1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Aasta parimad kabetajad on Raivo Rist ja Piret Viirma
Aasta parimad kabetajad on Raivo Rist ja Piret Viirma

Aasta parimad kabetajad on Raivo Rist ja Piret Viirma

Vasakult Janek Mäggi, Raivo Rist, Janet Tamm, Piret Viirma, Andreas Tulva ja Urve Tiidu
Vasakult Janek Mäggi, Raivo Rist, Janet Tamm, Piret Viirma, Andreas Tulva ja Urve Tiidu

Selle aasta parimaks meeskabetajaks valiti Raivo Rist, kes tuli Eesti meistriks välkkabes (64 ruutu) ning võitis neli medalit muudelt Eesti meistrivõistlustelt ning osales edukalt ka veteranide MM-il. Parim naiskabetaja Piret Viirma tuli kahekordseks Eesti meistriks rahvusvahelises kabes ning võitis lisaks neli hõbe- ja pronksmedalit. Aasta parim noormees on Andreas Tulva ning aasta parim neiu on Janet Tamm.

„Kindlasti olid kõik neli väga heade sportlike tulemustega ning sportlaste jaoks oli suur au asjaolu, et parimate autahvlid andis kätte värske kulutuuriminister Urve Tiidus,” märkis Eesti Kabeliidu president Janek Mäggi. „Samas oli tore see, et konkurents parimate tiitlitele on viimastel aastatel tihenenud. Meie peamine eesmärk ongi ala kandepinna laienemine. Kabe on vaimse spordina üks tagatis, et füüsiliselt terves kehas võiks olla ka terve vaim. Kõik lapsed, kellel kabemängu vastu huvi, on teretulnud kõigile meie võistlustele ja ka treeningutele, mille kohta saab infot nii Eesti Kabeliidu kodulehelt www.kabeliit.ee kui ka Malemajast aadressil Vene tänav 29, Tallinn,” lisas Janek Mäggi.

Aasta parim noormees Andreas Tulva tuli minikadettide Euroopa meistrivõistlustel 5. kohale ning sama vanuseklassi maailmameistrivõistlustel 6. kohale. Lisaks võitis 4 Eesti meistritiitlit erinevates vanuseklassides. Aasta parim neiu Janet Tamm tuli kahekordseks Eesti meistriks juunioride vanuseklassis. Sellel aastal kinnitati ka Eesti Kabeliidu taotlus väljastada Aare Harakule ja Kristi Prometile maailma kabeföderatsiooni FMJD rahvusvahelise kategooria kohtuniku tiitlid (FMJD referee).

Lisatunnustuse pälvis sel aastal oma 80. eluaasta täitumist tähistanud kabetaja ja treener Heinar Jahu, kes sai tiitli “Aastate kabetaja”.
Aasta parimad kabetajad Raivo Rist ja Piret Viirma tegelevad lisaks mängimisele ka aktiivse treeneritööga.

Eesti Kabeliit asutati 22. aprillil 1990. Rahvusvahelise Kabekonföderatsiooni liikmeks võeti Eesti Kabeliit vastu 19. oktoobril 1991. Eesti Kabeliit on Euroopa Kabekonföderatsiooni (EDC) asutajaliige 13. augustil 1998, mis asutati samuti Tallinnas ning on Eesti Olümpiakomitee liige. Eesti Kabeliidul on 14 liikmesklubi. Eestis harrastatakse mitut kabeliiki, kõige suurema kandepinnaga on vene kabe ja rahvusvaheline kabe (vastavalt 64-ruuduline ja 100-ruuduline kabe). Aktiivseid kabe harrastajaid on Eestis üle 1 000. Eestis on palju kõrgetasemelisi kabetajaid, teiste seas kolm rahvusvahelist suurmeistrit: Urmo Ilves, Arno Uutma ning Kaido Leesmann.

Head Uudised GoodNews