1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. Hästi, Eesti!
  5. VIDEO! Telesaates „Hästi, Eesti!“: kaitseväelasena enda sõrmed ja parima sõbra kaotanud Ergo jätkab intensiivdoonorina
VIDEO! Telesaates „Hästi, Eesti!“: kaitseväelasena enda sõrmed ja parima sõbra kaotanud Ergo jätkab intensiivdoonorina

VIDEO! Telesaates „Hästi, Eesti!“: kaitseväelasena enda sõrmed ja parima sõbra kaotanud Ergo jätkab intensiivdoonorina

Heade uudiste portaali ja Tallinna Televisiooni koostööna valmib telesaade “Hästi, Eesti!” kutsus stuudiosse kaitseväe kolmel välismissioonil käinud Ergo, kes päästab maailma doonorina. Ühel korral vajas parameedikuna töötav mees aga ka ise vereülekannet – siis, kui tema käes vigane lõhkepakett plahvatas. Noor mees sai nii näo- kui ka rindkerevigastusi ning kaotas kolm vasaku käe sõrme.

“Kui ma arsti käest küsisin, kui palju mulle sõrmi alles jääb, siis ta vastas, et ole õnnelik, kui ranne alles jääb,” ütles Ergo.

Aga tal oli arstile veel teinegi küsimus: “Millal ma uuesti verd saaksin andma minna?”

Hiljem kaotas mees ka enda parima sõbra, keda üritati küll päästa, kuid kelle elustamine ei andnud tulemust. Just see elu ja surma turbulents andis Ergole tõuke meedikuks hakata.

Aasta oli siis 2011. Tänasel päeval töötabki Ergo parameedikuna, kuid sellega lugu ei piirdu – regulaarse doonorina on ta enda kontole üle 60 vereloovutuse kogunud. Et Ergo on loomult andja, on ta ka doonorina mitme eest väljas. Nimelt on ta ka afereesidoonor. Aferees tähendab võimalust ühe loovutusega rohkem anda – protseduuri ajal eraldatakse doonori verest vajalik komponent ning ülejäänu kantakse andjale tagasi. Näiteks plasmaafereesil kogutakse kolm ravidoosi plasmat, milleks muidu läheks vaja mitme täisveredoonori abi.

Juba 18-aastaselt doonoriks hakanud Ergo loodab ühel päeval enda sajanda annetuseni jõuda – “Sest teisi on lihtsalt väga hea tunne aidata”.

Telesaade “Hästi, Eesti!” on Tallinna Televisiooni eetris täna õhtul algusega kell 20.45.

Vaata videoid!

Head Uudised GoodNews