1. Avaleht
  2. Film
  3. Aafrika filmiklassika erilinastub kinos Sõprus
Aafrika filmiklassika erilinastub kinos Sõprus

Aafrika filmiklassika erilinastub kinos Sõprus

Jaanuarikuu pühapäevadel toovad kino Sõprus ja Prantsuse Instituut esimest korda Eesti publikuni valiku 1960.-1970. aastate Aafrika kinoklassika pärlitest.

Aafrika fookusega eriprogrammi “Püha Sõprus” avab 16. jaanuaril kell 20.00 Senegali kultusfilm “Touki-Bouki”, mida peetakse ka üheks esimeseks Aafrika avangardfilmiks ja mille režisööri Djibril Diop Mambétyd on võrreldud Jean-Luc Godard’iga. 1973. aastaks, mil “Touki-Bouki” välja tuli, oli Aafrika riikides tehtud umbes 15 filmi, mis käsitlesid teemadena enamjaolt koloniaalminevikku, vabadusliikumisi, kultuurilist assimilatsiooni või äsja iseseisvunud riikide probleeme. Mambéty käekiri erines sellest mõnevõrra, tegeledes sotsiaalpoliitiliste teemadega vabamal ja poeetilisemal viisil.

Režissöör on öelnud: “Mind huvitavad marginaliseeritud inimesed, sest usun, et nad teevad kogukonna arenguks rohkem kui konformistid. Marginaliseeritud inimesed loovad sideme kogukonna ja laiema maailma vahel. “Touki-Bouki” tegelased huvitavad mind, sest nende unistused pole tavaliste inimeste omad. Anta ja Mory ei unista losside ehitamisest Aafrikas, vaid mingisuguse kauge, meredetaguse Atlantise leidmisest. /—/ Mory ja Anta unistused panid neid end tundma võõrastena omal maal.”

Kinopublik satub Dakari tänavail seiklema koos noore armastajapaariga, kelle unistus on iga hinna eest Pariisi pääseda. Prohvetlik film, mis pole 1973. aasta Senegali ühiskonda portreteerides kaugel tänapäeva reaalsusest.

Eriprogramm jätkub 23. jaanuaril kolme lühifilmiga. “Cabascabo” (1969, rež. Oumarou Ganda) jutustab loo Nigeri laskurist, kes võitles Indohiina sõjas ning naaseb demobilisatsiooni korras ja rikkaks saanuna kodukülla. “Seikleja tagasitulek” (1966, rež. Moustapha Alassane) on pöörane vestern, mis rullub lahti Nigeri külas. Côte d’Ivoire’i kunstipärane “Üksilduse düünil” (1964, rež. Timité Bassori) põhineb legendil veejumalannast Mamy Wattast, kes inimolendeid oma võrku püüab. 30. jaanuaril paneb Aafrika fookusele tänapäevasema punkti Uganda märul “Kes tappis kapten Alexi?” (2010, rež. Nabwana I.G.G.), mis on HÕFFil korra ka linastunud.

Filmid on ingliskeelsete subtiitritega.

Head Uudised GoodNews