1. Avaleht
  2. Film
  3. Video! Kinno jõuab Saksamaa film “Transiit”
Video! Kinno jõuab Saksamaa film “Transiit”

Video! Kinno jõuab Saksamaa film “Transiit”

Mullu Berliini filmifestivali võistlusprogrammis esilinastunud Christian Petzoldi “Transiit” on lugu noore sakslase Georgi põgenemisest natside okupeeritud Euroopast, kuid filmi tegevus toimub tänapäeval.

Pariisist viimasel hetkel Saksa vägede eest Marseille’sse põgenenud Georg jääb sadamalinnas ummikusse, nagu tuhanded teised Euroopast lahkujad. Võtnud endale surnud kirjaniku Weideli identiteedi, kulgeb Georg kummitusena mööda Marseille kaldapealseid, kohvikuid ja konsulaate, oodates transiitviisat, mis ta Mehhikosse viivale laevale aitaks. Mehe plaanid muutuvad, kui ta kohtub salapärase Mariega, kes otsib meeleheitlikult oma abikaasat – sedasama kirjanikku, keda Georg nüüd kehastab.

Saksa režissöör Christian Petzold on tuntud peente psühholoogiliste filmide poolest, milles ta enamasti tugevate naiskarakterite abil kommenteerib kodumaa lähiajalugu. Filosoofilise alatooniga põnevusdraama “Transiidi” aluseks on Petzold võtnud samasuguse põgenemise läbi teinud kirjaniku Anna Seghersi 1942. aastal Marseille’s kirjutatud romaani. Kuigi kirjandusteoses on transiittsoon füüsiliseks kohaks Prantsusmaa ja Mehhiko vahel, lisandub sellele filmis ajaline transiittsoon mineviku ja oleviku vahel. Režissöör otsustas ajaloolise sisuga filmi üles võtta tänapäeva oludes, pannes II maailmasõja aegsed põgenikud kõrvuti eksisteerima tänapäeva põgenikega. “See on nagu “Casablanca”, mille on kirjutanud Franz Kafka,” kommenteerisid filmi kriitikud pärast esilinastust Berliini filmifestivalil.

Petzoldi seni kõige emotsionaalsema teose peaosalist kehastab saksa kino tõusev täht Franz Rogowski, keda on nimatatud Saksamaa Joaquin Phoenixiks. Rogowski tuntuimad filmid – “Valss vahekäikudes” (2018), “Õnnelik lõpp” (2017) ja “Victoria” (2015) – on jõudnud ka Eesti ekraanidele. Filmi salapärast naispeategelast Marie’d kehastab oma näitlejakarjääri lapsena Eestis vändatud “Polli päevikutes” (2010) alustanud Paula Beer. Tema seni tuntuim roll on François Ozoni filmis “Frantz”, mille eest ta võitis Veneetsia filmifestivalil parima noore näitlejanna auhinna ja kandideeris Euroopa Filmiauhinnale. Beeri on viimaste osatäitmiste järel hakatud võrdlema samamoodi saksa- ja prantsuskeelses filmimaailmas säranud Romy Schneideriga. See on Beeri sõnul tohutu kompliment, sest Schneider oli võrratu näitlejanna.

“Transiit” jõuab Eesti kinodesse 25. jaanuaril.

Head Uudised GoodNews