1. Avaleht
  2. Film
  3. Avatakse näitus Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud filmivõtetest
Avatakse näitus Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud filmivõtetest

Avatakse näitus Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud filmivõtetest

16. mail avatakse vabaõhumuuseumis näitus, mis tutvustab filmitegemise protsessi muuseumi keskkonnas läbi erinevate aastakümnete.

Vaatluse alla tuleb tosina jagu ekraniseeringuid alates telefilmist „Külmale maale” (1965) ja lõpetades kultusteostega „November” (2017) ja „Tõde ja õigus” (2019).

Juba aastakümneid on Eesti Vabaõhumuuseum olnud filmitegijatele asendamatuks võttepaigaks, kus jäädvustada ehedat ja autentset külakeskkonda. Seda, millised eripärad, võimalused ja ohud on aga aastate jooksul tegijate ette kerkinud muuseumis, kus kultuuripärandi säilitamise nimel kehtivad ranged reeglid, avavad oma kogemuste kaudu nii muuseumi töötajad kui ka filmitegijad.

Muuseumi väravast algav näitus kulgeb õuelt õuele mööda erinevate kinopiltide võtteplatse. Iga külastaja saab kaasa kaardi linateoste lühitutvustusega, mille järgi vabaõhumuuseumi filmimaailmas oma samme seada. Väljapanek lõppeb Kolga talu õdusas rehetoas, kus suurel ekraanil näeb katkendeid näitusel tutvustatud filmidest.

15. juunil, 3. augustil ja 7. septembril toimuvad kuraatorituurid.

Näituse kuraator on Triin Aadli, kujundaja Liis Serk.

„Muuseum kinolinal. 55 aastat filmivõtteid Eesti Vabaõhumuuseumis” jääb avatuks 28. septembrini.

Eesti filmides kesksel kohal taluarhitektuurile on pühendatud ka Eesti Filmimuuseumi ja EVM Maa-arhitektuuri keskuse koostöös sündinud näitus „EESTI.TALU.FILM”, mida saab vaadata Maarjamäel Filmimuuseumis 2019. aasta lõpuni.

Head Uudised GoodNews