1. Avaleht
  2. Muusika
  3. Arvo Pärdi koorimuusika kõlab hingedeajal Helsingis
Arvo Pärdi koorimuusika kõlab hingedeajal Helsingis

Arvo Pärdi koorimuusika kõlab hingedeajal Helsingis

Kammerkoor Collegium Musicale annab tänavu hingedeajakontserdi põhjanaabrite juures Soomes. Pühapäeval, 6. novembril kell 17 Helsingis Kallion kirikus toimuval kontserdil kõlab Arvo Pärdi looming.

„Arvo Pärdi muusika sobib igasse päeva, kuid eriti just nüüd, hilissügisel, ja teatud mõttes sissepoole vaatamise ajal, on hea võtta see hetk ja lasta ennast tema muusikal kanda,“ ütles Collegium Musicale dirigent Endrik Üksvärav.

Tegemist on koori kolmanda välisreisiga sellel aastal. Kevadel toimusid kontserttuurid USA-sse (Annapolis, Washington, New York) ja Kanadasse (Toronto, Hamilton, Ottawa). Detsembri alguses toimub kontsertuur Itaaliasse.

Foto: Collegium Musicale

Eestis saab koori kuulda 24. novembril, mil tuleb esiettekandele Maarja Nuudilt tellitud uudisteos „Liivast juukseid kammides“. Aasta lõppu jagub veel ka teine esiettekanne – Robert Jürjendalilt tellitud teos Tõnu Õnnepalu tekstile „Seitse valgusluike“, mis kõlab detsembris Tallinnas ja Hiiumaal.

Tänavu sügisel 12. tegutsemisaastat tähistanud kammerkoor Collegium Musicale on tuntud ja tunnustatud oma kõla ja kõrgetasemeliste esituste poolest. Koori asutaja ja dirigent on Endrik Üksvärav, abidirigent Kristel Marand. Koori repertuaar ulatub renessansist kaasaega, eriti oluline on Eesti heliloojate looming. Koori tegutsemisaastatesse jäävad kontserdid ja festivalid nii Eestis kui ka Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal, Tšehhis, Poolas, Soomes, Lätis, Maltal, Iisraelis, Liibanonis, Kreekas, Hollandis, Jaapanis, USA-s ja Kanadas. Olulistest festivalidest saab välja tuua näiteks „Rhein Vokal“ ja Schleswig-Holsteini festival Saksamaal, Al Bustani rahvusvaheline festival Liibanonis, „Moravsky Autumn“ Brnos, Tšehhis ja „Wratislavia Cantans“ Poolas. Kollektiividest kindlasti Helsingi Barokkorkester (Soome), Hamiltoni Filharmoonia orkester (Kanada), Raschér Saxophone Quartet (Saksamaa), NFM Leopoldinum Kammerorkester (Poola) ja barokkansambel Barrocade (Iisrael). Aastas annab koor ca. 40 kontserti. Eesti heliloojatest on enim esitatud Veljo Tormise loomingut. 2020. aastasse jäi ühtlasi kolme tunni jagu Eesti heliloojatelt tellitud teoste esiettekandeid. 2017. aastal võitis koor EBU rahvusvahelise koorikonkursi „Let the People Sing“ grand prix. Eesti Kooriühing on tunnustanud Collegium Musicalet kolmel korral aasta koori tiitliga (2017, 2014 ja 2011). Eesti Kultuurikapitali helikunsti sihtkapital tunnustas kammerkoori Collegium Musicale ja dirigent Endrik Üksväravat 2018. aastal aastapreemiaga Eesti koorimuusika särava edendamise ning pühendunud ja kõrgetasemelise tutvustamise eest nii Eestis kui ka välismaal. Koori tegevust toetavad Kultuuriministeerium, Kultuurkapital ja AS Ida-Tallinna Keskhaigla.

Head Uudised GoodNews