1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. VIDEO! Nõukaaja estraadimuusika kontserdil ”Punane nool” esinevad Priit Volmer ja Eduard Toman
VIDEO! Nõukaaja estraadimuusika kontserdil ”Punane nool” esinevad Priit Volmer ja Eduard Toman

VIDEO! Nõukaaja estraadimuusika kontserdil ”Punane nool” esinevad Priit Volmer ja Eduard Toman

„Красная Стрела” („Punane nool”), mis kihutas öistel tundidel Leningradist Moskvasse, oli kui edu ja progressi tunnus – istuda õhtul rongi ja sõita suurde pealinna – tööle, õppima, kohtuma, muuseumisse, teatrisse ja kontserdile või juua restoranvagunis tassike teed ja tunda end eduka Nõukogude inimesena. Paraku saatis selline elu miljoneid, oma unistuste ja draamadega. See oli reaalsus, see oli elu Nõukogude ajal. Aga ka sel ajal kõlas muusika, seda oli palju, seda oli lamedat ja paatoslikku, kuid pärlid sätendavad läbi aegade, sõltumata, milline lipp lehvib mastis.

Aeg kaob, mälestused jäävad 

Kes neist, kes elasid ja kasvasid 70ndatel-80ndatel, ei mäletaks Sofia Rotaru ja Jaak Joala esituses “Lavandat”, Valeri Leontjevi “Kružatsa diski”, Murat Nasõrovi “Мальчик хочет в Тамбов” või Alla Pugatšova “Arlekinot”?

See oli muusikaline keskkond, milles kasvati. Anne Veski “Eilne päev” ja “Roosiaia kuninganna” sinna juurde ning paljudel on mälestuste kildudest kujunenud mosaiik, mis inimeste elu vormis ja kujundas.

Paar-kolm aastakümmet on need lood tolmunud fonoteegi riiulitel, isegi pisukese põlastuse ja sarkasmiga, kui on ette tulnud mõnda neist juhtumisi plaadimasinasse panna, kiiresti ja muigega tagasi riiulisse saata.

Vastuoludest sünnib kontserdi tervik 

Aga tänased noored, kelle kujutlus NSV Liidust on jäänud enam kui ähmaseks, vajutavad pöidlad nõukaaja stagnaatilisse, kuid tormilisse muusikalisse epitsentrisse ja toovad kontserdilavale NSV Liidu tipp-estraadimuusika – laulud, mis kõlasid igapäevaselt kuuendikul planeedi inimeste kõrvus. Tegelikult suurepäraselt komponeeritud ja esitatud NSV Liidu tipp-estraadimuusika, mille kuulamine aastal 2018 omandab hoopis uue tähenduse. Kellele nostalgia-elamuse, kellele üllatava avastusretke mineviku-muusikasse. Isegi vastuoluline tundub toonaste ja tänaste armastatud staaride kõrval üles astuda koolinoortel, kes on sündinud vabas Eestis. Kuid vastuoludest sünnib ka kontserdil tervik, mida seob suurepärane muusika väga heas helikeeles ja esituses.

Esinevad Priit Volmer ja Eduard Toman noortega

Kontserdil asutvad üles Priit Volmer, Eduard Toman ning Tallinna koolinoored ja noored anded GAGist Jaagup Tuisk, Norman Salumäe, Saara Kaldma, Iris ja Ingmar Nõmmann ning õpetaja Lilian Reinmets. Mängib GAG estraadiorkester Tõnis Kõrvitsa ja Siim Aimla seadete järgi.

Kontserti juhib Hannes Võrno.

Piletid on müügil Piletilevis

Head Uudised GoodNews