1. Avaleht
  2. Film
  3. VIDEO! Taani animafilm “Uskumatu Hiigelpirn” sõidutab peategelased saladuslikule saarele
VIDEO! Taani animafilm “Uskumatu Hiigelpirn” sõidutab peategelased saladuslikule saarele

VIDEO! Taani animafilm “Uskumatu Hiigelpirn” sõidutab peategelased saladuslikule saarele

Päikeselinnas, kus “Uskumatu Hiigelpirni” tegevus lahti rullub, elatakse küll ilusat elu, aga ometi pole see film mingi ninnu-nännu-pluti-pluti-stoori. Vastupidi, linnas võimu võtnud bürokraadid keeravad korralikult käru ja ametnikud upuvad väiklusse.

Filmis on enam-vähem kõik tegelased inimesed – kõik peale elevant Sebastiani ja tema parima sõbra, kass Mitcho. Just nemad kaks tõmbavad ühel heal päeval merest välja pudelipostiga saabunud appikarje linnapealt J.B.-lt, kes on salapärasele saarele sattunud ja ootab päästmist. Lisaks kirjale on pudelis seeme, mis paisub pärast muldapanekut mõne tunni jooksul võimsaks pirniks.

Filmi režissöörid Philip Einstein Lipski, Jørgen Lerdam ja Amalie Næsby Fick on õigupoolest õpetajad. Lastega töötanuina teavad nad ülihästi, kuidas lapsed mõtlevad. Ja mitte ainult ei tea, vaid oskavad ka ise nii mõelda. Dramaturgilises plaanis on nad endas peituva ohjeldamatu lapsefantaasia sedavõrd pidurdamatult käima tõmmanud, et vaatajal pole mingit mõtet argiloogikaga peale lennata – vähe sellest, et Hiigelpirn kasvab erandkorras otse maa seest, mitte puu otsas, disainib professor Glükoos sellest elumaja. Segastel asjaoludel satub pirnimaja seejärel ookeani ja toimib täitsa edukalt ka laevana. Veesõiduk, olgu kui kummaline tahes, annab aga juba täitsa reaalse võimaluse röövitud linnapea tagasitoomise nimel tegutsema hakata. Sündmuste loogilise jätkuna käivitub tormiline päästeaktsioon tormisel merel.

Stsenaarium pärineb teravalt satiirilise käekirjaga karikaturistilt Jakob Martin Stridilt, kes tuli 2001. aastal välja hulludest riimidest kubiseva lastekoomiksiga “Mustafa kiosk”. Muide kui see pildiraamat Taanist ühtäkki poliitkorrektsesse Rootsi jõudis, vallandus seal sisuliselt rassismiskandaal. Sest Mustafa pajatas ümbruskonna lastele karme ja verisevõitu röövlilugusid ajast, mil ta veel kaugel maal sultan oli.

Ka “Uskumatus Hiigelpirnis” viskab Strid kreatiivsuskatlale puid alla – kasvõi selles episoodis, kus merel seilavat Hiigelpirni luuravad ööpimeduses kaleidoskoopidena helendavad nummid kummitused.

Oma 76-minutilise kestuse juures sobib “Uskumatu Hiigelpirn” ka päris väikestele vaatajatele, andes nende vanemaile selge signaali, et ilma seiklusteta võib elu ikka üsna tühjaks osutuda.

Taanis 2017. aastal valminud film kannab originaalpealkirja “Den Utrolige Historie om den Kæmpestore Pære” ja selle tootis Nordisk Film Production A/S. Filmitootmises osales ka Eesti animastuudio „A-Film“.

Eesti keelde dubleeris filmi Estfilmi tellimusel Industrial Productionsi stuudio.Tegelastele on oma hääle andnud teiste seas Raivo E Tamm, Robert Kikas, Hanna Rahel Levin, Otto Samuel Kahar, Aksel Kahar, Priit Öövel, Tarvo Krall, Andrus Kasesalu ja Laura Kohava. Dublaažirežissöör on Oleg Davidovitch. Tõlkis Tom Karik ja produtseeris Mati Sepping.

Alates 29. juunist Eesti kinodes jooksvat “Uskumatut Hiigelpirni” levitab Estinfilm.

VAATA TREILERIT!

Head Uudised GoodNews