne juht Tema Kõrgus Dalai-Laama. Oma õpetajaga kohtus buda vaimulik viimati usujuhi 80. juubelil. Saabumise järel andis külaline intervjuu telekanalile TV3.

Eesti külalise sõnum on olnud järjekindel kogu elu jooksul ja selle eesmärgiks on edendada harmooniat suurema empaatiaga ühiskonnas ja rajada kaastundlikku ühiskond.

Tenzini sõnul on olukord Tiibetis endiselt pingeline, kuid ta usub, et kunagi on tema kodumaal võimalik Hiina-poolsest tagakiusamisest pääseda.

“Juba aastaid on kestnud kultuuriline genotsiid ja oht ähvardab kogu rahvast ja kultuuri. Ja jällegi pole selleks mingit ülimuslikku pühjust, ma tõeliselt loodan, et tulevikus tuleb aeg, kus tiibetlased ja hiinlased saavad koostööd teha ja elada rahulikus keskkonnas,” arvab õpetlane.

Auväärne Tenzin Priyadarshi peab võimalikuks dialoogi isegi sedavõrd äärmusliku rühmitusega, nagu seda on Islamiriik ehk ISIS. “Ma arvan, et see, mida religioon peaks tegema, oleks luua uusi teid dialoogi pidamiseks, kogu oma kaastunde ja headuse jõuga, seda siis, kui kõik religioossed juhid saaksid kohtuda ja tagada, et toimuks arusaavam ja läbipaistvam suhtlemine. Me peame mõlemad pooled ära kuulama, see ongi tähtis, silmas pidades, et loomulikult, osati juhib seda nähtust hävitajalik meelsus, aga teine asi on arusaamine, et ka nemad kannatavad, neile ei paku lõbu see, mida nad teevad. Nii et peab rääkima sellest, mis see on, mida nad tõesti tahavad saada.”

Mis aga puudutab Eestis aktuaalset pagulasteemat, siis ei tohiks me Tenzini sõnul nende ees hirmu tunda ning ta kutsub üles tolerantsusele. “Maailm tõmbub kokku ja meie kui suur inimperekond peame õppima olema sallivamad ja mitte ainult sallivamad, vaid ka aktsepteerivamad. Me võime sellegipoolest olla aktsepteerivad ja teha raskeid valikuid.”

Suur õpetlane peab enda elu motoks teiste teenimist. “Kui ma suudan olla vahendiks, mis aitaks teostada vähemalt ühe hea asja elus, siis piisab sellest ülejäänud eluks,” usub ta. TV3 reporteri järgnev küsimus kõlabki: “Kas on see teie õnne retsept või on veel mõni teine õnne retsept?”
“Ma usun, et see on ka õnne retsept. Ma arvan, et me veendume üha enam, et inimolend on kõige õnnelikum, kui ta elab eesmärgipärast ja tähendusrikast elu, ja ükskõik, kust ta selle tähenduse ka leiab, teeb see ta õnnelikuks,” lausub Tenzin Priyadarshi.

Isiklikule rahulolule aitab kindlasti kaasa ka enda väljalülitamine sotsiaal- ja massimeediast, kus me tegelikult üheskoos üksi oleme. Kohtumine reaalsete inimestega ja nendega dialoogi pidamine on tänapäevases maailmas üha suurem privileeg. “Ma arvan, et kui inimesed on füüsiliselt kuskil koos, kas õues, pizzabaasis või vaatavad koos kunstinäitusel maale, siis nad alustavad vestlust sügavamatel teemadel nagu elu mõttest või õnnest. See ongi just see, mille kunst ja ilu peaks käivitama. Siis võib selle üle arutleda ka sotsiaalmeedias. Sotsiaalmeedia ei pea olema peamine suhtlusvahend, vaid üks võimalustest,” ütleb õpetlane.

Kel sügavam huvi auväärse tiibeti munga mõtete vastu tehnoloogiaajastu eetika ja budismi seoste osas, siis need on oodatud reedel kell 18 Hopneri majas toimuvale avalikule loengule.

VAATA VIDEOT!

[iframe class=”tv3play” src=”https://play.tv3.ee/embed?id=643372″]

Allikas: TV3

Head Uudised GoodNews