1. Avaleht
  2. Film
  3. Animist Tallinna võidufilmid tulid mõlemad Venemaalt
Animist Tallinna võidufilmid tulid mõlemad Venemaalt

Animist Tallinna võidufilmid tulid mõlemad Venemaalt

21. augustil lõppes esimest korda toimunud rahvusvaheline animatsioonifestival Animist Tallinn, mille lõpetamisel Eesti Kunstiakadeemia hoovis tegi žürii koosseisus Gerben Schermer (Holland), Sander Joon ja Ruth Lingford (UK) teatavaks parimad filmid.

Parimaks lühianimatsiooniks tunnistati Konstantin Bronziti (Venemaa) film “Ta ei saa elada ilma kosmoseta” (“He Can’t Live Without Cosmos”), mille teemaks on ema ja poja suhted. Žürii tõstis esile režissööri oskust kasutada mõjusaid metafoore ja peent huumorit rääkimaks tundelist lugu peresidemetest.

Parimaks tudengi lühianimatsiooniks valiti Kirill Hatšaturovi (Venemaa) “Alasti” (“Naked”), mille puhul žürii tunnustas autori oskust kujutada väga haaravalt animatsiooni kaudu inimese siseelu, viia vaataja koos tegelastega kummalisele vaimsele teekonnale. Loo peategelaseks on mees, kes saab ootamatult supervõimed, mida ta ei taha. Ta ei taha olla superkangelane, et maailma kurikaeltest päästa, vaid soovib olla tavaline. Olukorra teeb veelgi keerulisemaks asjaolu, et kuigi ta õpib võimeid tundma, tekitab see probleeme igapäevaelus. Viimaks kohtab ta juhuslikult lifti kinni jäädes tüdrukut, kes tahab teda aidata.

Erilise äramärkimise pälvisid žüriilt Felix Colgrave’i (Austraalia) “Kurgu märkmed” (“Throat Notes”) ja Mahboobeh Kalaee (Iraan) animatsioon “Neljas sein” (“Fourth Wall”). Esimese puhul vaimustas žüriid täielik kontroll, mille režissöör oli saavutanud enda loodud absoluutselt absurdse universumi üle. “Neljanda seina” puhul toodi esile leidlikku visuaalset keelt, mida on kasutatud kriisis pere kujutamisel läbi lapse silmade.

“Ta ei saa elada ilma kosmoseta”
Head Uudised GoodNews