1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. Hannes Võrno 33 minutit
  5. VIDEO! Ene Ergma Võrno saates: kui tahad minna riiki esindama, tuleb tohutu suur vastutus võtta enda peale
VIDEO! Ene Ergma Võrno saates: kui tahad minna riiki esindama, tuleb tohutu suur vastutus võtta enda peale

VIDEO! Ene Ergma Võrno saates: kui tahad minna riiki esindama, tuleb tohutu suur vastutus võtta enda peale

Ene Ergma ütles saates “Hannes Võrno 33 minutit“, et Eesti on presidendi jaoks ehk liialt väike.

„Olen hakanud mõtlema, kas ühe suurlinna linnaosal on vaja presidenti. Me oleme Londoni linnaosa-suurused, 1,3 miljonit,“ sõnas Ergma.

Ta kritiseeris ka viimaste presidendivalimiste protsessi. „Püüti teha nii, et „president peab olema minu oma“. Kui mina kandideerisin, oli kõik rahulikum. Iga partei pakkus oma kandidaadid, sõeluti lõpuks välja üks ja siis väljast tuli ka kandidaat, Ilves,“ rääkis Ergma.

„Parlamendil pole tegelikult võimu, mis peaks olema. Ei saa ju rääkida aususest, kui oled üheaegselt täitevvõimu hoidja ja parlamendis. Praegu piisab 51 häälest koalitsiooni jaoks, aga võiks olla nii, et see, kes võidab valimised, saab kogu poti. Siis ei oleks mingit vaidlust, et „me ei saanud midagi teha, meid hääletati maha“. Siis saaks vaadata riiki, mitte ainult seda, mis toob minu parteile paremat,“ arvas ta.

Ei saa öelda, et kõik 101 inimest riigikogus õiged olid, arvas Ergma. Tema sõnul oli ka inimesi, kes arvasid, et pead olema selline lõbus vend.

„Ma ei taha öelda ühe riigikogulase nime. Üks noormees, kes ka kandideeris, langes mulle kaela, et „tore, et sa ka siin oled, me alles panime kõvasti kärakat“. Inimesed peavad aru saama, et kui tahad minna riiki esindama, tuleb tohutu suur vastutus võtta enda peale,“ lausus Ergma.

„Kristiina Ojulandi jutt, et me teeme 24 tundi päevas tööd, on ka jama, aga me oleme 24 tundi riigikogu liikmed,“ märkis Ergma.

Head Uudised GoodNews